fbpx

Папата Франциско на Г7 во Пуља: Алгоретиката доаѓа во центарот на меѓународната дебата

Политика - мај 29, 2024

Токму со зборови полни со благодарност, премиерот Џорџија Мелони на 26 април објави дека папата Франциско ќе присуствува на состанокот на Г7 на сесијата посветена на вештачката интелигенција. Ова е несекојдневен настан. Всушност, никогаш пред ова назначување – што ќе се одржи во Пуља, во Борго Егназија, од 13 до 15 јуни – Свети Отец не учествувал на таква средба меѓу великаните на Земјата. Интервенцијата на Бергољо ќе се случи на теренот на Г7, сесии кои се отворени и за поканетите земји, а не само за членките на Канада, Франција, Германија, Јапонија, Италија, Обединетото Кралство и Соединетите Американски Држави.

Топла тема, онаа на вештачката интелигенција, која – како што прецизираше премиерот во долгиот говор – може да претставува одлична можност, но може да резервира и замки ако не се управува со совест и свест. Папата Франциско ќе ја повтори пораката што Светата столица ја пренесува веќе неколку години, имено онаа на алгоритизмот. Термин кој има намера да разјасни како етиката мора да биде вродена во алгоритмот од најраните фази на дизајнирање и како централноста на меѓународниот дискурс мора да биде покриена исклучиво и исклучиво од човечкиот фактор.

 

Cisco System го потпишува „Римскиот повик за етика на вештачка интелигенција“

Во 2020 година, Папската академија за живот и Фондацијата RenAIssance го започнаа „Римскиот повик за етика на вештачка интелигенција“, вистински пакт за глобална етика во врска со новите технологии. Од јавните и приватните субјекти се бара и се бара да се пријават за да потврдат етички пристап кон вештачката интелигенција. На 23 април минатата година, во врска со ова, дојде потписот – следејќи ги славните на IBM и Microsoft во претходните години – од Cisco System, претставен од извршниот директор Чак Робинс, кој нагласи како вештачката интелигенција радикално го менува нашиот свет и, на во исто време, претставувајќи огромни можности, но и нови предизвици. Речиси 40 години, Cisco гради мрежи кои ги поврзуваат луѓето и организациите ширум светот, а сега, како што изјави нејзиниот извршен директор, се фокусира на изградба на критична инфраструктура и безбедносни решенија кои ќе ја поттикнат револуцијата на вештачката интелигенција.

Врз основа на принципите на Римскиот повик, Робинс верува дека тие се во согласност со суштинското верување на Cisco дека технологијата мора да биде изградена врз основа на доверба на највисоко ниво за да поттикне инклузивна иднина за сите. Претставниците на другите вери, како што се Евреите и муслиманите, и она што сега е Одделот за дигитална трансформација, исто така го поддржаа документот.

 

Документот

На 28 февруари 2020 година, Папската академија за живот ја организираше конференцијата „Преродба“. За вештачка интелигенција насочена кон човекот“, што кулминираше со потпишувањето на „Римскиот повик за етика на вештачката интелигенција“. Документот, како што веќе беше споменато, претпоставува дека новите технологии треба да се сфатат како алатки кои можат брзо и со големо внимание да извршуваат чудни задачи. Исто така, разгледува како вештачката интелигенција го променила секојдневниот живот и сите тие дејства кои се извршуваат рутински.

 

Џорџија Мелони: „Италијанското претседателство на Г7 има намера да го подобри овој пат промовиран од Светата столица“ .

Џорџија Мелони, на најавата за присуството на Светиот Отец на Г7 во Борго Егназија, забележа дека состанокот на Г7 во јуни ќе се однесува на она што многумина веруваат дека е најголемиот антрополошки предизвик на оваа ера, имено доаѓањето на вештачката интелигенција.

За италијанскиот премиер, ова е технологија која може да генерира големи можности, но која содржи и огромни ризици, неизбежно влијаејќи на глобалните рамнотежи. Затоа, премиерот објасни дека сите играчи вклучени во Г7 (вклучувајќи ги и гостите на седницата) ќе мора да се посветат на новите механизми за управување, со цел да дизајнираат вештачка интелигенција која секогаш ќе го става лицето во центарот на дискурсот.

Поента што не може да се игнорира. Затоа, човечкиот фактор останува потпора, онаа околу која мора да се градиме. Понатаму, Мелони јасно стави до знаење дека ниту една акција, без разлика дали е превентивна или масовна, не може да се спроведе од еден поединец, туку дека соработката и синергијата на намерите се неопходни за да се постигне целта.

Во таа смисла, наведувајќи го „Римскиот повик за етика на вештачка интелигенција“, таа се задржа на патот што го разви Светата столица за да даде конкретна примена на концептот на алгоритиката, односно примена на етиката на алгоритмите. Таа продолжи да рече дека целта на италијанското претседателство на Г7 е да го сврти вниманието на патот што го иницира Светата столица и да се осигура дека тој ќе стигне што е можно подалеку од границите; односно дека сите политички лидери вклучени во седницата можат да имаат многу јасен пристап до она што го изразува документот. Присуството на папата Франциско, значи, ја зајакнува пораката што сака да се пренесе и, пред сè, овозможува и отворена и важна дебата што може да доведе до обнова на соработката на оваа тема.

 

„На Г7 во Пуља, папата Фрањо ќе учествува на сесија за информирање“

Мелони, исто така, објасни дека ова е рекорд, историска интервенција бидејќи првпат се забележува присуство на понтиф на делата на Г7. Тоа е важен предизвик кој, како што таа постојано нагласи, навистина може да овозможи производство на „етичка и културна регулаторна рамка за вештачката интелигенција“.

Конечно, уште еднаш предупредување за централноста на човечкиот фактор во секоја сфера на дејствување. Претседателот го искористи цитатот од Свети Јован Павле II, кој во познатиот говор пред Обединетите нации сподели: „Политичката активност, национална и меѓународна, доаѓа од човекот, се остварува преку човекот и е за човекот“.

 

Вештачка интелигенција на европските избори во јуни

Ова не носи до претстојните европски избори. Всушност, неколку дена пред настанот Borgo Egnazia, европските граѓани ќе излезат на гласање (8-9 јуни за Италијанците). Двете работи, иако навидум неповрзани, се блиски и не само временски, бидејќи една од главните теми на кои се занимаваат политичарите е токму онаа на новите технологии, особено вештачката интелигенција.

Во оваа насока, во рамките на програмата предложена од Fratelli d’Italia – партијата предводена од Џорџија Мелони – за претстојните избори, во точката четиринаесет, има длабинска анализа поврзана со ИА. СДИ има неколку цели што треба да се постигнат на национално и европско ниво. Прво, како што веќе прецизираше самиот премиер, постои регулатива поврзана со влијанието што овој тип на технологија може да го има врз луѓето, што доведува до нивна маргинализација. Затоа, за да се спречи тоа да се случи, партијата предлага создавање на европска контролна соба со задача „да управува со политичките и општествените промени предизвикани од појавата на вештачката интелигенција“, јасно со цел да се истражат факторите на ризик и да се спречат работните места. и основните човекови права да не бидат загрозени.

Понатаму, FdI има намера да додели средства за да може да се формира „заеднички столб за истражување и развој за технологиите за вештачка интелигенција“. Исто така, треба да се додаде дека за да се генерира поголема свес имплементација на ВИ. Конечно, како што читаме во посветената точка, би било неопходно да се ажурираат „инструментите за заштита на интелектуалната сопственост и авторските права“ за да се прилагодат на трансформациите што се случуваат, очигледно поврзани со „дигиталниот напредок“.