fbpx

Војна, уништување, бегалци – Бизнис како и обично во наше време

Есеи - октомври 16, 2023

Пред нешто повеќе од десет години, милиони Сиријци ги напуштаа своите домови, за да избегаат од бруталниот конфликт што требаше да беснее повеќе од една деценија, што резултираше со широко распространето уништување и длабока хуманитарна криза. Во него беа вклучени повеќе фракции, вклучително сириската влада, различни опозициски групи, како и меѓународни актери, а нејзините влијанија одекнаа низ Блискиот Исток и Европа, предизвикувајќи миграциска криза и тековни политички и хуманитарни предизвици. Повеќето бегалци не се вратија во своите домови, до денес.

Пред нешто повеќе од 600 дена, токму кога светот почна да се опоравува од пандемијата „Ковид-19“ која уништи цели економии, затвори бизниси и однесе милиони животи, ние се будевме утрото на 24 февруари.ти 2022 година до говорот на диктаторот кој се шета за историски настани кои никогаш не се случиле и непостоечки закани за неговата земја додека неговите тенкови се тркалаат преку границата со соседна земја во она што требало да стане најголемиот вооружен конфликт што Европа го видела со децении .

Пред нешто повеќе од 10 дена повторно се будевме, во топлото есенско утро, од застрашувачките слики на млади луѓе кои трчаат по своите животи, семејства кои се колеат во нивните домови и жени киднапирани од Хамас, во она што требаше да стане најкрваво. ден во историјата на Израел.

Ако претходните параграфи беа почеток на книга со фикција, можеше со сигурност да се претпостави дека е застрашувачка. Но, тие не се. Тие се само краток опис на мал дел од реалноста што нè опкружува, од ден на ден, нешто на кое, колку и да изгледа чудно, се навикнуваме и брзо станува бизнис како и обично.

Сириската бегалска криза е монументална и долготрајна хуманитарна катастрофа што произлегува од разорната граѓанска војна што ја измачува Сирија од нејзиното избивање во 2011 година. До денес, тоа предизвика раселување на над 13 милиони луѓе, при што повеќе од 6,7 милиони се внатрешно раселени во границите на Сирија, а други 5,7 милиони бараат засолниште во соседните земји на Блискиот Исток. Турција е домаќин на најголемиот број сириски бегалци, со повеќе од 3,6 милиони, додека Јордан и Либан апсорбирале околу 670.000 и 1,5 милиони, соодветно, што ги оптоварува нивните ресурси и инфраструктура.

Дополнително, сириската бегалска криза имаше големо влијание врз Европа, каде значителен број Сиријци тргнаа на предавнички патувања за да побараат азил. Во 2015 година, над еден милион мигранти и бегалци пристигнаа во Европа, а значителен дел потекнуваат од Сирија. Овој наплив на миграција поттикна дебати за имиграциските политики, граничната контрола и управувањето со хуманитарниот одговор. Европските земји имплементираа различни пристапи за справување со кризата, при што некои нудат засолниште, а други ја зајакнуваат безбедноста на границите.

Конфликтот меѓу Украина и Русија резултираше со значајна и тековна криза со раселување, при што приближно шест милиони украински бегалци беа принудени да ги напуштат своите домови, повеќето од нив засолниште во европските земји. Оваа неверојатна бројка го нагласува трајниот човечки жртви од конфликтот, бидејќи безброј семејства се откорнати, нивните животи се нарушени и нивните заедници се разбиени. и основните услуги за решавање на долгорочните перспективи на погодените и тешката, ако не и невозможна задача да се интегрираат во кревките економии, кои сè уште се намалуваат од пандемијата.

Според Африканскиот центар за стратешки студии, бројот на присилно раселени Африканци, вклучувајќи внатрешно раселени лица, бегалци и баратели на азил, се искачи на околу 40,4 милиони, што е повеќе од двојно од 2016 година. Да се ​​стави ова во перспектива, оваа бројка го надминува населението на цели земји како Ангола, Гана или Мароко. Имено, значително мнозинство, повеќе од 77 проценти, се внатрешно раселени во нивните матични земји. Од оние кои навистина ги напуштаат своите нации, приближно 96 проценти остануваат во Африка, често преку правни канали како што се визи за преселување или образование. Овој алармантен тренд на присилното раселување во Африка е тесно поврзан со конфликтот, при што 14 од 15 африкански земји генерираат најголем број на присилно раселени лица кои моментално се вовлечени во конфликт. Понатаму, 12 од овие 15 земји покажуваат авторитарни тенденции, нагласувајќи дека угнетувачкото владеење служи и како директна причина, преку репресија, и индиректен катализатор, преку конфликт, за ескалацијата на кризата со принудно раселување на континентот.

Уште од нападот на Израел на 6- ти октомври, светот го задржува здивот во очекување на реакцијата што доаѓа. Она што сигурно ќе биде острата реакција на Израел, најверојатно, ќе вклучи инвазија на Појасот Газа што може многу добро да резултира со зголемени превирања и на Западниот Брег. Се проценува дека палестинската популација која живее на окупираните територии е над 5 милиони од кои околу 2,3 милиони живеат во Газа, а остатокот на Западниот Брег. Ајде да размислиме за момент што треба да се случи со овие луѓе откако Појасот Газа ќе се претвори во урнатини, што најверојатно ќе биде. Единствените начини за излез од Газа се по море или по копно, преку Египет или Израел. Бидејќи е многу малку веројатно дека Израел ќе им дозволи на Палестинците да преминат во нивната земја, може да биде безбедно да се претпостави дека повеќето ќе преминат во Египет што ќе предизвика тензии меѓу арапската нација и Израел, како и ќе ги оптоварува ресурсите и инфраструктурата на земјата. Можеме да очекуваме дека барем одреден дел од бегалците ќе го тргнат патот по морето, зголемувајќи го бројот на мигранти во Европа, ако тие имаат многу среќа, или оние на мигрантите кои умираат на море за време на обидот. Згора на тоа, можно е други земји со муслиманско мнозинство, кои се симпатизери на палестинската кауза, како што се Либан, Сирија, Иран и можеби, користејќи повеќе дипломатски средства, Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Катар и Бахреин вовлечен во аферата на овој или оној начин.

Блискиот Исток е веќе топење на различни интереси составени од богати нафтени нации и уништени од војна. Пропаднатите држави се многупати безбедни засолништа за терористички активности, додека слабите влади кои не можат да обезбедат соодветно раководство, често се корумпирани и немоќни да се грижат за потребите на луѓето што треба да ги претставуваат. Видовме нормализација на односите меѓу Израел и неколку арапски нации во изминатите неколку години преку Абрахамскиот договор, но трагедијата се случи токму кога оптимизмот почна да се вкорени во регионот. Човек не може а да не се запраша дали ова е само случајност или има некоја лоша игра при рака. Каков и да е одговорот на ова прашање, речиси е сигурно дека се подготвуваме за подолг период на нестабилност на Блискиот Исток.

И покрај бројките и политичките дискусии, важно е да се запамети дека во срцето на секоја бегалска криза се индивидуалните приказни на милиони луѓе кои доживеале раселување, загуба и траума. Без разлика дали се Сиријци, Украинци, Суданци, Нигеријци, Палестинци или од која било друга националност или етничка припадност, нивната издржливост и решителност пред неволјите се доказ за човечкиот дух. Овие кризи ја нагласуваат итна потреба за меѓународна соработка, хуманитарна поддршка и дипломатски напори не само да се задоволат непосредните потреби на бегалците, туку и да се работи на мирно решавање на конфликтите што не измачуваат и да им се дозволи на овие раселени лица да ги обноват своите животи и враќање во стабилна татковина.