fbpx

Еуро 7 стандарди за емисии: Одлука на Европскиот парламент поради несогласување на засегнатите страни

Животна средина - април 2, 2024

Во средата, на 13 март , Европскиот парламент постигна договор за новото законодавство на ЕУ за справување со емисиите од патниот транспорт. Гласањето заврши со 297 гласови за, 190 против и 37 воздржани. Притоа, Европскиот парламент го одобри договорот претходно направен со Советот на ЕУ за регулативата Еуро 7, според кој возилата ќе мора да ги следат новите барања многу подолг временски период, гарантирајќи дека ќе останат еколошки во текот на целиот животен циклус. Одобрувањето на овие нови мерки стана контроверзна тема меѓу учесниците, бидејќи засегнатите страни остануваат поделени околу тоа дали оваа нова легислатива оди, или премногу далеку од една страна, или недоволно далеку, во борбата со емисиите.

Текстот беше изгласан откако претрпе значителни намалувања од првичниот нацрт, бидејќи пратениците изјавија дека со инсталирање построги стандарди за емисиите на возилата, ќе се забележи покачување на цените на автомобилите, што ќе ги направи поскапи за потрошувачите и ќе ги одврати инвестициите, кои се клучни за унапредување на развој на електрични возила. Главните точки на законодавството за Евро 7 се следните. На прво место ги одржува воспоставените Еуро 6 стандарди за автомобили и комбиња. Во однос на автобусите и камионите, оваа нова законска регулатива применува построги ограничувања, како во лабораториите, така и во реалните околности на возење. Но, исто така, ќе спроведе нови мерки, како што се ограничувањата на емисиите на честички од сопирачките (PM10) за автомобили и комбиња, специфични минимални барања за изведба на батериите за долговечноста на батериите и за EV и за HEV автомобилите. Како и еколошки пасош за возило, кој треба да содржи податоци за нивната евиденција за животната средина во моментот на регистрација. Со ова, сопствениците на возилата ќе имаат лесен пристап до ажурираните податоци за економичноста на горивото, состојбата на батеријата, емисиите и други релевантни податоци генерирани од опремата и мониторите на одборот.

Сега, во врска со дискусијата меѓу пратеникот, Александр Вондра од Европските конзервативци и реформисти (ЕЦР), пред да го каже својот глас, го обвини следново: „Како парламентарен известувач, јас силно [opposed] првичниот нацрт на Комисијата“, особено со оглед на потенцијалното влијание што оваа нова регулатива може да го има и на индустриско и на потрошувачко ниво. БДП на ЕУ и 6% од сите работни места, вработувајќи 13 милиони луѓе. Надвор од индустријата, како што истакнува Вондра, влијанието на прекумерните ограничувања директно би влијаело на потрошувачите, особено на оние со пониски примања, кои би биле исклучени од опцијата за купување автомобили со сè поголеми производствени трошоци поради новите еколошки барања.

Во својата изјава, Воднра, исто така, додаде дека е од суштинско значење да се најде вистинската рамнотежа помеѓу интересите на еколошките организации, индустријата и социјалните грижи, наведувајќи дека договорот одразува разумни мерки, со задржување на границите на емисија за приватните автомобили на исто ниво како оние кои се веќе поставени во регулативата Еуро 6, но со воведување на пример построги ограничувања за емисиите на автобуси во оваа ревидирана верзија на Еуро 7.

Сепак, Ана Крајинска, директорка за емисии на возила и квалитет на воздухот во транспорт и животна средина (T&E), еколошка организација, ја сподели со европскиот извор за вести Еуроактив нејзината перспектива за ова прашање, што е сосема спротивно од гледиштето на Александр Вондра. Според Крајинска, еколошкиот бенефит што произлегува од ова правило речиси и да нема. За менаџерот на оваа организација, намалувањето на другите емисии нема да биде доволно за да се компензира „слабоста“ на другите делови од договорот.

На оваа тема, Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) сподели комуникација, изразувајќи ја својата перспектива за главните заклучоци добиени од регулативата Еуро 7, согласувајќи се со членот на парламентарната група на европските конзервативци и реформисти (ECR), Александр Вондра, обезбедувајќи дека ова новата мерка е значително поригорозна во однос на стандардите за издувни гасови за автобуси и камиони.

Автомобилскиот сектор претставува еден од столбовите на европската индустрија и секоја одлука за промени или мерки поврзани со овој сектор мора да се донесе имајќи го ова на ум. Сите актери се согласуваат за потребата да се придвижи кон поодржлива иднина со помалку емисии, но овие напредоци кон поодржлива индустрија мора да се направат со здрав разум и разбирање на временските скали потребни за да се направат промени во толку далекусежна индустрија.