fbpx

Воена регрутација во Италија и Европа: Стратегии

Култура - мај 20, 2024

Во текот на изминатата година, во различни земји на ЕУ, една од повторливите теми беше воениот регрут. Додека во државите како Грција, Данска, Естонија, Финска, Шведска, Австрија, Кипар и Литванија тоа е веќе задолжително, во други идејата станува сè поатрактивна и причините не се бараат само во ескалацијата на меѓународните тензии, туку и во можноста да се понуди соодветно „ граѓанско образование “. Ова го изразува, на пример, вицепремиерот и министер за инфраструктура, Матео Салвини.

 

Воена регрутација: што мисли италијанската влада за тоа

На темата се осврна вицепремиерот на последното алпско собрание. Салвини објави дека партијата Лега ги разработува деталите за нацрт-законот со кој има намера повторно да го воведе задолжителната воена служба на шест месеци. Министерот додаде дека идејата треба да се сфати како „голем проект за граѓанско образование“, што нема да има никаква врска со воениот рок официјално суспендиран во 2005 година со законот за Мартино.како што беше во мое време, кога некој од Удине ќе биде испратен во Бари, а некој од Бари во Кунео“.. „ Тоа на Легата “, продолжи Салвини, „ е проект на регионална основа, со луѓе кои можат да се посветат на спасување, цивилна заштита, прва помош и заштита на шумите “. Згора на тоа, целта на овој предлог нема да има никаква врска со конфликтот меѓу Русија и Украина; всушност, Салвини вети:Со сите сили ќе се спротивставам на испраќањето војници во Украина и каде било на друго место, ниту еден Италијанец нема да војува додека сум јас овде.Потоа додаде:Макрон и Монти се луди и опасни. Војната е сериозна работа. Самата хипотеза ја сметам за луда и опасна.“

Дури во мај минатата година, претседателот на Сенатот Игнацио Ла Руса се согласи да поднесе предлог за повторно активирање на задолжителниот 40-дневен задолжителен воен рок. „ Тренинг за само три недели не може да се случи “, објасни тој тогаш, „но ако го земеме на 40 дена, што е времето што ЦАР го користеше за да ја подготви основата за обука на војската, тогаш 40 дена би можеле да станат закон што му дозволува на кој сака доброволно да учествува во животот на вооружените сили. Секој што сака може – ограничен на бројките што ќе се одредат – да учествува во воениот живот, меѓу Алпините или во другиот корпус, 40 дена и на тој начин да се обучи“. Ла Руса, исто така, додаде дека иницијативата може да вклучува награди кои ќе се претворат во поени за матура, стимулации за дипломи и предности во однос на обуката.

Како што стојат работите, и зборовите на Салвини и оние што ги потроши минатата година претседателот на Сенатот се теоретски референци. Исто така, затоа што министерот за правда, Гвидо Крозето, наводно не се согласува со ставот на Салвини за задолжителниот воен рок. Всушност, тој им појасни на медиумите:Вооружените сили не можат да се сметаат како место за едукација на младите, што мора да го прават семејството и училиштето. Вооружените сили се таму за да направат професионалци кои ги бранат институциите и мирот. Универзалната државна служба нема никаква врска со вооружените сили.“

 

Во остатокот од Европа: Германија

И додека Италија дебатира за повторно воведување на воена регрутација, други земји-членки исто така разговараат за ова прашање, сметајќи дека е важно да се зајакне воениот апарат. Во одредени случаи, конфликтот меѓу Русија и Украина е тој што ја дефинира неопходноста: со оглед на кревките рамнотежи, неколку држави стравуваат од агресија или гранични премини од страна на Русија. Затоа, тие чувствуваат дека мора да се подготват соодветно.

Една од земјите што неуморно работи на овој фронт е Германија. Конфликтот е далеку од своите граници, но е свесен за можна ескалација. Постојат три алтернативи кои се разгледуваат: повторно воведување на една година универзална (задолжителна) воена служба за новодојдените; само мажите да го преземат курсот, а не сите, туку оние кои се соодветни (се смета дека тестот ќе го одреди тоа); и, конечно, опцијата да се остават работите како што се, но се повеќе да се работи на запишување и пристап до доброволна воена служба.

Според Телеграф, во текот на следните неколку недели, Борис Писториус, германскиот министер за одбрана, ќе даде отчет за тоа што Германија ќе одлучи да направи во врска со ова прашање, иако министерот веќе изрази став со отфрлање на доброволното служење воен рок и нагласување на потреба од задолжителен процес.

 

Естонија: од повторно вооружување до воена регрутација, стратегија

Случајот со Естонија е исто така чуден. Државата, кога станува збор за воениот воен рок, се држи до одредбите од Уставот, во кои задолжителната воена обврска е за мажи, но од 2013 година доброволно можат да се зачленат и жените. Во текот на последните две години, концептот на воена обука е зајакнат; Според Естонија, сите земји-членки треба повторно да воведат воена регрутација и да ги посветат своите ресурси на соодветна воена обука. Во суштина, војната пред портите на Европа само ги натера соседните држави да се гледаат себеси поинволвирани отколку што се во моментот.

Всушност, прашањето е пошироко од тоа. Враќањето на воената регрутација значи испраќање гласен и јасен сигнал до Русија: можност да се сретнеме со силна одбрана која нема да дозволи напредување. Теорија што ја споделува и Германија, всушност.

Меѓутоа, кога се зборува за зајакнување на воената служба, барем што се однесува до Естонија, не зборуваме само за човечки ресурси кои треба да се стават во служба на воената кауза (без разлика дали за напад или одбранбена стратегија). , но и за вооружувањето како такво. Оттука, примената на нови технологии и моќна опрема влијае и на морнарицата; како, на пример, новите проектили како што е Blue Spear 5G SSM, веќе усвоени. Да не зборуваме за набавка на нови транспортни средства како оклопни возила.

Конечно, вклученоста на Естонија мора да се смета во однос на помошта за Украина. Минатиот март, естонската влада најави помош од над 20 милиони евра, пакет кој вклучува муниција, куршуми итн.

 

Данска: задолжителна воена регрутација и за жени, сите бројки

Данска, исто така, работи на зајакнување на својата одбрана, до степен да го направи воениот регрут задолжителен и за жените од 2026 година. Министерот за одбрана на оваа тема објасни: „ Поцврста структура, вклучувајќи целосна родова еднаквост, мора да придонесе за решавање на предизвиците на одбраната, националната мобилизација и опремата на нашите вооружени сили “.

Во 2018 година Шведска повторно ја воведе задолжителната регрутација, во која за прв пат беа вклучени и жени; затоа, Данска, со оваа одлука, гледа на соседна Шведска како модел што треба да го следи и да се репродуцира за своја одбрана.

Понатаму, данската премиерка Мете Фредериксен истакна дека „Не се вооружуваме затоа што сакаме војна. Ние повторно се вооружуваме затоа што сакаме да го избегнеме тоа“. Значи, повторното вооружување би укажало само, како што е анализирано погоре, подготвеност да се биде подготвен и да се испраќаат јасни сигнали.

Што се однесува до бројките, клучно е да се знае дека за 2023 година во Данска во воениот рок учествувале 4700 војници и од вкупниот број треба да се пресметаат 25% кои се однесуваат на жените. За тековната година се очекува бројката да биде уште поголема (се зборува за околу 5.000 војници), исто како што значително поголема ќе биде и бројката која се однесува на воените расходи, кои ќе бидат над 6 милијарди.