fbpx

Тековно управување со фондовите во ЕУ

Есеи - ноември 26, 2023

Шпанското претседателство со Советот на Европската унија организираше меѓупарламентарна конференција за стабилност, економска координација и управување во ЕУ , што се одржа неодамна во Мадрид.

Помеѓу различните сесии, првата е посветена на предизвиците на европското „владеење“ – еуфемизам за матен начин на управување, со цел да се избегне терминот „влада“, а често и да се навлегува во недоделени надлежности.

Изговорот за таквата промена на „владеењето“ беше да се анализираат предизвиците во контекст на посакуваното економско закрепнување на Европската унија во меѓународниот контекст. Начинот на тоа да се направи, претставен од шпанското претседателство, беше фундаментално некритичен кон Комуникацијата на Европската комисија од 2022 година, каде што има нејасна референца за зајакнување на инклузивниот економски раст преку стратешки инвестиции.

Сепак, останува мистерија како да се контролираат ваквите стратешки инвестиции. Неодамна, членот на Европскиот парламент на ЕЦР, Хорхе БУКСАДЕ , ја праша Европската комисија за начинот на кој социјалистичко-комунистичката влада на Педро Сенчез во Шпанија исплати 28 милијарди евра во рамките на Обезбедувањето и отпорноста (RRF), плус дополнителни 9 милијарди евра во предфинансирање.

Сомнежот дека се случило потенцијално прикривање на исплатата на средствата од ЕУ од страна на шпанската влада дојде од извештајот на Европскиот парламент од 16 мај 2023 година, во кој Комитетот за буџетска контрола веќе изрази големи резерви за наводните инвестиции оправдани со сегашната владата во Мадрид.

Конкретно, г-дин Буксаде побара од Комисијата да побара од шпанската министерка за економија, г-ѓа Надија КАЛВИО, да прецизира колкав износ е всушност исплатен на конечните приматели, со оглед на тоа што оваа информација беше испуштена од нејзиното писмо од 9 мај 2023 година и Парламентот сè уште не знаеше колкав дел од средствата доделени на владата на г-дин Санчез беа инјектирани во реалната економија.

Покрај тоа, политичарот на VOX понатаму потсети дека, на годишниот состанок на Кругот на економијата во Барселона на 31 мај 2023 година, г-ѓа Калвињо најави дека ќе побара дополнителни 94,3 милијарди евра од ЕУ пред општите избори што ќе се одржат на 23 јули 2023 година, главно во форма на заеми, што би требало да го вратат следните генерации на Шпанија. Се подразбира дека ниту пред ниту по барањето, г-ѓа Калвињо не објасни колку од веќе исплатените средства од Фондот за закрепнување и отпорност всушност стигнале до крајните корисници.

Одговорот на социјалистичкиот комесар Паоло ГЕНТИЛОНИ за таквите наводни „стратешки“ инвестиции преземени од левичарската влада во Мадрид не изгледа многу убедлив. Според неговото образложение, RRF дозволува плаќањата да се вршат врз основа на плановите на земјите-членки и Регулативата за RRF „не бара од земјите-членки да известуваат за финансирањето исплатено на крајните примачи“. Со други зборови, ако планот изгледа доволно стратешки, нема потреба да се уверува дека тој е правилно имплементиран; односно всушност нема контрола.

Понатаму, г-дин Џентилони продолжува да ја нарекува Шпанија „фаворит во спроведувањето на RRF“, едноставно затоа што таа е првата земја-членка која добила исплати за секое од трите барања што ги доставила до Комисијата. Патем, Шпанија го сруши рекордот на невработеност со сегашната „социјална“ влада, највисока од целиот ОЕЦД , пред Грција, Костарика, Турција и Колумбија.

Г-дин Буксаде, исто така, праша зошто одредени региони беа одбиени нивните апликации за финансирање, бидејќи ова прашање беше покренато и од Комитетот за буџетска контрола на Европскиот парламент. Г-дин Џентилони едноставно одговори дека, во случајот со Шпанија, така одлучиле „секторски конференции“, без никакво објаснување за суштината.

Конечно, членот на ECR потсети дека шпанската влада треба да му обезбеди на Европскиот суд на ревизори пристап до системите CoFFEE и Minerva, заради спречување на конфликт на интереси при доделувањето на средствата од ЕУ. Во својот одговор, комесарот Џентилони уште еднаш избегна каква било одговорност во име на Европската комисија, и покрај постоењето на Договор за финансирање потпишан меѓу Комисијата и Кралството Шпанија.