fbpx

Историски чекор за ЕУ ​​бидејќи Романија и Бугарија се приклучуваат на Шенген зоната

Политика - април 4, 2024

По долго чекање од 13 години, Европската унија ги вклучува Романија и Бугарија во Шенген зоната за слободно движење.

Овој чекор, со кој вкупниот број членови се искачи на 29, беше пречекан со радост и задоволство, иако со еден значаен исклучок во однос на копнените граници. Додека воздушните и поморските патувања ќе бидат ослободени од гранични контроли, копнените патувања ќе останат предмет на ограничувања, главно поттикнати од Австрија, која подигна право на вето стравувајќи од зголемување на приливот на баратели на азил од двете земји во прашање. Одлуката за вклучување на Романија и Бугарија во Шенген зоната беше донесена минатиот декември од страна на Европскиот совет, што претставува значаен чекор за двете земји и за Унијата како целина. Претседателката на Европската комисија, Урсула фон Дер Лајен, ја истакна историската важност на овој настан, дефинирајќи го како фундаментална пресвртница за Шенген зоната и за посилна и покохезивна Европа.

Овој запис не беше ненадеен настан, туку кулминација на долг и сложен процес. Од 2011 година, Европската комисија оцени дека Бугарија и Романија ги исполниле сите услови за пристапување во Шенген зоната, едно од достигнувањата што најмногу го ценат европските граѓани. Започна во 1985 година како меѓувладин проект меѓу некои земји-членки, Шенген зоната постепено се прошируваше, вклучувајќи ги речиси сите земји од Европската унија. Сепак, некои земји членки и не-членки на ЕУ остануваат надвор од овој договор, вклучувајќи ги Кипар и Ирска, додека други, како што се Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија активно учествуваат.

Вклучувањето на Романија и Бугарија во Шенген зоната е опиплив знак за придржувањето на овие земји до заедничките вредности и цели на Европската унија. Меѓутоа, австриското противење на слободното движење на луѓе, преку копнените граници, покренува важни прашања во врска со солидарноста и кохезијата во ЕУ. Стравот од зголемување на миграциските текови е разбирлив, но тој мора да се реши преку соработка и взаемна поддршка меѓу земјите-членки наместо преку еднострани ограничувања. Важно е да се подвлече дека вклучувањето на Романија и Бугарија во Шенген зоната не само што го олеснува слободното движење на луѓето, туку придонесува и за зајакнување на економските и културните врски во рамките на Европската унија. Сепак, ограничувањата на копнените граници наметнати од Австрија би можеле да имаат негативни последици за секторите како што е патниот транспорт, со можни забавувања и непријатности за превозниците.

И покрај овие предизвици, и Софија и Букурешт изразија решеност да го продолжат процесот на европска интеграција и да обезбедат отворањето на границите да стане целосна и неповратна реалност. Романскиот министер за внатрешни работи Каталин Предоју изјави дека ова е процес без враќање и изрази надеж дека ќе биде завршен до крајот на тековната година. Одлуката за вклучување на Романија и Бугарија во Шенген зоната предизвика различни реакции во Европската унија. Додека некои земји-членки поддржуваат политика на добредојде и солидарност кон бегалците и барателите на азил, други претпочитаат да донесат порестриктивни мерки за заштита на нивните граници и гарантирање на националната безбедност.

Останува важно да се запамети дека Шенген зоната не е само за слободно движење на луѓето, туку и за прекугранична соработка за безбедност и правда. Земјите-членки-учеснички се обврзуваат тесно да соработуваат во борбата против транснационалниот криминал, трговијата со дрога и тероризмот, истовремено обезбедувајќи почитување на основните права и индивидуалните слободи. Приклучувањето кон Шенген зоната нуди значителни економски придобивки, олеснување на трговијата и промовирање на туризмот и инвестициите. Романија и Бугарија, две земји со растечки економии и голем развоен потенцијал, секако ќе имаат корист од оваа поголема регионална интеграција. Во однос на ограничувањата на копнената граница наметнати од Австрија, важно е да се изнајдат решенија што ќе ја усогласат безбедноста со слободното движење на луѓе и стоки. Дијалогот и соработката меѓу земјите-членки се од суштинско значење за решавање на заедничките предизвици и изградба на пообединета и поподдржувачка Европа.