fbpx

Како „студената војна“ влијае на Полјаците

Политика - април 3, 2024

На конференцијата на партијата ECR во Кипар длабинска анализа на ситуацијата на Арктикот и Антарктикот.

Не е само мраз што го има на Арктикот и Антарктикот, туку геополитичките интереси и долгата историја на влијание на неколку, но големи, политички земји.

Во петокот на 30-ти март, за време на конференцијата на партијата ECR организирана во Кипар, г-ѓа Доа Абдел Мотаал, автор и виш советник во Светската трговска организација, одржа предавање на темата спомената погоре со изненадување и интерес на публиката.

Како што е познато, Јужниот Пол (поточно Антарктикот) е тотално глацијално земјиште на кое лежат научно-истражувачки станици на различни држави, без разлика дали се тоа меѓународни суперсили или земји со локални географски интереси. Наместо тоа, ситуацијата е поинаква за Северниот пол.

Арктикот е всушност претежно составен од поларни ледени и Арктичкиот океан, потоа има важни острови и архипелази како Гренланд (дел од Данска) или Свалбардските Острови (дел од Норвешка) и крајбрежните области на земјите кои се граничат со Арктикот: Канада, САД, Русија и гореспоменатите Данска и Норвешка.

Студеното и негостопримливо море повторно стана многу актуелно не само поради изобилството на подводни ресурси кои очигледно ги заоструваат тврдењата за суверенитет над нив, туку има важен микс на поморски премини што отвора важни сценарија и од комерцијални и – за жал – исто така од воено-воена гледна точка.

Ако интерпретацијата на „азиските џинови“ (Кина, Јапонија и Индија) би сакала да го гледа Арктикот како „меѓународно општо добро“, пред сè од утилитарна причина за намалување на експанзијата на Русија и САД и за експлоатација на ресурсите за производство на нивните национални компании, земјите кои се граничат со Арктикот природно би сакале прилично јасен и посебен регионален идентитет.

Договорот пронајден досега се навраќа на Конференцијата на Обединетите нации за правото на морето во 1970-тите, според која државите имаат корист од суверенитетот над природните ресурси во рамките на 370 километри од брегот, што е надвор од оваа граница треба да се смета за меѓународно наследство. Решение кое објективно можеше да даде резултат, но главниот проблем е неможноста да се дојде до таа меѓународна област без претходно да се помине низ „националните“ води, што го прави речиси невозможно да се искористат ресурсите што можат да се најдат таму. Доволно е да се каже дека 13% од светската нафта и 30% од гасот се наоѓаат на Арктикот.

Кој денес ја игра улогата на „господарот“ е Русија: веќе во 2007 година, експедицијата „Арктика 2007“ предводена од Артур Чилингаров на другите натпреварувачи им го покажа технолошкиот напредок со засадување знаме на морското дно на Северниот пол, по барање за варијација. на надворешните граници во однос на Беринговата полица.

Има и неколку многу важни прашања: како што веќе беше споменато, Арктикот би овозможил многу полесен премин за трговија, имајќи предвид дека растојанието помеѓу Шангај и Монтреал е 7.700 наутички милји кои минуваат низ Арктичкиот океан, во споредба со 11.300 што го делат кинеското пристаниште. себе и Њујорк преку Суецкиот канал; Понатаму, Арктикот претставува фундаментален риболовен басен, особено за оние земји кои ја прават рибата нивна главна храна, како што е Јапонија, но истото важи и за САД, имајќи предвид дека 60% од рибите што се јадат во Америка доаѓаат од Беринговото Море.

Треба да се земе предвид и економската катастрофа предизвикана од прегревањето на „предполарните“ води: само помислете дека рибарската економија на Шкотска и Норвешка е во колапс, додека онаа на Исланд и данските колонии е повеќе од цвета, сето тоа поради миграцијата на скушата кон постудените води.

Меѓутоа, во денешно време, би било погрешно и редуктивно да се мисли за ситуацијата на Арктикот како „сите против Русија“: напротив, тврдењата покажаа и суштински „пријателски“ нации вклучени во особено долги дипломатски конфликти. Посебен случај е таканаречената „војна со виски“, спроведена меѓу Данска и Канада. Театарот на судирот е островот Ханс, ненаселено островче кое е значително преполовено од поморската граница меѓу двете нации: овде, периодично, пристигнуваа данската и канадската морнарица, го поставуваа своето знаме и заминуваа пред нивните стапала. нивниот транспарент шише данска ракија или канадско виски, за да можат „противниците“ да го испијат додека ја гледаат територијалната претензиа. Овој спор, особено пријателски во реалноста, сепак траеше 50 години, завршувајќи само неколку години со воспоставување копнена граница на островот.

Ситуацијата е очигледно поедноставна за Антарктикот: овде има територијални претензии врз кои често поставуваат научни основи од седум земји, имено Аргентина, Австралија, Чиле, Франција, Норвешка, Нов Зеланд и Обединетото Кралство.

Присуството на јужноамериканските и океанските земји е дадено со значителното „проширување“ на нивните национални граници проектирани на Антарктикот, додека француските и британските произлегуваат од нивното колонијално минато. Присуството на Норвежаните е љубопитно, резултат на искуството на оваа популација во истражувањето на глацијалните земји што доведе до бројни истражувања и последователни претензии на делови од територијата.

Сепак, барањата всушност не се признати на универзално ниво, туку се резултат на Антарктичкиот договор, потпишан во 1959 година и во секој случај само делумно се очекувани, имајќи предвид дека чилеанското барање делумно се поклопува со аргентинската и британската област. Пред сè, Аргентинците се предвесници на претензии затоа што веднаш се покажаа дека се најзаинтересирани за користење на територијата на Антарктикот: тие се првата истражувачка и истражувачка база, базата Есперанца, каде што, згора на тоа, првото раѓање на Антарктикот континентот е снимен, исто така, ако за овој рекорд се дебатира поради Норвежанка за која се претпоставува дека е родена на Антарктикот, но дури подоцна била снимена во погостопримливи земји.

Треба да се напомене дека постои голем дел од територијата на Антарктикот, 1.610.000 km2, кој е неподигнат. Оваа област, Мари Бирд Ленд, беше откриена од американскиот адмирал Ричард Евелин Бирд во 1929 година, именувајќи ја областа по неговата сопруга: иако постоеја сите основи за американско тврдење, Соединетите држави претпочитаа да не прават никакви тврдења, оставајќи де факто ја открил областа освен истражувачката станица од 1957 до 1972 година.

Во 1960-тите, 1970-тите и 1980-тите, различни претензии за мали делови од територијата се појавија од други јужноамерикански држави, како што се Еквадор, Уругвај, Перу и Бразил, кои очигледно имаат интерес да ја искористат територијата за научни истражувања. Денес, Антарктикот е вистинска светска лабораторија со 77 станици лансирани од 29 различни нации.

Антарктичкиот договор, на кој беше додаден Протокол во 1998 година, забранува какви било воени вежби или рударство за други цели освен научно истражување, во една од вистинските точки на геополитичка кохезија на глобално ниво. Сепак, забраната за експлоатација истекува во 2048 година, односно 50 години по потпишувањето на Протоколот.

Според неколку набљудувачи, веројатно е дека Протоколот повторно ќе биде потпишан и неговата важност ќе биде продолжена, исто така и пред сè за да не се менува каков било вид еколошка и геополитичка рамнотежа. Меѓутоа, факт е дека доколку во 2048 година има проблеми со снабдувањето многу посериозни од сегашните, Антарктикот би можел да стане многу интересен и во тој момент ќе биде тешко да се забави „ледената трка“ оставајќи спорови околу територијалните претензии. нерешени. , исто како што ќе биде многу комплицирано да се ограничат интересите на Русија, Кина, Јапонија и Соединетите Држави за окупирање дури и значителни делови од земјиштето.

Регионите на Арктикот и Антарктикот станаа епицентар на ново, интензивно сценарио за „Студена војна“. Можеме да кажеме дека ова до сега останува игра со зборови, но сепак ја истакнува реалноста која бара внимание. Големите светски сили се вклучени во жестока конкуренција за контрола над огромните и вредни ресурси скриени во овие оддалечени региони. Овие области некогаш се сметале за неплодни и гостопримливи; сепак, оттогаш е откриено дека тие се дом на ризница на природни ресурси, вклучувајќи нафта, гас, минерали и рибарство. Со оглед на стратешкото значење на овие ресурси, не е изненадување што многу нации се обидуваат да ги обезбедат своите интереси во овие оддалечени, но сепак вредни региони.