fbpx

COP28: Улогата на младите луѓе и конзервативците

Енергија - декември 14, 2023

COP28, Конференција на Обединетите нации за климатски промени, се одржа во Дубаи од 30 ноември до 12 декември 2023 година. Настан кој ги обединува сите шефови на влади во светот – или барем мнозинството од нив – обединети од желбата да се најдат конкретни политички одговори за проблемот што се повеќе се чувствува низ целиот свет.

Климатските промени се еден од главните извори на дискусија и на генерациски и на политичко-економско ниво. Самиот избор да се соберат во Дубаи, исто така, предизвика бурни реакции кај многу еколошки активисти: всушност не е мистерија дека Обединетите Арапски Емирати се меѓу главните производители на нафта, еден од фосилните извори што повеќе од другите придонеле за климатските промени. децениите.

Ако за еколозите ова може да изгледа како целосно перење зеленило, има и низа геополитички фактори кои треба да се проценат: земјите од групата БРИКС се производители на 64% јаглен, 48% нафта и 36% природен гас во светот. . БРИКС се одговорни и за 53% од емисиите на CO2 ширум светот, така што јасно е дека тие сакаат да го сфатат климатскиот предизвик како свој за да дадат технолошки и продуктивен поттик на целиот нивен алтернативен систем на Запад.

Сепак, не можеме да размислуваме да решиме сè со целосна конверзија од фосилни горива во електрична енергија: околу една петтина од литиумот во светот доаѓа од Кина, Аргентина и Бразил, така што конверзијата во батерии би довело до дополнително зајакнување на овие земји. Ни треба стратешка и генерациска визија за да ги надминеме овие пречки.

Овде иницијативата Youth4Climate добива сосема поинаква вредност, која започна во мај 2022 година од соработката помеѓу италијанската влада и Програмата за развој на Обединетите нации, во која околу 130 млади луѓе кои претставуваат 60 земји во Рим минатиот октомври споделуваа решенија за климатската криза почнувајќи од прецизни идеи. Образовни програми да се придвижиме кон енергијата без да се заборави продуктивниот свет, со нови производствени системи во земјоделскиот и прехранбениот сектор или со поконкретно интервенирање на урбаната одржливост.

„Клучот за имплементација на иновативни проекти и создавање стабилни партнерства е поврзан со соработката во дефинирањето на процесите. Работевме со младите луѓе, ги слушавме нивните приоритети и заедно изградивме пат што нè доведе до лансирање на пристапен и инклузивен финансиски инструмент за трансформирање на нивните идеи во опипливи реалности“, изјави Жилберто Пичето Фратин (ФИ, ППЕ), министер за животна средина. во Владата Мелони, која повеќе од другите ја сфати поентата на предизвикот COP28, а тоа е соработката меѓу младите луѓе и институциите за попрецизно да одговорат на предизвиците во иднината.

Желбата на италијанската влада, која се манифестираше со тоа што сакаше делегација од Националниот младински совет во италијанската делегација на COP28, покажувајќи како одржливата иднина поминува низ многу мали потреби, како што е поголема вклученост на младите луѓе.

Меѓутоа, покрај улогата на младите, мораме да ја нагласиме и улогата на конзервативците: како што потсети италијанскиот премиер Џорџија Мелони (FdI, ECR), всушност, Италија – како и повеќето европски земји – го прави својот дел во процесот на декарбонизација, но овој процес мора да се управува со принцип на еколошка транзиција, односно со развој на технологии кои овозможуваат одржување на стапките на економски и социјален раст без да влијае на околната средина. Меѓутоа, ако пристапот е само идеолошки, ризикот е да се предложат деривати на тој многу фален „среќен дераст“, ​​кој го имаше единствениот резултат да биде погоден од нуспроизводи од други земји по најниски цени со високо влијателни стандарди за производство. .

„Не смееме да имаме никакви заклучоци за новите технологии, голем предизвик ќе биде нуклеарната фузија и верувам дека Италија мора да има способност да размислува на големо“, заклучи Мелони, повторно разгорувајќи ја дискусијата за нуклеарната енергија. Станува збор за дискусија што наскоро ќе биде предмет на политичка конфронтација само за да се разликуваат конзервативците од прогресивците: од една страна, оние кои се за нови технологии за да не се изгуби производниот предизвик што го лансираше БРИКС; од друга, оние кои поддржуваат намалување на човековото влијание на судот.

Европските избори ќе одлучат која политика за заштита на животната средина е најпогодна за Стариот континент, имајќи предвид дека на животната средина повеќе отколку на другите сектори ефектите од одлуките донесени денес главно ќе паднат врз идната генерација, а не врз сегашната.