fbpx

Демографска зима во Италија и Европа: зошто повеќе луѓе не раѓаат деца?

Uncategorized @mk - септември 19, 2022

Во 2019 година, пред да се размислува за глобалниот пресврт што ќе го донесе „Ковид-19“, папата Франциско зборуваше за „демографска зима“. Папата, со податоци во рака, тврдеше дека во Италија – но не само во Италија – се раѓаат многу малку деца; многу малку за да се заштити самиот концепт на семејството во блиска иднина.

Всушност, во тоа време имало 420.084 новородени – според бројките собрани и објавени од Истат, италијанскиот институт за статистика – околу 20.000 помалку од претходната година. Затоа, уште пред четири години се сметаше дека е неопходно навремено да се постапи, одредена вознемиреност надвисна околу ова прашање. Сепак, целокупната слика не беше толку катастрофална како што е денес.

Потоа дојде несреќата.

Никој не можеше да замисли дека светот ќе биде обземен од пандемија и дека ќе се соочи со последиците од злобниот конфликт меѓу Русија и Украина. Тие неславни 20.000 раѓања помалку отколку во 2018 година се вратија, да, имиџот на земја која не растеше и беше во опасност да ја изгуби, попатно, внатрешната вредност што отсекогаш ја карактеризираше – и во религиозните и во секуларните сфаќања – но никогаш колку што се 385.000 новородени во 2022 година. Денес ја гледаме оваа бројка со искрено очајни очи: повеќе од 35 илјади девојчиња и момчиња помалку отколку во 2019 година. Мрачна бројка која бара директна и длабинска анализа.

 

ДЕНАТАЛИТЕТ ВО ЕВРОПА

 

Критичните прашања што ја дефинираа денаталноста во 2019 година, значи во периодот пред пандемијата, се исти како и сега; сепак, тие се многу поостри и со сложена резолуција, имајќи ги предвид последиците од пандемијата, зголемената инфлација и, истовремено, трошоците за живот. Труд, благосостојба, можности и социјални политики – ова се четирите индикатори кои го одредуваат растот или падот на наталитетот. Меѓутоа, проблемот не е само во Италија. Во неодамнешниот извештај на Евростат, европскиот статистички институт, се забележува дека меѓу 1 јануари 2020 година и 1 јануари 2021 година, населението на Европската унија се намалило за 278.000 луѓе, а во исто време бројот на раѓања значително се намалил. така што и во други земји, иако помалку преовладуван, ризикот од запирање на растот е многу реален. Истата анкета на Евростат ја потврдува ниската стапка на наталитет во Италија – 6,8 живородени на илјада жители – и дава уште една информација што треба да се земе предвид: просечната возраст на мајките, која во просек е околу 31,4 години.

Направете чекор назад и гледајќи ја ситуацијата надвор од националните граници, да ја разгледаме студијата објавена во Пнас. Истражувањето го спроведоа демографите Арнштајн Аасве, Николо Кавали, Летиција Менкарини и Семјуел Плач од Универзитетот Бокони во Милано заедно со Сет Сандерс од Универзитетот Корнел во Итака. Намерата беше да се добие добро дефинирана слика за наталитетот во 22 земји со високи приходи, вклучително и Италија. Нациите каде што беше пронајдена голема станица, покрај Бел Паезе, се: Унгарија, Белгија, Австрија, Сингапур, Шпанија и Португалија. Во Соединетите Американски Држави, денталноста е исто така загрижувачка, а не мала. Заеднички фактори, во суштина, се чини дека се економската несигурност и системот на благосостојба. Онаму каде што ова претставува помалку тешкотии – како на пример во Швајцарија, Финска, Норвешка, Данска, Германија и Холандија – падот на раѓањата беше и е помалку изразен. Студијата јасно покажува дека економската несигурност е фактор: паровите кои се во несигурна финансиска ситуација и кои се борат да видат светла иднина во овој поглед, ја ставаат идејата да имаат деца на чекање. Јасно е дека, како што истакнуваат авторите на истражувањето, пандемиската криза одигра дефинитивна улога. Економската несигурност е надополнета со стравувањето дека феномени како што е Ковид-19 може да се повторат.

Па, како да го спречиме феноменот од таква големина? Пред да се обидеме да одговориме на тоа, ајде да навлеземе во нејзините основни причини за да имаме поцелосна перспектива.

 

 

МОЖНИТЕ ПРИЧИНИ

 

Веќе укажавме колку е клучен системот на социјална помош. На национално ниво, мерките за поддршка на семејството се претставени со, на пример, универзален единствен додаток, кој треба да даде простор за дишење на економско ниво. Сепак, со оглед на податоците, се чини дека е недоволен.

Сепак, мора да биде јасно дека многу други фактори придонесуваат. Универзалниот единствен додаток е неизбежно поврзан со економската несигурност. Дури и пред да се појави „Ковид-19“, несигурноста на работното место може да се дефинира како стигма во Италија: младите не можеа и сè уште не можат да најдат место кое им дава сигурност, толку многу што мислат дека можат да купат куќа и да основаат семејство. . Од 2020 година, сериозноста на ситуацијата е влошена. Неодамна, бројките објавени од Истат го одредуваат растот на вработеноста; сепак, тие се однесуваат, во најголем дел, на несигурни, сезонски, привремени вработувања и така натаму. Овде, значи, неможноста да се смета на сигурна работа исто така фрла огромна сенка врз наталитетот и растот на земјата.

Друго прашање, на пример, е поврзано со достапноста на сместување во дневен центар; листите на чекање се често долги и распоредот не секогаш им дозволува на родителите да можат удобно да управуваат со работата и семејството.

На глобално ниво, покрај тешкотиите поврзани со нестабилноста на пазарот на трудот, се забележува и уште еден значаен елемент: колебливоста кон тоа што носи иднината. Овој дискурс треба да се прошири, на пример, на еколошката и климатската криза. Стравот дека светот може радикално и брзо да се промени, ги турка луѓето да планираат помалку. Ова силно влијае и на наталитетот. Недоверба има и во активностите што земјите ги презедоа и ќе ги преземат за справување со кризата. Значи, ние сме преодна фаза каде што понекогаш се чини дека дигиталниот универзум ја презема контролата од реалниот; ова, исто така, предизвикува доста загрижености.

Конечно, како што веќе очекувавме, пандемијата ги дестабилизираше балансите кои веќе беа особено кревки; стравот дека нешто слично може да се случи уште еднаш ги прави младите парови повоздржани. Клучниот збор е, значи, гледање на феноменот од различни гледишта: нестабилност.

 

КОИ ИНТЕРВЕНЦИИ

 

Сумирајќи, најитните интервенции што треба да се спроведат треба да се однесуваат на економските стимулации. Постојат неколку земји кои бараат да се воведат нови мерки кои можат да ги поттикнат паровите да ја вратат самодовербата и да размислуваат за основање семејство, можеби дури и големо.

Поддршката за стапката на наталитет мора да се врати да биде во центарот на владината агенда во Италија и ширум Европската унија

Целта е да се вреднува семејната единица, да се земе предвид од колку членови е составено семејството.

Интересна мерка што треба да се воведе, на пример, може да биде за намалување на оданочувањето на производите потребни за грижа за децата. Друга точка на која се засноваат програмите на најразумните национални и меѓународни партии на оваа тема е да се обезбеди економска поддршка и за општините и училиштата за да се сместат што е можно повеќе деца. Во овој поглед, основањето на корпоративни градинки би било важно за да им се даде на мајките и татковците способност да ги одржат своите работни места стабилни додека истовремено ќе останат поврзани со своите деца. Конечно, воведување отстапки и поддршка за купување на дом; предлог кој доаѓа во главна точка со оглед на тоа колку инфлацијата тежи врз економијата и на пазарот на домување.

Генерално, важно е идните генерации да ги имаат алатките денес да го градат утрешниот ден; само тогаш можеме да очекуваме да ја достигнеме и затвораме демографската зимска сезона.

 

The text was translated by an automatic system