fbpx

Европскиот пристап кон вештачката интелигенција

Наука и технологија - јуни 26, 2024

Дали Европа прави доволно за да управува со процесот на инкорпорирање на вештачката интелигенција во нашиот секојдневен живот? Ова е прашање на кое силно се повикуваме да дадеме одговор, особено на пресвртот на новиот курс за Европа диктиран од изборите за Европскиот парламент.

Во меѓувреме, мора да тргнеме од претпоставката дека вештачката интелигенција не е сосема нова технологија која за прв пат се појавува во нашиот секојдневен живот во последните месеци. Тоа е технологија која на различни начини веќе се користи веќе неколку години. Наместо тоа, достапноста на голем компјутерски капацитет (поради технолошкиот напредок на полето на хардверот), заедно со присуството на огромни количини на податоци достапни на интернет (потребни за „обучување“ на вештачката интелигенција), овозможи оваа технологија да експлодира.

Со текот на времето, информациите за вештачката интелигенција се префрлија од научни написи во општиот печат. Ова доведе до стремеж кон сензационализам и написи за кликнување во кои се наведени сценарија за судниот ден или невидени (и честопати подетални) способности на вештачката интелигенција. Преместувањето на информациите за вештачката интелигенција кон мејнстрим печатот го внесе ова прашање во секојдневниот живот на европските граѓани, кои главно се привлечени од леснотијата на користење на одредени платформи и можноста за постигнување значајни резултати, во однос на креирањето содржини, со малку или без напор.

Не недостигаа критики во користењето на овие технологии, од феномени на измами и погрешно рекламирање со помош на алатката deepfake, до реални случаи на ширење на порнографски слики создадени од вештачка интелигенција кои репродуцираат карактеристики на познати луѓе. Исто така, да не броиме како вештачката интелигенција на големо влезе во нашите училишта и универзитети и како нашиот наставен кадар има намера да најде решенија за да идентификува кога вештачката интелигенција помогнала во производството на работата на еден студент.

Значи, дали Европа прави доволно? Да почнеме од почетокот на дебатата: Европскиот совет во октомври 2020 година, кога европските лидери ја отворија дискусијата за дигиталната транзиција. Таму, треба да се потсети, Комисијата беше поканета да најде решенија за зголемување на јавните и приватните, европските и националните инвестиции во вештачката интелигенција и нејзино промовирање.

Во април 2021 година, Комисијата предложи првична регулатива за вештачката интелигенција со цел да се бара усогласување на правилата во врска со оваа технологија. Изразена е и целта за зголемување на довербата во вештачката интелигенција и нејзиниот развој.

Ставот на Советот за регулативата е одобрен во декември 2022 година. Во тоа време, почнуваме да зборуваме за потребата за вештачка интелигенција поставена на пазарот на ЕУ да има безбедносни стандарди и да се усогласува со правилата за основните права, како и со системот на вредности на ЕУ. Така, потребни се месеци преговори за да се постигне договор за регулативата меѓу Советот и Парламентот една година подоцна (декември 2022 година). Овој договор ќе се применува од 2026 година.

Конечното зелено светло за регулативата пристигнува на 21 мај 2024 година, при што Советот – со одобрување на овој акт – за прв пат поставува светски стандарди за регулација на вештачката интелигенција. Но, дали е ова доволно?

Италијанската влада всушност ја води дебатата за овие прашања, особено од гледна точка на одговорното користење на оваа технологија и борбата против штетната употреба. Размислете за пример на авторските права и неговата примена на содржината генерирана од вештачка интелигенција, почнувајќи од податоците достапни на интернет (веројатно исто така покриени со авторските права). Волјата на владата е да го поддржи, пред сè, во Брисел, зајакнувањето на правата на оние кои произведуваат содржина. Поддржани се и етичките принципи кои го ставаат човекот во центарот, а не технологијата и нејзиниот развој. Она што е можеби најпотребно во овој контекст е внимание да се избегне дегенерација и неморална употреба на технологии кои, доколку разумно се регулираат, навистина можат да помогнат во секојдневниот живот на граѓаните. Од национален фронт, а потоа и преминување на европско ниво, она што изгледа неопходно на ова поле е и ажурирање на законите за авторски права. За жал, во овој поглед, предизвикот изгледа нееднаков, особено ако се мисли на должината на законодавниот процес (и национален и европски) во однос на скоковите напред што технологијата може да ги направи за само неколку месеци.

Ова е вистински предизвик кој во задачата на националните влади и европските институции мора да се претвори во можност за раст – не само економски. Сето ова носи големи одговорности за Европа, која не може да не игра водечка улога во овој момент со ограничување на ризиците од предел кој на многу начини е сè уште целосно непознат. Веројатно се соочуваме со пресвртница во човечката историја и технологија. Пресвртна точка на исто ниво со пронајдокот на печатењето, воведувањето на пареа во производствените процеси или пронаоѓањето на моторот со внатрешно согорување. Вистинска промена на парадигмата која мора да не најде подготвени како нации и како Европска унија.

Првиот концепт што ЕУ треба да го прифати е тој на владејачките промени. Воведувањето на вештачката интелигенција во секојдневниот живот на граѓаните нужно ќе доведе до промени. Без разлика дали се социјални, културни или политички, тие треба да се канализираат во процеси кои се управувани, предвидливи и управувани. Во оваа смисла, предизвикот за ЕУ ​​е да создаде еден вид контролен центар кој може да ги анализира факторите на ризик кои ги предизвикува вештачката интелигенција. Ова мора да се случи и во контекст на многу брзиот технолошки напредок на кој се навикнавме и во анализата на среднорочните и долгорочните процеси и промени што го засегаат нашето општество. Затоа, анализата и предвидливоста се суштински фактори за заштита на граѓаните во сите оние полиња кои се однесуваат на личната и јавната сфера на поединецот: од заштитата на работните места загрозени од (не секогаш реалниот и вистинскиот) потенцијал на вештачката интелигенција, до напорната одбрана. на основните права на поединците, истражувајќи ја безбедноста и ризиците од воведувањето на вештачката интелигенција во некои полиња почувствителни од другите.

На почетокот на овој напис, разговаравме за тоа како информациите за вештачката интелигенција со текот на времето се префрлија од научни написи во мејнстрим печатот и како тоа го осиромаши знаењето за оваа технологија. Еден од елементите на кои треба да се фокусираме на европско ниво всушност треба да биде здружување на знаење преку создавање на заеднички пол за истражување и развој на оваа технологија. Препуштањето на приматот на приватните компании дефинитивно не е најдобриот начин за заштита на интересите на граѓаните од гледна точка на личните права и заштитата на податоците. Оваа технологија, која е толку важна што лесно може да се смета за менувач на играта во толку многу различни области, може да се проучува само на заеднички начин во европските институции.

Во исто време, не може да не се поддржат компаниите и стартапите кои сакаат да инвестираат во истражување и развој во областа на вештачката интелигенција. Оставањето на овие жаришта на идеи на меѓународниот пазар може да биде повеќе ризик отколку корист. Приватниот капитал може да има различни интереси од очекувањата на јавноста и ЕУ. Ризиците се дека, во име на бизнисот, ќе се нормализира непроѕирната употреба на оваа технологија, можеби дури и еродирајќи ја бариерата поставена од ЕУ на фронтот на правата.

Конечно, не можеме да заборавиме дека ЕУ е составена од луѓе и на граѓаните мора да им се овозможи најдобро да ги користат новите технологии. Бројките за 2023 година објавени од Европската комисија за дигитална писменост зборуваат за просечна стапка на дигитална писменост од 6,2 од 10. Ова прави да сфатиме колку е важно да се креираат кампањи за дигитална писменост насочени кон обука на граѓаните за правилна употреба не само на нормалните ИТ средства, туку пред сè на современите технологии поврзани со вештачката интелигенција. Пат кој би бил многу корисен почнувајќи од најраните фази на образованието и постепено води до сè поспецијализирани знаења и вештини.