fbpx

Една фотографија, многу судбини

Култура - март 7, 2024

Во 2011 година објавив книга на 624 страници за исландското комунистичко движење. Не ми беше првичната намера да напишам ваква книга. Мојот стар учител, професорот по историја Тор Вајтхед, истражуваше за исландскиот комунизам и не можев да замислам некој поквалификуван за ова. Меѓутоа, во 2008-2009 година ја преведов Црната книга на комунизмот на исландски, сите 828 страници. Ова монументално дело првпат беше објавено во Франција во 1997 година, под уредување на професорот Стефан Куртоа, користејќи голем дел од материјалот што стана достапен по колапсот на комунизмот во Централна и Источна Европа и во Русија. Во многу преводи на Црната книга , имаше прилози за локалните комунисти и нивната поврзаност со меѓународното движење. Сакав да додадам таков додаток на мојот превод, можеби 50-100 страници. Но, набрзо дознав дека толку многу прашања во врска со исландското комунистичко движење не биле адекватно истражени што морав да преземам независна студија. Двете книги на Вајтхед на оваа тема беа одлични, но требаше многу повеќе да се работи. Резултатот беше мојата книга од која објавив и извадок на англиски (2021).

Исландските делегати

Во моето архивско истражување во Националната библиотека на Исланд, наидов на историска фотографија, поглед на европската историја која би сакал да ја репродуцирам (погоре) и да разговарам овде. На него беа прикажани 21 млад делегат на Вториот конгрес на Комунистичката интернационала (Коминтерна) во Москва во летото 1920 година. Тие беа и делегати на Конгресот на младата комунистичка интернационала одржан во исто време. Оваа фотографија е објавена во неколку книги, но само со седум од идентификуваните 21 лице. На тоа гледав како на предизвик да дознаам кои други се на оваа фотографија и што се случило со нив. Историјата не е само со бројки. Станува збор и за поединци и нивните судбини во свет каде понекогаш треба да се направат трагични избори.

Две идентификации се покажаа лесни. Двајцата делегати кои стоеја во горниот десен агол беа Исланѓаните на Конгресот на Коминтерната, Бринјолфур Бјарнасон, прв од десно и Хендрик С. Отосон, втор од десно. Тие станаа комунисти како студенти во Копенхаген во 1918-1919 година и добија финансиска помош од советски агент во Скандинавија за да присуствуваат на Конгресот во Москва. Бринјолфур Бјарнасон (1898-1989) подоцна беше првиот и единствениот претседател на Комунистичката партија на Исланд, која работеше во 1930-1938 година како поглавје на Коминтерната. Потоа стана водечки член на Партијата за социјалистичко единство, па дури и министер во владата во 1944-1947 година. Тој остана упорен сталинист во текот на целиот живот. Во 1948 година, поминаа триесет години откако тој и неговите соученици од престижното училиште за граматика во Рејкјавик дипломираа. Беше планирано повторно обединување. Еден од организаторите го контактирал и го прашал дали ќе присуствува. „Како можев да присуствувам на забава“, возврати Бринјолфур, „на која на крајот ќе морам да застрелам некои од гостите? Кога 100-годишнината на Ленин беше прославена во Москва во 1970 година, Бринјолфур беше поканет како еден од ретките живи луѓе кои го запознале Ленин. (Тој во 1920 слушаше некои од неговите говори, но всушност не му зборуваше.)

Хендрик С. Отосон (1897–1966) стана известувач за надворешни работи за Исландската радиодифузна корпорација. Тој беше накратко исклучен од Комунистичката партија во 1934 година поради „опортунизам“, но набрзо повторно беше примен. Во Москва во 1920 година, кога даде извештај до Извршниот комитет на Коминтерната, Ленин забележа дека сите ја знаат стратешката важност на Исланд во новата ера на авиони и подморници. Ова секако беше точно: Британците побрзаа да го окупираат Исланд во пролетта 1940 година, а во 1941 година Соединетите држави ја презедоа одбраната на Исланд кој требаше да одигра клучна улога во пратката на оружје и стока од Америка во Европа, не и најмалку важно. до Советскиот Сојуз.Исланд бил важен и во Студената војна. Хендрик го опиша патувањето во Москва во 1920 година во жива книга објавена во 1948 година.

Шефот на црвената пропаганда

Користев неколку извори за да се обидам да ги идентификувам другите луѓе на оваа историска фотографија која беше отпечатена во книгата Die dritte Front од 1930 година од Вили Минзенберг. Седумте лица идентификувани во таа книга седат во првиот ред од лево: Валтер Ловенхајм, Германија, Марија Лајтнер, Унгарија, Лазар Шаткин, Русија, Оскар Самуелсон, Шведска, Луиџи Полано, Италија, Вили Минзенберг, Германија и Макс Бартел, Германија . Мислам дека двете други лица кои седат во првиот ред, веднаш по тие седум, се Рут Фишер, Германија и Рејмонд Лефевр, Франција.

Од сите овие луѓе, шестиот од лево, Вили Минзенберг (1889–1940) беше без сомнение најпознат и најфасцинантен. Првата светска војна ја поминал во Швајцарија каде се запознал со водачот на руските болшевици Владимир Ленин. Во 1919-1920 година Минзенберг беше шеф на Младата комунистичка интернационала, по што стана неуморен и многу ефикасен пропаганден шеф на Комунистичката партија на Германија, извонредно собирајќи пари за каузата и раководејќи ги организациите на комунистичкиот фронт, како што се Пријателите на Советскиот Сојуз. и Лигата против империјализмот. Тој ја контролираше левичарската медиумска империја во Германија и понекогаш беше наречен „Црвениот милионер“ . Се вели дека Јозеф Гебелс научил многу од неговата тактика.

По преземањето на Хитлер, Минзенберг ги преселил своите операции во Париз. Таму тој работеше со англо-унгарскиот романсиер Артур Кестлер, кој понуди жив опис за него во Богот што не успеа , збирка есеи од 1949 година напишана од разочарани поранешни комунисти и сопатници. Како резултат на чистките во Советскиот Сојуз, Минценберг се распадна со Сталин и беше исклучен од Комунистичката партија. Тој се спротивстави на Пактот за ненапаѓање меѓу Хитлер и Сталин од 1939 година и објави независно левичарско списание во Париз, Die Zukunft (Иднината), со придонеси на многу познати писатели. Кога нацистите ја нападнаа Франција во 1940 година, тој беше интерниран од француската влада. Успеал да побегне од логорот за интернација, но бил убиен, најверојатно по наредба на Сталин, во шума во јужна Франција во летото 1940 година. За Минценберг се напишани многу книги, а во романот на Кристофер Ишервуд, Г-дин Норис менува возови , тој накратко се појавува како „Лудвиг Баер“. (Можеби не им кажува многу на неисланѓаните, но исландскиот нобеловец за литература, Халдор К. Лакснес, исто така го опишува Минценберг во неговите мемоари, Скалдатими (Времето на еден поет), на ист начин како Кестлер и Ишервуд. Минзенберг добил за Лакснес покана да го посети Советскиот Сојуз во 1932 година.)

Нема потреба од светска историја

Во 1920 година, ќе беше тешко да се предвиди што ќе се случи со младите што седеа со Минценберг во првиот ред. Валтер Ловенхајм (1896–1977) на Конгресот во Москва имал можност да разговара со Ленин кој на карта му покажал како Црвената армија напредувала во Полска. Ленин верувал дека штом Армијата ќе ја премине границата во Источна Прусија, германските работници ќе ја пречекаат. Тој беше вознемирен кога виде дека Ловенхајм и двајцата други Германци кои го придружуваа се сомневаат во тоа. Навистина, кога руските војници ја преминаа границата, веднаш беа интернирани без никаква борба. Во 1927 година, Ловенхајм ја напушти Комунистичката партија на Германија и стана социјалдемократ. Во нацистичка Германија, тој бил член на тајна дисидентска група, но побегнал во Велика Британија преку Чехословачка во 1935 година. Таму се нарекува Валтер Лоу, водел инженерска компанија со својот брат и станал антикомунист. (Некако збунувачки е тоа што во книгата од 1930 година каде што е отпечатена фотографијата и во онлајн германскиот Bundesarchiv, BildY 10-775-1274-69, неговото име е напишано Löwenhain.)

Марија Лајтнер (1892–1942) беше унгарска еврејка која работеше како новинар и писател во Германија во 1920-тите, објавувајќи книги за нејзините патувања, Hotel Amerika (1930) и Eine Frau reist durch die Welt (Жена патува низ светот, 1932). Во 1930-тите, по преземањето на Хитлер, таа мораше да се пресели во Франција каде едвај преживеа. Била интернирана во 1940 година, но успеала да побегне и се сокрила во Јужна Франција каде што исчезнала. Веројатно умрела од глад и болест во Марсеј во 1942 година.

Лазар Шаткин (1902–1937) потекнува од полско еврејско семејство. Тој беше организатор на младите во Русија во 1920-тите, но се скара со Сталин и беше застрелан во 1937 година, веројатно во подрумот на озлогласениот затвор Лубјанка во Москва.

Оскар Самуелсон (1885–1947) бил активен во Комунистичката партија на Шведска, но бил исклучен во 1929 година, по што станал антисталинист. Сепак, тој остана левичар и извесно време беше член на градскиот совет на Стокхолм, додека се издржуваше како агент за осигурување.

Луиџи Полано (1897–1984) дошол од Сардинија и бил еден од основачите на Комунистичката партија на Италија во 1921 година. За време на фашизмот, извесно време бил затворен, по што емигрирал во Москва и извршувал разни тајни мисии за Комунистичката интернационала, Коминтерна. Тој ги преживеа чистките на Сталин и се врати во 1945 година во Италија каде што стана заменик, а подоцна и сенатор од Сардинија за Комунистичката партија.

Макс Бартел (1893–1975) бил поет и романсиер кој го напуштил комунистичкото движење во 1920-тите и станал нацистички симпатизер во 1930-тите. На крајот на Втората светска војна се нашол во советската окупациска зона и бил испратен во работен логор, но во 1948 година избегал во Западна Германија. Тој ја напиша својата автобиографија со гласниот наслов Kein Bedarf an Weltgeschichte (Нема потреба од светска историја). До крајот на животот се издржуваше со новинарство и со пишување книги за деца.

Сведоштво против комунистите

Рут Фишер (1895–1981) отиде од една крајност во друга. Таа е родена како Елфрид Ајслер, а нејзините двајца браќа требало да станат познати комунисти, композиторот Ханс Ајслер и новинарот Герхарт Ајслер. Таа беше основач на Комунистичката партија на Австрија во 1918 година, но се пресели во Германија и стана еден од лидерите на тамошната Комунистичка партија. По интензивните борби за моќ во Партијата, таа и нејзиниот љубовник Аркадиј Маслоу беа протерани во 1926 година, по што формираа радикална група. Кога Хитлер ја презеде власта, таа и Маслоу побегнаа во Париз, а потоа во 1940 година преку јужна Франција во Шпанија и Португалија и оттаму во Куба, каде Маслоу ненадејно умре, веројатно убиен од советски агенти. Фишер отиде во Соединетите Држави каде што се прослави како жесток антисталинист. Нејзините браќа тогаш живееле во Америка, а во 1947 година таа сведочела против нив пред Комитетот за неамерикански активности на Претставничкиот дом, со што Герхарт бил накратко затворен, додека Ханс бил протеран од Соединетите држави. Браќата Ајслер подоцна и двајцата станаа истакнати во Источна Германија. Рут работела за американското разузнавање (под кодното име „Алис Милер“), додека нејзиниот брат Герхарт бил советски агент. Амбивалентна за Америка, Рут Фишер живееше во Париз од 1955 година до нејзината смрт. Таа напиша неколку книги за, или подобро кажано против, сталинизмот.

Рејмонд Лефевр (1891–1920) објавил антимилитаристички роман за Првата светска војна, а потоа станал жесток комунист. На враќање во Франција од Конгресот на Коминтерната во 1920 година, тој и уште двајца Французи исчезнале во Баренцовото Море, по кое пловеле на мал брод.

Снимен во подрумот на Лубјанка

Од лево на фотографијата стојат, мислам, Сиги Баматтер, Швајцарија, Лео Флиг, Германија, Свен Линдерот, Шведска, Ото Унгер, Германија, Арон Голдберг (Марсел Оливие), Франција, Герда Линдерот, Шведска, неидентификуван, Хуго Силен, Шведска, Чарлс Шипман, Ричард Шилер, Австрија, и двајцата веќе споменати Исланѓани, Хендрик Отосон и Бринјолфур Бјарнасон. Уверен сум во врска со петте нордиски делегати, каде што добив помош од Ларс Гогман во Arbeterrörelsens Arkiv (Архива на работничкото движење) во Стокхолм, додека идентификацијата на другите повеќе треба да се смета за образовани претпоставки.

Овие делегати ги чекаа различни судбини. Сиги Баматер (1892–1966) беше основач на Комунистичката младинска интернационала и живееше во Москва од 1932 година, работејќи како криптограф и оперативец за Коминтерна. Тој ги преживеа чистките на Сталин, а подоцна работеше како новинар во советска новинска агенција, никогаш не се вратил во родната Швајцарија.

Лео (Леополд) Флиг (1893–1939) бил Евреин и основач на Комунистичката партија на Германија. Тој стана оперативец на Коминтерната, со седиште во Париз по преземањето на Хитлер, надгледувајќи го производството на лажни пасоши и фалсификувани пари и насочувајќи ги радио-операторите и куририте, тесно соработувајќи со советската тајна полиција. Во 1937 година бил повикан во Москва, а една година подоцна бил уапсен бидејќи бил десничарски троцкист. Го мачеле додека не потпишал признание во кое ги инкриминирал и старите другари, а потоа бил застрелан, најверојатно во подрумот во Лубјанка.

Свен Линдерот (1889–1956) стана лидер на сталинистичката фракција во Комунистичката партија на Шведска и беше претседател на партијата во 1929–1951 година и член на парламентот во 1939–1949 година. Тој никогаш не се поколеба од сталинизмот.

Ото Унгер (1893–1938) бил германски Евреин кој станал оперативец во Комунистичката партија на Германија. По преземањето на Хитлер, тој го надгледуваше производството на нелегални памфлети и весници од страна на Партијата, но наскоро беше фатен од нацистите. Ослободен по некое време, тој емигрирал во Советскиот Сојуз, но во 1937 година, за време на чистките на Сталин, бил уапсен и застрелан, веројатно во подрумот во Лубјанка.

Партиски кадри, писатели и капиталисти

Арон Голдберг (1896–1993) бил романски Евреин кој израснал во Франција. Уапсен е во Германија на враќање од Москва во 1920 година. Тогаш го усвои својот псевдоним Марсел Оливие. Тој помина две години во затвор пред да се врати во Москва каде со години работеше како преведувач. Во 1929 година, тој се вратил во Франција, каде што раскинал со Комунистичката партија на Франција и станал антисталинист. Накратко учествувал во Шпанската граѓанска војна на анархистичката страна, но по враќањето во Франција во 1937 година престанал да биде политички активен.

Герда Линдерот (1891–1957) беше сопруга на шведскиот комунистички водач Свен Линдерот и тврдокорен сталинист како него. Таа накратко беше член на шведскиот парламент.

Хуго Силен (1892–1971) беше водечки член на сталинистичката фракција во Комунистичката партија на Шведска. Тој патувал во Исланд во 1928 година за да се подготви за основањето на Комунистичката партија на Исланд во 1930 година. Патем, неговата сопруга Сигне Силен била агент на ГРУ, тајната служба на Црвената армија, а според информациите дадени од исландските поранешни комунисти, токму таа префрлала средства од Москва на исландските другари во раните 1930-ти.

Чарлс Шипман (1895–1989) е роден како еврејско-американец Чарлс Филипс. За да избегне регрутирање во Првата светска војна, тој побегнал во Мексико каде што воспоставил контакт со советските агенти. Извесно време живеел во Чикаго под псевдонимот Мануел Гомез. Тој исто така беше под името Хесус Рамирез. Во Соединетите Држави, тој работеше како финансиски новинар и му сврте грб на комунизмот како резултат на московските шоу судења во 1936-1938 година. На крајот тој стана успешен бизнисмен во САД и Канада. Тој напиша читливи мемоари, Тоа требаше да биде револуција: Мемоари на американски радикал .

Ричард Шулер (1901–1957) имал само седумнаесет години кога станал основач на Комунистичката партија на Австрија. Тој беше уредник на органот на партијата во Австрија додека не мораше да побегне во 1934 година, прво во Чехословачка, а потоа во Советскиот Сојуз. Се вратил во Австрија во 1945 година и повторно станал уредник на партискиот орган.

Нема среќни кампери

Не можев со сигурност да го идентификувам лицето кое стои меѓу Герда Линдерот и Хуго Силен. (Една можност е индискиот филозоф Манабендра Нат Рој, 1887–1954, кој би имал 33 години во 1920 година.) Ова ме остава со 20 поединци. Од нив, осум преживеаја и останаа верни на комунистичкото движење во текот на целиот период, Луиџи Полано, Сиги Баматер, Свен и Герда Линдерот, Хуго Силен, Ричард Шулер, Хендрик С. Отосон и Бринјолфур Бјарнасон. Шестмина преживеаја, но станаа отпадници, отфрлајќи ги Коминтерната и сталинизмот, Валтер Ловенхајм, Оскар Самуелсон, Рут Фишер, Макс Бартел, Арон Голдберг и Чарлс Шипман. Шестмина доживеаја насилна смрт, Марија Лајтнер, Лазар Шаткин, Вили Минзенберг, Рејмонд Лефевр, Лео Флиг и Ото Унгер, од кои четворица беа погубени од послушниците на Сталин. Овие дваесет поединци навистина ја илустрираат забелешката на Троцки дека ако сакаш мирен живот, лошо си направил живеејќи во дваесеттиот век.