fbpx

Само 10% од Европејците веруваат дека Украина сè уште може да победи

Политика - февруари 22, 2024

Според извештајот објавен оваа недела од страна на Европскиот совет за надворешни односи (ЕЦФР) , мултинационална студија укажува на зголемен песимизам низ Европа во однос на конфликтот меѓу Русија и Украина. Извештајот, објавен пред втората годишнина од руската инвазија на Украина, открива дека, во просек, само 10% од Европејците веруваат дека Украина ќе излезе како победник во конфликтот. Преовладува чувството кај сите 12 земји-членки-учеснички дека „компромисниот договор“ ќе биде решението за ставање крај на војната.

 

Во три нации (Шведска, Португалија и Полска) постои предност за поддршка на напорите на Украина да ја врати својата територија (со 50%, 48% и 47%, соодветно). Во пет други земји – вклучувајќи ги соседните Унгарија (64%), Грција (59%), Италија (52%), Романија (50%) и Австрија (49%) – постои јасна склоност да се изврши притисок врз Киев да прифати спогодба. , според студијата. На друго место, јавното мислење е поделено, со Франција (35% за продолжување на борбите наспроти 30% за преговори за договор), Германија (32% наспроти 41%), Холандија (34% наспроти 37%) и Шпанија (35% наспроти 33). %) покажувајќи различни ставови.

 

Во однос на европската перспектива за воениот исход, двојно поголем број на испитаници (20%) очекуваат победа на Русија во конфликтот. Намалувањето на довербата во украинските воени напори е евидентно низ цела Европа, при што дури и најоптимистичките анкетирани земји-членки (Полска, Шведска и Португалија) имаат помалку од еден од пет испитаници (17%) кои веруваат во потенцијалот на Киев да преовлада. Според авторите на студијата, Иван Крастев и Марк Леонард, оваа промена во расположението се припишува на забавената контраофанзива на украинската армија, ескалирајќи ја загриженоста за сегашната промена во американската политика и импликациите од потенцијалниот реизбор на Доналд Трамп врз воените напори. Г-дин Трамп не криеше дека е многу помалку ентузијаст (во споредба со актуелниот претседател Џо Бајден) да ги финансира другите офанзивни напори на украинската армија.

Авторите на студијата веруваат дека за да се задржат убедливи аргументи за поддршка на Украина, лидерите на ЕУ ќе мора да ја прилагодат својата реторика за да избегнат да изгледаат нереално за скептичната публика. Клучно е и Киев да предизвика фрактура на моментумот на руската армија, имајќи предвид дека последните неколку месеци, циклусот на вести е претежно исполнет со победи на војската на Путин (со најновата во Авдиивка). Високо значајно откритие од студијата е дека многумина сметаат дека конфликтот во Украина е егзистенцијален за Европа. Кога испитаниците беа испрашувани за тоа кој конфликт има најзначајно влијание врз нивната „земја“ и врз „Европа“ (помеѓу конфликтот во Газа во кој беа вклучени Израел и Хамас, и конфликтот во Украина), 33% се одлучија за Украина. Спротивно на тоа, само 5% го избрале конфликтот во Газа. Ова укажува дека Европејците се повеќе ја признаваат регионалната важност на оваа војна и се чувствуваат одговорни за нејзиното решавање.

Во просек, 41 отсто од Европејците сметаат дека ЕУ треба или да го „засили“ или „да го одржи стабилно“ своето сегашно ниво на помош за Украина доколку Трамп ја повлече американската помош. Иако само мал дел од Европејците (20%) би ја зголемиле поддршката за Украина за да се компензира потенцијалното повлекување на САД, 21% изразиле претпочитање да се задржи нивото на поддршка непроменето. Третина од испитаниците (33%) би сакале ЕУ да ги пресликува САД во намалувањето на помошта.

Перцепции за вториот мандат на Трамп во Европа

Едно од главните наоди на работата на ЕЦФР е дека мнозинството Европејци немаат пријатни чувства за враќањето на Доналд Трамп на власт, особено по сомнителните коментари дадени за прашањето за НАТО. Г-дин Трамп не е елемент на стабилност за одбранбениот сојуз на кој многу се потпира Европската унија, а тоа може да се види во најновото истражување направено од креаторите на студијата. Севкупно, 45% од испитаниците би биле многу разочарани, а 11% прилично разочарани. Дури и во Италија, само 16% од граѓаните би сакале да го видат поранешниот претседател повторно да ја преземе функцијата, во споредба со 37,5% од населението кои гласале за Fratelli d’Italia. Единствената европска држава каде мислењата силно се судираат би била Унгарија, со 28 отсто за враќање на Трамп и 32 отсто против.

 

Оваа перцепција може да се поврзе и со свесност за границите на моќта на САД во денешниот свет и за нефункционалната природа на американската внатрешна политика. (Во просек, според нашата анкета, 48 отсто од луѓето ширум Европа го сметаат политичкиот систем на Соединетите Држави како скршен, вклучително и големите плуралисти во сите 12 анкетирани земји, освен Унгарија, Полска и Романија.) – Иван Крастев и Марк Леонард

Перцепции за миграцијата поврзана со војната

Едно од најинтригантните откритија во истражувањето се врти околу чувствата на јавноста кон украинските мигранти. Учесниците беа испрашувани во сите 12 земји за нивните перцепции за мигрантите од различни региони во светот, дали ги гледаат како можност или закана. Во многу земји кои беа испитани, постоеше забележително стравување кон имиграцијата, главно насочена кон мигрантите од Блискиот Исток или Африка. Сепак, Украинците генерално беа оценети позитивно или, во најмала рака, неутрално, слично на поединци од другите земји-членки на ЕУ. Во просек, 28 отсто од испитаниците ги сметале мигрантите од Украина како можност, 23 отсто ги сметале за закана, додека 36 отсто не ги сметале за ниту едно од овие.

 

Занаетчиите на студијата одбиваат опширно да елаборираат за ова прашање, покажувајќи малку изненаден став кон овие наоди. Сепак, ваквите резултати може да се сметаат за предвидливи, поради повеќе факти, главно:

1) Бегалците од Украина имаат повисок степен на културна компатибилност со жителите на земјите-членки на ЕУ, некои од нив се добро упатени во јазиците што се зборуваат во Унијата и доаѓаат од христијанско потекло

2) Мигрантите од Блискиот Исток и Африка имаат долга историја на поврзаност со инциденти на насилство, злоупотреба и енкловизирање, како што објаснив овде. Во меѓувреме, миграцискиот флукс од Украина се чинеше дека статистички не ја зголемува стапката на криминал или предизвикува големи инциденти.

Донекаде парадоксална ситуација произлегува од фактот дека најголем процент на поединци ги гледале украинските мигранти како закана во Полска (40 проценти), Унгарија (37 проценти) и Романија (35 проценти). Иако ова може делумно да се припише на релативно значителниот прилив на Украинци што Полска го прими од февруари 2022 година, сепак претставува значителен предизвик.

Лични заклучоци

По две години војна (и финансиските и хуманитарните прашања што произлегуваат од неа), заморот е јасно видлив во европскиот камп. Тоа е старо сознание дека долготрајното војување го фаворизира оној што го држи моментумот на бојното поле, а во овој момент носител на споменатата динамика е Руската Федерација. Песимизмот на Европејците дека Украина нема да може да ги постигне своите почетни цели: ослободување на целата територија окупирана од 2014 година, „ се до Крим “, се оправдува со реалноста на линијата на фронтот и со промената на американската политика.

Сепак, сега е моментот кога е поважно од кога и да е да се поддржи каузата за Украина и она што може да се дефинира како „праведен мир“ – спогодба што сака да спречи понатамошна окупација на нејзината територија, но исто така ја препознава реалноста на бојното поле. По првичната офанзива на украинските вооружени сили што ги вратија Хархив и Керсон, Хенри Кисинџер изјави дека е зрел моментот за преговори. Неговите коментари тогаш беа жестоко критикувани дури и од властите во Киев, кои сметаа дека тоа е смирување на агресорот и недостаток на верба дека можат да го вратат сето изгубено. Но, вистината е дека како што минува времето и помошта се намалува, единствената страна која се чини дека добива предност е Русија.

Целта на поддржувачите на Украина во моментов треба да биде минимализирање на територијалните загуби што ќе ги претрпи Украина и да се избегне наметнување услови кои гарантираат понатамошен конфликт.

Methodology of cited study included in original source