fbpx

Мирно решение на руско-украинскиот конфликт?

Политика - јануари 22, 2022

Вреди да се разговара за можностите за мирно решавање на руско-украинскиот конфликт…

Рускиот претседател Владимир Путин јасно стави до знаење кои се неговите краткорочни цели во руско-украинскиот конфликт. Тоа е дека Украина нема да стане членка на НАТО и дека во источна Европа силите на НАТО не се трајно поставени во близина на руските граници. Повеќе е мистерија кои се неговите долгорочни цели. Дали тој, и владејачката елита во Русија, неволно ќе го почитуваат суверенитетот на Украина или се склони да ја окупираат земјата и да управуваат со неа од Москва како што се правеше во советско време? Навистина, повторлив проблем во односите меѓу Русија и Западот е проблемот со меѓусебното неразбирање (ситуација паметно анализирана во неодамнешната книга на Малколм Гладвел, Разговор со странци: Што треба да знаеме за луѓето што не ги познаваме ). Секоја страна има тенденција да ја фрли другата во свој имиџ. Бидејќи западните лидери се навикнати на демократски процедури каде што се постигнуваат компромиси откако ќе се одмерат различни опции, тие очекуваат руските лидери да размислуваат и да се однесуваат на слични линии. Бидејќи руските лидери во суштина се насилници, закоравени поранешни агенти на тајната полиција, тие претпоставуваат дека западните лидери се исто толку агресивни и бескрупулозни како и самите тие. Се чини дека тие веруваат, на пример, дека НАТО не е само одбранбен сојуз, додека ние на Запад знаеме дека лидерите на САД, Германија, Франција и Обединетото Кралство (да не зборуваме за помалите земји на НАТО) имаат нема никаква намера за инвазија на Русија, дури и ако се укаже прилика.

Справување со Волци

Друг проблем е што ова може да биде игра без стабилен или конечен исход. Руските лидери не се невини гулаби. Тие се повеќе како волци, а волците стануваат опасни ако ги хранат наместо гладуваат. Апетитот на Путин за освојување би се зголемил, а не ќе се намалил, доколку тој можел да ја окупира Украина или барем големи делови од неа. Згора на тоа, кинескиот диктатор Си Џинпинг чека во крилата, подготвен да го нападне Тајван доколку види дека Западот ги смирува Русите. Руските и кинеските лидери сметаат дека Западот е слаб и декадентен. Додека американскиот претседател Џо Бајден е врховен командант на најголемата воена сила во светот, тој се колеба; На германскиот канцелар Олаф Шолц му недостасува искуство; некои членови на британскиот Дом на општините и медиумите изгледаат само заинтересирани за тоа дали персоналот на премиерот Борис Џонсон ги прекршил правилата за социјално дистанцирање за време на заклучувањето на Ковид, а не за руската закана за европската стабилност; Францускиот претседател Емануел Макрон е тесно фокусиран на француската политика, а не на Западот како целина. Рускиот и кинескиот лидер оваа слабост ја гледаат како можност. Сепак, постои голема разлика меѓу нив. Додека Кина треба да се смета за огромна сила, Русија има глинени нозе. Таа има приближно ист БДП (Бруто домашен производ) како Шпанија. Затоа, веројатно е дека нејзиното штракање со сабја во моментов не е всушност за инвазија и окупација на Украина (иако не треба да се исклучи можноста), туку повеќе за придвижување на стандардната позиција во меѓународните работи кон прифаќање на руската анексија на Крим и сосема веројатно исто така и од источна Украина. Западот веќе премолчено ја прифати анексијата на Крим, но Путин сака неговите лидери да здивнат ако тој не ја нападне и Украина. Парадоксално, ако се воздржи од напад, ќе се гледа како на миротворец. Тоа е чудна ситуација. Но, тоа не е безнадежно. Историјата дава многу примери за решавање на слични проблеми. Овде, како политички филозоф и историчар, ќе спомнам неколку можности како што направив на конференцијата во Киев на 8 ноември 2019 година, организирана од Европските конзервативци и реформисти, ECR.

Данското решение

Проблемот во источна Украина е што многу жители сакаат да бидат Руси, а не Украинци. (Тоа беше случај и во Судетска земја во 1938 година: мнозинството од германското говорно подрачје сакаше да биде граѓани на Голема Германија, Гросдојчланд, не на Чехословачка.) Иако повеќето од нас би го признале суверенитетот на Украина, некои од нас исто така имаат симпатии за ставот дека луѓето во пограничните региони не треба да бидат принудени да бидат граѓани на една земја наместо на друга, против своја волја. Постои важен историски преседан за решавање на проблемот со потенцијалните Руси во Источна Украина. Во 1864 година, Кралството Данска ги загубило војводствата Шлезвиг и Холштајн од Прусија, по кратка војна. Холштајн бил целосно германски, а исто така бил и Јужен Шлезвиг, додека големо малцинство што зборувало дански останало во северен Шлезвиг. По поразот на Германија во 1918 година, беше одлучено да им се дозволи на жителите на Северен Шлезвиг да избираат помеѓу Германија и Данска. Територијата беше поделена на три зони. Наскоро станало очигледно дека жителите на најјужната зона во огромно мнозинство сакале да ѝ припаднат на Германија. Референдумот таму се сметаше за излишен. Жителите во најсеверната зона гласаа за Данска, 75 отсто наспроти 25 отсто. Жителите во централната зона гласаа за Германија, 80 отсто спрема 20 отсто. Според тоа, најсеверната зона беше префрлена од Германија во Данска во 1920 година. Ми се чини дека слична мирна ревизија на границите би можела да се спроведе во Источна Украина, иако дефинирањето на различни зони не би било без тешкотии. Ова секако би било многу похумано решение од војната меѓу Русија и Украина или насилната размена на население преку границите, што се случи меѓу Грција и Турција во 1923 година и меѓу Русија, Полска и Германија во 1945 година.

Швајцарското решение

Проблемот на Крим можеби не е што жителите ја отфрлаат руската власт. Веројатно мнозинството го поддржува, и како што веќе напоменав меѓународната заедница премолчено ја прифати анексијата од 2014 година, иако тоа беше спротивно на меѓународното право и договорите што Русија ги потпиша. На крајот на краиштата, Крим беше руски од 1783 година кога царот ја анектираше до 1954 година кога беше префрлена во Украина со советски декрет за прославување на 300-годишнината од обединувањето на Украина со Русија. Проблемот е повеќе во тоа што големи малцинства Украинци и Кримски Татари остануваат на полуостровот. Решението тешко би можело да биде ревизија на границите како во источна Украина или масовна размена на население: припадниците на украинската и татарската заедница на Крим имаат исто право да живеат таму како и мнозинството што зборува руски. Навистина, Татарите живееле таму долго пред руската анексија во 1783 година. Тие сочинуваа мнозинство од населението до средината на деветнаесеттиот век и останаа една од најголемите етнички групи во земјата додека не беа сурово депортирани во Централна Азија во 1944 година, само постепено и делумно враќајќи се во својата древна татковина по смртта на Сталин. Повторно, постои важен преседан за решавање на проблемот. Тоа е да се подели полуостровот на самоуправни кантони по швајцарски модел. Швајцарија има четири јазични заедници и две големи верски заедници, а во 1847 година видела кратка граѓанска војна на религиозни линии, меѓу католиците и протестантите. Но, оттогаш Швајцарците развија систем на слобода, различност и толеранција намалувајќи ја можноста една група да ја наметне својата волја на другите. Самата можност лесно да се пресели од еден кантон во друг обезбедува клучна проверка на секое мнозинско угнетувачко малцинство.

Решението на ЕЕА

Украина разбирливо сака да се приклучи на Западот и таа треба да биде добредојдена. Како суверена земја, таа, а не руските лидери треба да одлучат дали ќе аплицира или не за членство во НАТО или во Европската унија. Но, за доброто на аргументот, претпоставете дека ниту таа, ниту земјите од НАТО не би сакале да војуваат со Русија за ова прашање и дека затоа би било разумно да се остави настрана, без секако да се попушти на какви било руски барања. Но, повторно, постои алтернатива. Тоа е дека Украина би се приклучила на Европската економска област, ЕЕА, а не на ЕУ. ЕЕА се состои од сите земји на ЕУ, покрај Норвешка, Лихтенштајн и Исланд, и за повеќето практични цели, иако не формално, Швајцарија. Идејата зад ЕЕА е дека земјите кои не се подготвени да се приклучат на ЕУ, сепак, можат да бидат дел од заедничкиот европски пазар. ЕЕА е за економска, а не за политичка интеграција. Станува збор за земјите кои ги уживаат придобивките од слободната трговија и поделбата на трудот без да мораат да ги прифатат политичките обврски кои доаѓаат со полноправното членство во ЕУ. Ова е аранжман кој одговара на земјите на северната периферија на Европа, како Норвешка и Исланд, или на Алпите, како што се Лихтенштајн и Швајцарија. Додуша, земјите од ЕЕА немаат многу збор во одлучувањето во ЕУ, но ниту малите земји-членки на ЕУ за таа работа. Услов за прием на европскиот внатрешен пазар е прифаќањето на правилата и прописите на ЕУ што не изгледа неразумно, додека земјите од ЕЕА ја задржуваат опцијата за тргување на друго место. Украина е како Норвешка и Исланд на периферијата на Европа. Таа како нив припаѓа на ЕЕА, а не на ЕУ. Можеби еден ден дури и Русија може да биде наведена да се приклучи на ЕЕА. На крајот на краиштата, вашата склоност да пукате во соседите значително се намалува ако во нив гледате потенцијални клиенти.

The text was translated by an automatic system