fbpx

Праведниот и Милостивиот

Култура - мај 20, 2024

Трагична приказна од Полска

Маркова, 24 март 1944 година

Кратко по полноќ на 24 март 1944 година, девет германски и полски полицајци со неколку полски помошници го напуштиле Ланкут, град во регионот на Субкарпатите кој припаѓал на Хабсбуршката империја пред Првата светска војна, а потоа бил дел од Полска, но окупиран од Нацистичка Германија во септември 1939 година. Пред изгрејсонце, нивните вагони со коњи пристигнаа во малото село Маркова. Нацистите биле информирани дека Јозеф Улма, селанец кој живее со сопругата и шесте деца во куќа надвор од Маркова, криел осум Евреи. Од 1941 година, нацистите се обидуваа да ги истребат сите Евреи во Полска (и на други места), додека, исто така, убија некои во првите две окупациски години. Оние што ги заробиле биле застрелани на лице место или биле испратени во логори на смртта, но некои Евреи успеале со полска помош да се кријат, вклучувајќи ги и оние што сега се засолнети од семејството Улма. Сепак, нацистите најавија дека секој Полјак што крие Евреин ќе биде погубен. Евреите кои се криеле во колибата на Улма биле Саул Голдман и неговите четири сина, Барух, Мехел, Јоаким и Мојзес и тројца роднини на Голдмановите, Голда Грунфелд, Леа Диднер и нејзината мала ќерка Резла.

Петте германски и четворица полски полицајци ги оставија количките и нивните возачи на одредено растојание од колибата на Улма и тивко тргнаа кон куќата. Тие прво убија тројца Евреи во сон, двајца од браќата Голдман и Голда Грунфелд. Тие потоа ги повикале полските кочијачи на местото на настанот, велејќи им дека мораат да бидат сведоци на казната изречена на секој Полјак што им помагал на Евреите. Останатите пет Евреи беа застрелани еден по друг, прво еден од браќата Голдман, потоа Леа Диднер и нејзината мала ќерка, потоа четвртиот брат Голдман и на крајот стариот татко Саул. Некое време подоцна Јозеф и неговата сопруга Викторија беа застрелани пред колибата. „За време на егзекуцијата можевме да слушнеме страшни извици, лелеци и децата кои ги викаа нивните родители кои веќе беа убиени“, изјави подоцна еден од полските кочијаши.

Неродено бебе залудно се бори

Германските полицајци потоа разговараа што да прават со шесте расплакани деца на Улма, Станислава, осум години, Барбара, седум години, Владислав, шест години, Францишек, четири години, Антони, три години и Марија, две години. По разговорот со своите луѓе, поручникот Ајлерт Дикен одлучил сите да бидат застрелани. Еден од неговите луѓе, Јозеф Кокот, пукал во некои од нив пред да им викне на полските кочијачи: „Видете како полските свињи умираат за да ги сокријат Евреите!“. Сега градоначалникот на Маркова, Теофил Киелар, послушајќи ја наредбата од Германците, пристигна со неколку мажи кои требаше да ги закопаат погубените луѓе. Кога го прашал зошто било потребно да се убијат децата Улма, одговорот бил: „За да немаат понатамошни проблеми“. Се уште беше темно. На луѓето на Килар им било наредено да ги пребараат телата за скапоцености, а Германците ги набљудувале мавтајќи со батериска ламба. Тие нашле кутија на градите на Голда Грунберг со неколку накит од злато. Потоа почнале да ја ограбуваат куќата и фармата и заповедале две дополнителни коли од Маркова на кои би го ставиле пленот. На луѓето на Килар им било наредено да ископаат голема дупка во земјата за телата. Еден од нив му пришол на германски полицаец барајќи дозвола да ги закопа полските католици и Евреите одделно. Збеснат Германецот пукал во него, пробивајќи ја кофата што ја држел. Сепак, Германците на крајот се согласиле да се ископаат два гроба, еден за семејството Улма, еден за семејството Голдман. Потоа, Германците им наредиле на Полјаците од Маркова да донесат вотка на местото, по што тие се нашле во пиење.

Германските и полските полицајци ја оставија Маркова на вагони натрупани со пленот. Една недела подоцна, некои пријатели и роднини на семејството Улма скришум го отворија својот гроб ноќе, ги положија телата во ковчези и повторно ги закопаа. Откриле дека во семејството има еден член повеќе отколку што очекувале, како што се сеќава еден од нив. Тој ги видел главата и градите на новороденото дете меѓу нозете на Викторија Улма. Во осмиот месец од бременоста, таа родила пред да биде погубена. Најмладата Улма, заробена во утробата на мртвата мајка, залудно се борела за преживување. Во јануари 1945 година, само десет месеци по убиствата, Германците беа протерани од Маркова од советската Црвена армија. Телата на семејството Улма се пренесени на локалните гробишта. Подоцна, телата на семејството Голдман исто така беа ексхумирани и повторно погребани на гробиштата за нацистичките жртви.

Најлошото и најдоброто

Наидов на оваа трагична приказна во една неодамнешна книга објавена од Институтот за национално сеќавање во Варшава, Праведниот и Милостивиот. Спасувањето на Евреите од Полјаците и трагичарите Последици за семејството Улма од Маркова , од Матеуш Шпитма. Тоа покажа како тоталната војна може да го изнесе и најлошото и најдоброто кај луѓето. Очигледно тоа бил полски полицаец, Влоџимиерз Леш, кој ги осудил Евреите. Пред војната, тој бил во добри односи со просперитетното семејство Голдман во Ланкат, а на почетокот засолнил некои од нив, чувајќи и дел од нивниот имот. Но, кога нацистите го направија главниот прекршок криењето на Евреите, тој им рече дека ќе мора да си заминат, но одби да им го врати имотот. Можеби токму нивниот залуден обид да го повратат овој имот го поттикна да ги предаде. Тој знаеше од посетата на колибата во Улма дека таму се кријат Голдманови, а тој беше еден од полските полицајци кои ги придружуваа Германците во таа кобна ноќ на 24 март 1944 година. За својата улога во овој злобен чин, тој беше погубен во септември 1944 година од полското движење на отпорот. Од петте германски полицајци, само еден некогаш добил казна, Јозеф Кокот. Случајно, тој беше препознаен во Чехословачка во 1957 година од посетители од регионот на Субкарпатите. Потоа, тој беше екстрадиран во Полска и осуден на дваесет и пет години затвор каде што почина во 1980 година. Ерих Вајлд ја дочека својата смрт на фронтот во август 1944 година. Поручникот Ајлерт Дикен станал полицаец во Западна Германија по војната и починал во 1960 година, непосредно пред обвинителите да имаат намера да отворат случај против него. Како Дикен, Мајкл Џиевулски и Густав Унбехенд никогаш не беа изведени пред лицето на правдата, иако се знаеше каде се наоѓаат.

Јозеф Улма, роден во 1900 година, посетувал земјоделски колеџ и бил пионер во одгледувањето зеленчук и овошје, како и во пчеларството и одгледувањето свила буба. Тој изградил и мала електрична ветерница, прва од ваков вид во Варкова. Тој беше искусен фотограф кој го прикажа животот во неговото соседство во илјадници фотографии. На триесет и пет години се оженил со дванаесет години помладата Викторија Ниемчак. На фотографијата погоре се гледа со нејзините шест деца. Неодамна, извонредниот интегритет, храброста и добротворноста на семејството Улма беа соодветно препознаени. Во 1995 година, Јозеф и Викторија Улма постхумно ја добија почесната титула „Праведни меѓу народите“ од официјалниот споменик на Израел, Јад Вашем. Во 2017 година, полската влада го прогласи 24 март како ден на комеморација на Полјаците кои ги спасиле Евреите за време на нацистичката окупација. Музејот во Маркова посветен на сеќавањето на Полјаците кои ги спасувале Евреите е именуван по семејството Улма. На 10 септември 2023 година, католичката црква го разубави целото семејство Улма, вклучувајќи го и нероденото бебе.

Антисемитизмот во пораст

Оваа приказна е особено потресна сега кога се чини дека антисемитизмот е во пораст во Европа. Дваесеттиот век беше време на неспоредлив материјален напредок и напредок во технологијата, елиминација на многу фатални болести и на крајот на векот, виртуелно исчезнување на вистинската сиромаштија во повеќето делови на светот. Но, тоа беше и време на тоталитаризам, обид да се уништат традициите проверени со времето и индивидуалните доблести како што се интегритетот, храброста и милосрдието.