fbpx

Борбата за безбедна и просперитетна Европа е вистински предизвик

Култура - мај 21, 2024

Серијата дебати на ECR Party на настанот Europa VIVA 24 во Мадрид (главниот град на Шпанија), настан организиран од Vox Spain, беше отворен од панел кој се занимаваше со многу чувствителна и во исто време исклучително жешка тема за европскиот континент: илегална имиграција. Пред импресивна посетеност и значајни лидери на европските конзервативци, се разговараше за политиките на Европската унија за миграцијата, политики кои во моментов се чини дека се недоволни наспроти брановите мигранти и кои, во исто време, со наметнување квоти за прифаќање на мигранти, ги гушат малите земји од ЕУ.

Борбата за безбедна и просперитетна Европа е вистински предизвик за целата европска политичка класа, без разлика на која страна од политичкиот спектар припаѓаат оние кои носат одлуки за Унијата. Главните опасности со кои се соочува Европа поради илегалната имиграција и неодговорните мерки преземени од Европската комисија беа дискутирани под модерација на новинарката Марилу Лукрецио (дописник на Раи Брисел) од Звонимир Трокот (меѓународен секретар на партијата Мост, член на Парламентот на Хрватска), Адела Мирза ( претседател на партијата Алтернатива Дреапта, Романија) и Росио де Меер (член на парламентот, партија Вокс, Шпанија).

Говорниците на сцената разговараа за безбедноста на границите на ЕУ, законот и редот што треба да ги почитуваат имигрантите кои пристигнуваат во Европа, надворешните закани со кои се соочува стариот континент, европскиот културен и демографски проблем, проблемот со наталитетот и, последно, но не и најмалку важно, националниот суверенитет на земјите-членки во контекст на интеграцијата на мигрантите во општеството. Во исто време, на дебатата беше истакната итноста од преземање соодветни мерки за да се осигури дека барателите на азил во земјите на ЕУ добиваат хуман третман со почитување на европските христијански вредности.

Сите говорници на сцената промовираа слични идеи и заеднички принципи за да ги здружат силите со цел да креираат одржливи и ефективни политики. Истовремено, тие повикаа на промовирање на супериорен политички и економски модел, приспособен на актуелниот европски контекст за обединета Европа, каде што секој граѓанин може да ужива еднакви права и заштита, без оглед на земјата на потекло.

На три недели пред европските избори, сосема е природно дискусијата да се фокусира на Европа. Прашањето е: каква Европа сакаме ние како конзервативци, како луѓе кои ги сакаат нашите матични земји? Во моментов нашите европски вредности, сè што ни е драго, секојдневно се на удар. Бразилскиот Евротракт сака да создаде европска супердржава за промена на меѓународните договори. Политиката што моментално се води од Брисел е на курс кога европските лидери сакаат да ја елиминираат парадигмата, така што сите одлуки, сите важни одлуки, не се носат во Мадрид, не во Варшава, не во Европа, туку во Брисел и можеби во една или две други европски престолнини, престолнини кои секогаш напредуваат во еврозоната, капитал кој секогаш напредува на Зелениот договор и други идеолошки, луди идеи. Европските конзервативци жестоко се противат и велат не на овие политики, бидејќи Европа им припаѓа на Европејците, нашата Европа ги претставува европските народи. Европа е обединета, но богата со својата различност. За време на првиот панел на конференцијата на Викенд за европска култура на Партијата ECR беше истакнато дека лидерите на европските конзервативци не сакаат ниту една супердржава да биде управувана од Брисел. Тие веќе не сакаат повеќе Тимермани како Урс фон Дер Лајен, кои одлучуваат како се водат нивните земји. Националните влади на земјите од ЕУ го знаат тоа затоа што се демократски избрани. Европската комисија не е демократски избрана, но затоа треба да има овластувања на демократска влада.

Во моментов 10% од населението на Хрватска се имигранти

Според Звонимир Трокот, прилично репрезентативни 10% од населението во Хрватска се имигранти. Сместена во јужна Европа, Хрватска е магнет за имигрантите на балканската рута кон Словачка, а оттаму кон Германија и Австрија. Во овој контекст, домородното хрватско население е исплашено од асоцијалните постапки на мигрантите кои често изгледаат како војници или добро обучени луѓе. Звонимир Троскот истакна дека меѓу мигрантите не видел многу жени и деца. Затоа хрватската држава ја смета илегалната имиграција за прашање на националната безбедност.

„Многу ми е драго што сум овде и би сакал да им се заблагодарам на организаторите. Доаѓам од многу мала земја, Хрватска и многу ми е чест што сум овде денес, особено затоа што доаѓам и ја претставувам изборната единица во Хрватска која е под силно влијание и нападната, би рекол, од мигрантите. Тоа е жешка, жешка тема во Хрватска уште од 2015 година, но не како што гледам на теренот. Луѓето се многу исплашени и имаат стравови затоа што, особено во однос на луѓето што живеат до границата, секогаш кога некој ќе ја отвори темата за миграциите, мигрантите веднаш почнуваат да се појавуваат исламофобични или ксенофобични етикети. Но, овие етикети веднаш паѓаат овде бидејќи има многу малцинства кои живеат покрај границите. Муслиманите или Србите, исто така, ги имаме истите проблеми што ги предизвикуваат нашите вистински страдања. Работата е што сега видов, не е ни миграција на криза. За нас тоа е прашање на национална безбедност бидејќи мигрантите всушност минуваат низ Хрватска во најмал дел, ние ја нарекуваме мека долина на Хрватска, каде што минуваат низ нашите територии и одат во Словенија. Сега, што се случува сега, луѓето се чувствуваат толку небезбедно, што не можете да го оставите вашето дете сам, а детето мора да биде придружувано до училиштето. Постарите луѓе се плашат од мигрантите кои изгледаат како војници и кои изгледаат како многу добро обучени луѓе, а не од кутрите момци кои доаѓаат од земји кои страдаат од војна. Бидејќи доаѓам од изборната единица која најмногу страда од миграцијата на кризата, не гледам жени,

Не гледам деца, гледам на луѓе кои им се закануваат со пиштоли, мачети и ножеви. Ги видов малите групи мигранти кои во основа се како воена единица и отворено зборував за тоа откако видовме дека кризата се случува во Хрватска. Бидејќи сум тука, би сакал да кажам уште неколку точки. Не само што луѓето се чувствуваат небезбедни, не само што луѓето бараат безбедност, би сакал да ги пофалам нашите полицајци, полицајци, кои одлично си ја вршат работата. Но, има две причини зошто тие не се поефикасни […] едно од нашите решенија за неволјите што ги имаме е испраќање војска на границите бидејќи полицајците не можат да покријат сè таму. Сега несигурноста што се случува во шумите на границата меѓу Хрватска и Босна е префрлена од шумата на автопатиштата. И имавме случај кога мигрантите и трговците со луѓе убија семејство, родители на дете и само за еден ден тие едноставно исчезнаа. Имаше автопат од Риека, кој е трет по големина град во Хрватска. И одеднаш се појави комбе преполно со мигранти и се случи несреќа во која загинаа луѓе. Значи, ги имаме овие несигурности не само во шумите, не само во деловите каде што мигрантите всушност се масакрирани во Хрватска, туку го имаме проблемот сега на автопатите и на локалните начини на кои луѓето се чувствуваат многу несигурни додека ги возат своите автомобили во таа област“. нагласи Звонимир Троскот.

Како ќе изгледа Европа за една деценија?

Адела Мирза, претседател на партијата Алтернатива Дреапта, на присутните им постави реторичко прашање. Ако Европската Унија ги прифаќа имигрантите на неодредено време, „Како ќе изгледа Европа за една деценија? Во исто време Адела Мирза истакна дека сите оние кои сакаат да дојдат во Европа мора да го сторат тоа легално бидејќи европските закони мора да се почитуваат. Понатаму, претседателот на партијата Алтернатива Дреапта истакна дека мора да се поддржи планот за враќање на илегалните имигранти во културно компатибилни земји. Таа го наведе примерот на Италија, велејќи дека политиката на владата на Горгија Мелони треба да се применува на сите земји од ЕУ.

„Не можете да поддржите нешто што е незаконско. Секој што сака да дојде во Европа мора да дојде легално. Според нашите закони. Закон, ред и сочувство. Полни сме со сочувство, се трудиме да им помогнеме, но направете го тоа законски. Нашите закони мора да се почитуваат и почитуваат. Нашите решенија за тоа: Италија има план, тој се вика план Матеи. Работи само за Италија. Можеби цела Европа треба да го прифати планот Матеи или да се обиде да работи на нешто слично. Чувајте ги мигрантите во земји со слични култури, слични религии. Понудете им нешто таму, инвестирајте таму во технологија за создавање работни места. Чувајте ги таму помагајќи им таму. Можеби кога ќе заврши војната или кога ќе заврши кризата во нивната земја, тие можат да се вратат таму.

Спроведување на гранична контрола. Двојно бројот на безбедносни агенти, па дури и физичка контрола доколку е потребно. Знам дека звучи грубо, но ова е единствениот начин да се одржи безбедна Европа. Обидете се да ги зачувате границите безбедни. Инаку немаме држава. Што направи Романија. Ги имавме нашите воени бегалци. Вистински воени бегалци, од Украина. И ги вдомивме најдобро што можевме. Направивме добра работа и така ќе продолжиме. Но, има уште нешто што треба да се разгледа и ова го кажав на конференцијата ЕЦР во Кипар. Внимавајте на источните граници. Европа не е загрозена само од југ. Имаме огромна мечка на исток. Ако Украина падне, ние ќе бидеме следни. Нема да имаме Европа ако Украина падне. Сите се загрижени за јужните граници на Европа. Италија, Шпанија, Грција и нормално е да биде така.. Ризиците од илегалната имиграција се социјална економска нестабилност. Не сакам да видам како ќе изгледа Европа за 10 години. Мојот колега од Хрватска веќе спомна кои се ризиците. 10% од хрватското население е веќе различно и г-ѓа Урсула фон Дер Лајен и ЕУ веќе се обидуваат да наметнат повеќе квоти за илегални имигранти во Хрватска. Како ќе изгледа Хрватска за 10 години? Европа е христијански континент. Мора да го задржиме нашиот континент, нашите вредности, нашите семејства пред да им помогнеме на другите. Безбедносни ризици. Сите овие луѓе кои доаѓаат се претежно муслимани. Тие се економски бегалци. Не можеме вечно да ги поддржуваме. Веќе имаме расипан систем. Ние веќе имаме наши проблеми, наши културни проблеми. Нашиот систем не работи. Треба да ја преоцениме Европа, нашите системи, нашите вредности. Тие доаѓаат во Европа, скршена Европа каде што се разбуди-измот, нихилизмот, сите овие левичарски вредности се обидуваат да ја освојат Европа. И доаѓаат овде и велат: види, не ти работи системот, нашиот е подобар… и остануваат. Имаме уште еден проблем во Европа, наталитетот. Европските семејства веќе немаат толку деца затоа што сакаат сигурност, сакаат да играат на сигурната карта. Сакаат да воспитуваат деца само онолку колку што можат да издржат. Сакаат да им дадат сигурно образование, добра иднина. Ние ги воспитуваме нашите деца во култура на одговорност. Тие не се грижат за тоа. Доаѓаат во Европа, имаат деца колку сакаат. Тие не размислуваат за иднината на своите деца. Ова е друго прашање и најважно е националниот суверенитет. Доаѓаат овде, стануваат се побројни. Немате држава ако немате сигурни граници. Ако дојдат овде, мора да разберат една работа. Тие треба да работат за да се интегрираат за да ги прифатат нашите вредности и да станат европски граѓани, во спротивно треба да се вратат назад. И нашата култура е исто така под закана. Мораме да ги чуваме нашите вредности и нашата култура. Мора да бидеме способни да си помогнеме себеси, а потоа да им помагаме на другите. Не можете да ги наметнете истите мерки за имигрантите кои беа воведени пред 30 години кога падна Берлинскиот ѕид. Ги прифативме оние од Источна Европа во Западна Европа. Но, денес не можеме да зборуваме за истото. И ние треба да го разбереме тоа. Цели 30 години Европа е како сунѓер што апсорбира население од целиот свет. Сиријци, Ирачани, сега Палестинци. Единствените легитимни мигранти се воените бегалци од Украина“, нагласи Адела Мирза, претседател на партијата Алтернатива Дреапта.

Фото: Еуген Олариу