fbpx

Шпанското претседателство со Советот во неизвесност

Политика - август 23, 2023

Кога шпанскиот премиер Педро Санчез ги распиша предвремените општи избори на 29- ти мај, тој тврдеше дека бил мотивиран од желбата да се донесе стабилност во Шпанија по негативните регионални и локални избори на Социјалистичките партии (ПСОЕ, С&Д). Санчез сметаше дека е неопходно да има „појаснување на волјата на шпанскиот народ“ за „политиките што треба да ги спроведува Владата и за политичките партии што треба да водат“.

Сепак, изборните резултати доведоа до сосема спротивното сценарио, со фрагментиран Конгрес на пратеници без јасно парламентарно мнозинство. Иако десничарскиот блок победи на изборите со гласови и пратенички места, тие немаат доволно мнозинство за да можат да владеат.

И, иако левиот блок на Санчез би можел да остане на власт со поддршка на сепаратистичките партии, најверојатно ќе бара непријатни отстапки од Мадрид, што може да дојде само по неколкумесечни долготрајни и интензивни преговори.

Во случај преговорите за формирање влада да пропаднат, Шпанија може да се упати на повторени избори во ноември или декември.

Затоа, овие резултати ќе донесат само политичка неизвесност и нестабилност во наредните месеци. Овие резултати доаѓаат во особено лош момент за Шпанија. Земјата во моментов претседава со 6-месечно ротирачко претседавање со Советот на ЕУ (од јули до крајот на декември). Неизвесноста и нестабилноста неизбежно ќе го проникнат шпанското претседателство.

За жал за Шпанија (и ЕУ), во светлината на резултатите од изборите во Шпанија, голем дел од шпанското претседателство ќе се совпадне со сложениот и долготрајниот процес на формирање влада. Претседателството со Советот бара значителен капитал, бидејќи земјата-членка која претседава има одговорност за планирање и претседавање со состаноците во Советот и неговите подготвителни тела, како и обезбедување непречено одвивање на законодавниот процес, олеснување на дијалогот и консензус и претставување на Советот во односите со другите институции на ЕУ.

За време на шпанското претседателство, кабинетот на Санчез ќе биде преодна влада со ограничени овластувања, а бидејќи Санчез исто така ќе биде апсорбиран во процесот на формирање влада, тој и неговата влада ќе бидат принудени да трошат голем дел од својот политички капитал во домашната сфера наместо во Брисел.

На дневниот ред има многу важни прашања, вклучително и законодавните досиеја од сферата на енергетиката и земјоделската политика, за кои сè уште чекаат усвојување на ставот на Советот на прво читање или склучување договор од прво читање. Во областа на енергијата, ова вклучува измени на Директивите за обновлива енергија, енергетски перформанси на згради и енергетска ефикасност, Директивата за индустриски емисии, предложена регулатива за намалување на емисиите на метан во енергетскиот сектор, предложени Регулативи за одржливи поморски горива и одржливо воздухопловство горивата, и секако, важната предложена Регулатива за реформирање на пазарот на електрична енергија во ЕУ, за која опширно пишувавме.

Понатаму, два од главните приоритети на шпанското претседателство се „реиндустријализирање на ЕУ“ и „напредување во зелената транзиција“. Во таа насока, шпанското претседателство се обврза да промовира мерки како што е гореспоменатата реформа на пазарот на електрична енергија за „забрзување на распоредувањето на обновливите извори на енергија, намалувањето на цените на електричната енергија и подобрувањето на стабилноста на системот“, како и забрзување на законодавните досиеја поврзани со Погоден за 55 и прописите за енергетска ефикасност.

Во сферата на земјоделството, шпанското претседателство вети дека, како дел од обезбедувањето на „отворената стратешка автономија“ на ЕУ, ќе го „поттикне развојот на стратешките индустрии“ и „зајакнувањето на нашите синџири на снабдување“ за да се смени „прекумерното“ на ЕУ. зависност од трети земји“ за стоки вклучувајќи храна.

Важни законодавни досиеја кои во моментов се во фаза на прво читање во Советот во областа на земјоделството се предложената Регулатива за да им се даде можност на земјите-членки да ја ограничат или забранат употребата на генетски модифицирана храна и добиточна храна на нивната територија, предложена Регулатива за географски ознаки за вино, алкохолни пијалоци и земјоделски производи или злогласниот Закон за обновување на природата што неодамна го одобри Собранието.

Понатаму, земјите-членки ќе продолжат да треба да носат важни и навремени одлуки за помош за земјоделците, како што е пакетот од 330 милиони евра одобрен на крајот на јуни за поддршка на земјоделците погодени од неповолните климатски настани, или пакетот од 100 милиони евра за Централна и Земјоделците од источните земји-членки кои се нарушени од украинскиот извоз на земјоделска храна. Овие 2 пакети помош беа важни, но условите што ја предизвикаа нивната неопходност веројатно ќе опстојат, а на Шпанија може да и биде тешко да го спроведе лидерството за да обезбеди идни пакети кои може да бидат неопходни за националните земјоделски сектори како што е шпанскиот, кои беа опустошени од суши .

Сепак, нестабилниот и неизвесен домашен пејзаж на Шпанија може за возврат да го оттргне нејзиниот фокус од ЕУ и да ја спречи земјата да ја извршува својата улога како претседателство на ефективен начин. Сегашниот привремен статус на владата на Санчез и неизвесноста и нестабилноста што го опкружуваат процесот на формирање влада, ќе ја ограничат способноста на Шпанија да има ефективно лидерство на европската сцена за да обезбеди договори за важните законодавни досиеја на агендата.