fbpx

Фон Хајек и градот на неговите соништа

Политика - ноември 12, 2023

Европски дневник: Виена, ноември 2021 година

Во пролетта 1985 година, неколкумина од нас кои го формиравме Здружението Хајек во Оксфорд за дискутирање на класичните либерални и конзервативни идеи го поканија Фридрих фон Хајек на вечера во Риц во Лондон. На крајот на настанот, група музичари се приближија до нашата маса и прашаа дали сакаме да се свират некои посебни мелодии. Им шепнав дека треба да ја играат „Виена, градот на моите соништа“ од Рудолф Сиечињски. Кога нашиот гостин ја слушна мелодијата, блесна и пукна пеејќи ја песната на германски. Тој, се разбира, тогаш имаше само 86 години. Хајек бил роден и израснат во Виена, величествениот град во Централна Европа кој во 1683 година храбро издржал на отоманскиот напад и на тој начин веројатно ја спасил европската цивилизација. Тој е еден од најголемите историски градови во Европа, а во самракот на Хабсбуршката империја сигурно бил фасцинантно место за живеење. Како што забележа Карл Краус, „Улиците во Виена се поплочени со култура, а улиците на другите градови со асфалт“.

Кафе во Виена

Навистина, секогаш е задоволство да се дојде во Виена, како што дојдов во ноември 2021 година, одејќи во операта (на сликата погоре) каде што балетот „Пер Гинт“ од страна на Едвард Григ беше изведена, вечера во Rote Bar во хотелот Сахер, и поминување попладне во Кафе Ландман каде Карл Менгер, Лудвиг фон Мизес и други економисти од реномираната австриска школа за економија порано имаа жестоки дискусии за економските проблеми и политичките предизвици. Виена е праведно позната по своите кафулиња. Еднаш беше забележано дека ако влезете во еден од нив во 1903 година, можеби ќе ги најдете Густав Климт, Зигмунд Фројд, Леон Троцки и Адолф Хитлер како седат таму во исто време, пијат кафе и читаат весници, веројатно на различни маси.

Овој пат можев да ги достигнам и моите австриски пријатели, пред сè д-р Барбара Колм, која го води Австрискиот економски центар и Институтот Хајек , како и заменик-претседател на Одборот на австриската централна банка. Таа е секако една од најефективните и најактивните интелектуални претприемачи во светот. Исто така, беше охрабрувачки да се види како Виена, како и другите европски градови, се опоравува од епидемијата на Ковид, како одеднаш да се буди по кошмар.

Семиналниот придонес на Менгер: Маргинална анализа

Во 2021 година се навршија 100 години од смртта на Менгер, таткото на Австриското економско училиште, а во таа прилика бев главен говорник на конференцијата во Австрискиот економски центар што се одржа во Централната банка. Му посветив едно поглавје на Менгер во мојата двотомна книга за Дваесет и четворица конзервативно-либерални мислители , и во моето предавање истакнав дека неговиот придонес во економската анализа на многу начини беше исто толку важен како оној на Адам Смит. Она што го направи Менгер беше да ги раздели економските добра на единици, а потоа да открие колку единици од секое добро може подеднакво да ги задоволат човечките желби: ова беше клучниот концепт на маргинална корисност. Тој ги третира сите стоки според нивната можност за задоволување на човечките желби, а не според нивната историја, на пример, трошоците за производство.

Георгизам и марксизам Небитни

Ова имаше важни политички импликации бидејќи значеше дека две политички идеи, или поточно догми, од крајот на деветнаесеттиот век станаа теоретски ирелевантни, Георгизмот и Марксизмот. Георгизмот му припишуваше посебно значење на земјиштето затоа што неговата понуда беше повеќе или помалку фиксна, но за Менгер тоа беше само уште едно добро, кое требаше да се вреднува и цени според неговата маргинална корисност. Марксизмот му припишуваше посебно значење на трудот затоа што тој требаше да ја создаде целата вредност, додека Менгер го сметаше за добро што треба да се цени според неговата маргинална корисност. Не беше трудот тој што создаде вредност: тоа беше потенцијалот на трудовите инпути или единици да ги задоволат човечките желби што ја создаде вредноста на тие инпути. Големиот увид на Менгер не само што го дисквалификуваше марксизмот, туку и владината прераспределба на приходот како што бараа Џон Ролс и Томас Пикети по различни основи. Таквата прераспределба ги искриви информациите обезбедени на ефективен пазар на труд за тоа како различни единици на трудот – индивидуалните вештини, таленти и способности – најдобро би можеле да се користат за задоволување на човечките желби.

Сеништата сè уште ја прогонуваат Европа

Забележав дека, сепак, сеништата на георгизмот и марксизмот сè уште ја опседнуваат Европа. На пример, во Исланд имаше широко распространето агитирање за специјален данок на рибниот фонд, данок на изнајмување ресурси, базиран исклучиво на лажните премиси на георгијата. Поопшто, радикалниот феминизам и екофундаментализмот , гласно промовирани на универзитетите и медиумите, имаа многу заедничко со марксизмот. Радикалните феминистки веруваа дека жените биле експлоатирани од „Патријархатот“, плаќале плати под нивната реална вредност (маргинална цена). Но, ако е вистина, во конкурентна економија ова ќе обезбеди можности за профит за оние кои сакаа да водат компании само со жени. Зошто ова не беше направено? Екофундаменталистите веруваа дека природата се експлоатира многу повеќе од разумното. Но, преголемата експлоатација на природните ресурси може да се случи само ако тие не се правилно ценети, на маргина, а тоа обично се случуваше затоа што правата на приватна сопственост врз нив не беа развиени. На пример, китовите и носорозите беа загрозени, а езерата и реките беа загадени ако никој не ја поседуваше таа стока. Во повеќето случаи, беше сосема изводливо да се дефинираат правата на приватна сопственост на таквите стоки, да се земат во управа, да се назначат нивните заштитници.