fbpx

Европа, главен купувач на американскиот течен гас

трговија и економија - март 17, 2024

Руската инвазија на Украина, проследена со санкции на Кремљ, кои го вклучија и извозот на руски гас, доведе до големи промени во трговијата со гас во Европската унија од 2022 година. Оддалечувањето од рускиот гасовод доведе до речиси двојно зголемување на увозот на течен природен гас – ЛНГ – на пазарот на ЕУ во 2022 година во споредба со претходната година, и рекордни 120 милијарди кубни метри во 2023 година. Со оглед на тоа што ЕУ ги диверзифицира своите добавувачи за да ги обезбеди своите потреби за гас, главниот трговски партнер на ЛНГ станаа САД, чиј извоз на европскиот пазар се зголеми тројно. До 2022 година, ЕУ увезува ЛНГ од САД, Катар и Русија.

Увозот на ЛНГ во САД е двојно поголем од оној од Катар

Според официјалните податоци, увозот од САД завршил двојно поголем од оној од вториот извор, Катар. И со зајакнувањето на својата позиција на европскиот пазар и со падот на извозот на Катар во контекст на кризата на Блискиот Исток, САД ја симнаа земјата од врвот на рангирањето на извозот на ЛНГ. Од друга страна, и покрај долго дискутираната независност од рускиот гас, ЕУ воопшто не се откажа од тоа, туку само го замени гасоводот за ЛНГ, кој во моментов не е предмет на санкции. И голем дел од тоа не останува во земјите увозници. Според официјалните податоци, рускиот ЛНГ транзитира од континентална Европа преку терминали во неколку пристаништа на ЕУ.

Министрите за енергетика од земјите од блокот на ЕУ одлучија на 4 март, на предлог на Европската комисија, да ги продолжат доброволните ограничувања за гас за уште една година. На истиот состанок се разговараше и за последиците од стопирањето на транзитот на руски гас преку Украина, при што еврокомесарот за енергетика Кадри Симсон најави дека ЕУ не е заинтересирана за продолжување на договорот и ќе подготви правна рамка за стопирање на испораките без казни за купувачите. во април. Договорот меѓу Нафтогас Украина и руски Гаспром истекува на крајот на оваа година, а Украинците уште од минатата година најавија дека немаат намера да го продолжат, нагласувајќи дека испораките на гас продолжиле и покрај војната само „да ги поддржиме нашите европски колеги“ за да не се создаде криза на цената на гасот.

По средбата во Брисел, Кадри Симсон даде уверување дека резервите во подземните складишта на гас пред крајот на тековната студена сезона се на прилично високо ниво, што ќе го олесни испумпувањето за следната зима. Кадри Симсон, исто така, истакна дека добавувачите и рутите за снабдување со гас се диверзифицирани – што очигледно има трошок – но зависноста на ЕУ од рускиот гас е значително намалена. Покрај дополнителните трошоци за диверзификација на понудата, доброволното намалување на потрошувачката значеше намалување на побарувачката за 18% помеѓу август 2022 година и декември 2023 година. Ова намалување, исто така, предизвикува аларм за деиндустријализација на регионот. Дополнително, европските власти размислуваат за забрана за греење на електрани на гас, мерка за која многу земји од ЕУ се уште не се подготвени.

Од друга страна, бидејќи се доброволни, не сите земји-членки во блокот на ЕУ се подготвени да ја спроведат препораката за намалување на потрошувачката на гас. Ова е случај и во Романија, при што министерот за енергетика Себастијан Бурдуја објави дека властите во Букурешт очекуваат не намалување, туку зголемување на потрошувачката на гас во наредниот период, во услови на планови за заживување на индустријата за хемиски ѓубрива и со проширување на мрежите за дистрибуција на гас до популација. Бурдуја објасни дека другите земји на ЕУ треба да ја намалат својата зависност од рускиот гас, а не Романија, која смета на покривање на дополнителната потрошувачка со тоа што ќе започне да го експлоатира гасот од континенталниот гребен на Црното Море од 2027 година, што ќе ја направи Романија „ првиот производител на гас во ЕУ“.

До кој степен ЕУ успеа да ја намали зависноста од рускиот гас е дискутабилно. Врз основа на извештајот на антикорупциската група Глобал Витнес, ЕУ се уште е далеку од својата многу фалена независност. Според извештајот, рускиот извоз на ЛНГ во земјите на ЕУ се зголемил за 40 отсто во 2023 година во споредба со претходната година. Според цитираниот извор, половина од рускиот извоз на ЛНГ отишол во европските земји.

Кои се главните европски купувачи на руски течен гас?

Главни купувачи во Европската унија се Шпанија и Белгија, а потоа следи Франција, при што овие три земји увезуваат вкупно 44 отсто од рускиот течен гас. Остатокот, до 50%, оди во други земји од ЕУ. И според High North News, тоа е вкупно речиси половина од земјите на блокот на ЕУ. Според High North News, ЕУ сè уште увезува ЛНГ во вредност од 1 милијарда долари месечно од Русија. И тоа е затоа што ЛНГ, за разлика од рускиот гасовод, не подлежи на санкции. Сепак, рускиот течен гас не останува целосно во главните европски земји увозници – Шпанија и Белгија – и се извезува подалеку. Изворот објасни дека ЕУ преку своите терминали го олеснува рускиот извоз надвор од континентот. Повеќе од 200 пратки годишно од рускиот објект Јамал ЛНГ минуваат низ пристаништата на ЕУ, а со неодамна започнатиот проект Арктик ЛНГ 2 во 2024 година, овој увоз дополнително ќе се зголеми од оваа година.

Според официјалните податоци на белгиската влада цитирани од Гардијан, главниот купувач на рускиот течен гас што минува низ HUB во белгиското пристаниште Зибриж е Кина, со една петтина од нивниот вкупен волумен. Според истите податоци, само 2,8 отсто од гасот што го трошат Белгијците би дошол од Русија. До избувнувањето на војната во Украина, 70% од увозот на ЛНГ во ЕУ доаѓаше од три земји: САД, Катар и Русија. Од 2022 година наваму, со потезите на ЕУ за намалување на зависноста од Русија и диверзификација на добавувачите на гас, како и со промената кон увозот од „сигурни партнери “, увозот на ЛНГ од САД во Европа – ЕУ и ОК – експлодира.

Во 2023 година, САД – кои се најголем светски производител на гас од 2011 година – успеаја да ги симнат од тронот водечките светски извозници на ЛНГ, Катар и Австралија. Масивен извоз во други земји беше можен само по пуштањето во употреба на првиот голем извозен терминал на брегот на Заливот на Алјаска во 2016 година. Првично, азиските земји – главно Јапонија и Јужна Кореја – беа главните купувачи на американскиот ЛНГ. Но, како што се зголеми побарувачката од европскиот пазар, извозот на САД на азискиот пазар исто така се намали. Во 2023 година, извозот на ЛНГ во САД се зголеми за 12,4% на рекордни 4,34 трилиони кубни стапки. И најголем дел од тоа – 62% – отиде во Европа.

Втора година, Европа беше водечки купувач на американскиот течен гас, со увоз кој достигна рекордни 2,79 трилиони кубни стапки во 2023 година. Под овие околности, мораториумот усвоен од претседателот Џо Бајден, со привремено запирање на изградбата на нови терминали за ЛНГ, може да има реперкусии, вклучително и на извозот во Европа. Актуелниот лидер на Белата куќа – кој за време на неговото владеење го истурка масивниот план за финансирање на енергетската транзиција – ја наведе „егзистенцијалната закана“ од климатските промени како оправдување за мерката. Во моментов во САД работат седум терминали за извоз на ЛНГ, кои работат со повеќе од 300 милиони кубни стапки гас дневно, според американската Агенција за енергетски информации.

Течен природен гас (LNG) е форма на природен гас кој е претворен во течна состојба за да се олесни неговото складирање и транспорт. Процесот на течен природен гас вклучува негово ладење на екстремно ниски температури, обично околу -162 степени Целзиусови. Со ладењето, природниот гас значително го намалува својот волумен, станувајќи густа течност што е лесна за транспорт. Овој процес го намалува волуменот на гасот за околу 600 пати, што овозможува ефикасно транспортирање на долги растојанија и складирање под контролирани услови. ЛНГ е широко користен во енергетската индустрија за гориво за електрани, како и во хемиската индустрија и превозот. Употребата на ЛНГ има предности во поглед на полесно ракување, складирање и транспорт во споредба со природниот гас во гасовита форма. ЛНГ може да обезбеди и почист извор на енергија бидејќи неговото согорување произведува помалку емисии на стакленички гасови и други загадувачи во споредба со другите традиционални извори на фосилни горива.