fbpx

Неодржливиот нанос на илегалната имиграција

Политика - април 2, 2024

Не е ударна вест да се каже дека Европа е во сериозна неволја и се соочува со големи предизвици во однос на имиграцијата, особено илегалната имиграција. Би било разумно да се очекува дека денарот ќе се намали за европските политички маркери откако беше постигнат рекордниот број на нелегални гранични премини во 2015 година, на врвот на бегалската криза, со неверојатна бројка од над 1,8 милиони нелегални гранични премини. . Несомнено е дека илегалните гранични премини значително се намалија по 2015 година, но тие сè уште останаа неодржливо високи и лесно е да се потценат бројките ако се споредат со бројките што вртоглаво пораснаа во 2015 година. Во 2016 година, илегалните гранични премини во ЕУ останаа високи со над 511 илјади, а иако опаднаа потоа, во 2023 година беше забележана највисока бројка од 2016 година, со 330.000 нерегуларни гранични премини.

Сепак, за жал, креаторите на политиката не се справија со проблемот директно. Наместо тоа, се постигна мејнстрим консензус, кој се состои од неодржлива мешавина на клоцање на лименката по патот, неуспех да се справи со перверзните стимулации кои предизвикуваат имигрантите да тргнат на опасното патување низ Медитеранот на прво место и неуспехот да се постави закон. а редот, безбедноста и Европејците на прво место. Но, европските граѓани не се слепи на социјалните, економските, културните, законот и редот и проблемите со националната безбедност кои се поврзани со постојано зголемување на популацијата на илегални мигранти од земјите од Блискиот Исток и Африка во границите на Европа. Можеби ова е една од главните причини зошто двете конзервативни партии, ECR и ID, најверојатно ќе се зголемат на 3rd и 4ти место на европските избори во јуни 2024 година и, според анкетите, може дури и да собере повеќе места заедно од традиционалните мејнстрим партии, ЕПП и С&Д.

Навраќајќи се на имиграцијата, минатиот декември, Европскиот парламент и Советот постигнаа напредок во врска со „Новиот пакт за миграција и азил“, политички пакет што Европската комисија го предложи во 2020 година за реформирање на Заедничкиот европски систем за азил, но кој беше во ќорсокак. од тогаш. Има некои задоволителни политики во пакетот, како што е Регулативата за проверка која има за цел да воспостави хармонизирани регулативи за автентикација на државјани на трети земји при нивното пристигнување со цел да се зајакне безбедноста и безбедноста во Шенген зоната; Регулативата Eurodac која се обидува да развие заедничка база на податоци за да собере попрецизни и целосни податоци со цел да се идентификуваат неовластени движења; Регулативата за процедури за азил која има за цел да ги направи процедурите за азил, враќање и управување со границите побрзи и поефективни, и Регулативата за кризи и виша сила која има за цел да гарантира дека ЕУ е подготвена да се справи со кризни сценарија во иднина.

Сите овие се во согласност со конзервативните принципи, бидејќи ќе придонесат за обезбедување поголема поддршка за земјите-членки за заштита на надворешната граница на ЕУ, зголемување на стапката на враќање на неуспешните баратели на азил во нивната земја на потекло, борба против злоупотребата на системот за азил на ЕУ, итн. Сепак, една од водечките политики на овој Нов пакт е длабоко загрижувачка за Европејците. Се разбира, се повикуваме на Регулативата за управување со миграцијата за азил, која се обидува да воспостави ново правило за солидарност меѓу земјите-членки за реорганизирање на пристигнувањето на барателите на азил, тврдејќи дека во моментот само неколку земји примаат огромно мнозинство баратели на азил . Она што се обидува да го направи оваа политика е да ги спаси земјите од „фронтот“ како Шпанија и Грција, кои грубо лошо управуваат со својот дел од надворешната граница на ЕУ, барајќи од земјите-членки да понудат поддршка преку преместување на барателите на азил, или ако не, да обезбедат финансиска поддршка за покривање на тие баратели на азил.

На крајот, ова создава перверзен поттик за потенцијалните баратели на азил и е неприфатливо наметнување против земјите-членки кои не сакаат да ги разредуваат своите национални заедници со економски мигранти од Блискиот Исток кои не сакаат да се интегрираат во западното општество и да го усвојат неговото вредности. Во овој поглед, унгарскиот премиер Виктор Орбан е репер. Тој брани дека „единствениот начин да се запре миграцијата е секој што сака да влезе во ЕУ да остане надвор од неа додека не се донесе соодветната одлука“ во врска со нивното барање за азил. „Ниту едно друго решение нема да го постигне посакуваниот резултат“, според Орбан. Тој понатаму изјави дека „Убеден сум дека унгарското владеење е моделот. Не треба да се спротивставува; не треба да се осудува. Тоа е единствената регулатива што функционира во Европа“. Како што бранат Орбан и ЕЦР, императив е европскиот миграциски систем да го почитува гласот и желбите на своите национални заедници и да се заснова на соработка, а не на принуда. Понатаму, миграцискиот систем мора да се заснова на два важни столба: силни граници за да се спречат илегалните премини и екстернализација, што се состои во работа со трети земји за постигнување договори за соработка кои ги спречуваат и одвраќаат мигрантите да тргнат на патување опасно по живот преку Медитеранот. кога земјата од која минуваат е објективно безбедна.