fbpx

Комерцијалното општество создава, не само што се раствора

Култура - ноември 26, 2023

Европски дневник: Будимпешта, ноември 2021 година

Будимпешта е еден од многуте европски градови кои дишат историја. Првично беа два града, Буда и Пешта, на спротивните брегови на реката Дунав, населени со Унгарци кои во деветтиот век ненадејно се појавија во Европа од азиските степи. Ограбена од монголските напаѓачи во средината на тринаесеттиот век, Буда, главниот град на Кралството Унгарија, сепак стана центар на ренесансната култура, која нагло заврши кога Османлиите ја окупираа во 1526 година. Двата града беа ослободени од Хабсбурговците дури во 1686 година. Тие беа обединети во еден град, Будимпешта, во 1873 година и го формираа главниот град на Австро-унгарската Двојна империја до 1918 година. Ова беше златното доба на Будимпешта, со многу прекрасни неокласични згради кои беа изградени и градот стана жив, космополитски центар. Меѓутоа, по Првата светска војна, Унгарија изгуби две третини од нејзината територија, додека повеќе од три милиони Унгарци одеднаш се најдоа поданици на други земји, главно Чехословачка и Романија, но и Југославија. (Толку од националното самоопределување!) Монархијата не била формално укината, а Миклош Хорти, адмирал во поранешната австроунгарска морнарица, го потиснал комунистичкото востание и станал регент. Мудрите забележале дека Унгарија е монархија без крал, управувана од адмирал без морнарица, во земја без брег.

Тројца унгарски економисти

Покрај тоа, Унгарија речиси стана земја без мислители, бидејќи во тие тешки времиња многу оригинални и значајни писатели и научници се преселија во странство, вклучувајќи го и брилијантниот романсиер и полемичар. Артур Кестлер, подоцна да стане најефективниот антикомунистички интелектуалец од Студената војна, Мајкл Полањи, познат хемичар, но и почитуван филозоф на науката и општеството и Питер Бауер, специјалист за економски развој, издигнат од Маргарет Тачер во Домот на лордовите. Го познавав лордот Бауер лично: често се среќававме на состаноците на Друштвото Мон Пелерин, меѓународна академија на научници основана од Фридрих фон Хајек во 1947 година. Бауер беше убедлив критичар на помошта без развој што можеше да се види во сиромашните земји, сакајќи да ја замени со развој без помош, преку слободна трговија, странски инвестиции и владеење на правото. Патем, двајца други унгарски економисти со многу различни политички ставови во 1960-тите беа влијателни советници на владите на британските лабуристи, Николас Калдор и Томас Балог, и двајцата на крајот издигнати во Домот на лордовите. Тие биле познати како „господари од Будимпешта“, бидејќи Калдор бил дебел и весел и затоа очигледно Буда, додека Балог бил тенок и непријатен, штетник. Еднаш го запознав Калдор. Тој го осуди монетаризмот на предавање на Универзитетот во Исланд на 18 јуни 1981 година, каде што поставив некои критични прашања на кои тој учтиво одговори. Друга е приказната дека предлогот на Калдор за данок на расходи има некои заслуги.

Дегустација на вино во Будимпешта

По падот на комунизмот, Будимпешта повторно си го врати стариот шарм, а јас го посетив градот во ноември 2021 година како гостин на Институт Дунав, умешно раководен од Џон О’Саливан, кој беше советник и пишувач на говори за Маргарет Тачер, а подоцна и уредник во Радио Слободна Европа, а потоа Национален преглед. Џон, практикуван католик и внимателен конзервативец со класични либерални наклонетости, напишал извонредна книга „ Претседателот, папата и премиерот“ , каде што тој тврдеше дека Советскиот Сојуз навистина бил урнат од единствената случајност што тројца силни и харизматични антикомунисти истовремено ги окупирале канцелариите на претседателот на Соединетите држави, поглаварот на Католичката црква и премиерот на Обединетото Кралство, Роналд Реган, Јован Павле II (Карол Војтила) и Маргарет Тачер. Еден мој пријател, Ричард Болтон, собирач на вино и познавач, беше во Будимпешта во исто време со мене. Тој донесе со себе неколку убави шишиња од неговата голема колекција и имавме незаборавно попладне со дегустација на вино кај Џон со неколку спонзори на неговиот институт.

Поминав неколку дена во Будимпешта и би ги препорачал одличните кафулиња во центарот. Еден од нив, Скрутон , е именуван по англискиот филозоф и полимат Сер Роџер Скротон кој има многу обожаватели во Унгарија, вклучувајќи го и премиерот Виктор Орбан. (Патем, Орбан присуствуваше на истиот Оксфордски колеџ како и јас, Пемброк, но неколку години подоцна.) Меѓутоа, Будимпешта е веројатно најдобро позната по многуте термални бањи кои ги користат топлите извори на градот. Најголемиот и најпопуларниот е Széchenyi, кој се наоѓа во градскиот парк во Будимпешта. Вреди да се посети. Повторно, една ноќ во Будимпешта отидов во одличниот ресторан „Лорел“ со една ѕвезда Мишелин. Декорот беше модерен, а храната лесна и вкусна, додека келнерите беа пријателски расположени и весели.

Кога се појави конзервативниот либерализам?

Зборував на состанокот на Институтот Дунав на 8 ноември за мојата книга во два тома, Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители . Во мојот говор, ги идентификував Џон Лок, Дејвид Хјум и Адам Смит како основачи на конзервативно-либералната традиција со нивната одбрана на комерцијалното општество, спонтано развиено и засновано на слободна трговија и приватна сопственост. Сепак, конзервативниот либерализам како посебна традиција беше јасно артикулиран само со критичкиот одговор на Француската револуција од страна на Едмунд Бурк, Бенџамин Констант и Алексис де Токвил. Британската револуција од 1688 година и американската револуција од 1776 година беа направени за да се зачуваат и прошират постоечките слободи, додека Француската револуција од 1789 година и, многу подоцна, Руската револуција од 1917 година, беа обиди да се реконструира општеството според идеите на Русо и Маркс. , соодветно. Таквите обиди сигурно ќе пропаднат, како што покажаа Лудвиг фон Мизес и Хајек.

Дадов мое мислење дека Хајек е најистакнатиот модерен претставник на оваа конзервативно-либерална традиција. Неговата теорија за спонтан поредок опиша како координацијата без команди е можна и навистина неопходна, користејќи го механизмот на цените и практиките проверени со време. Друг интригантен конзервативно-либерален мислител беше Мајкл Окешот , кој тврдеше дека современиот човек стекнал волја и способност да прави избори и дека соодветно општеството кое е соодветно за современиот човек е она во кое владата спроведува само општи (крајно-независни) правила што им овозможуваат на различни поединци. да живееме мирно заедно.

Дали нешто не е во ред во класичниот либерализам?

Двајца научници поврзани со Институтот Дунав, професорот Ференц Хорхер и д-р Дејвид Л. Дузенбери, ја коментираа мојата презентација. И двајцата го критикуваа од конзервативна гледна точка, иако се согласија дека конзервативците и либералите треба да застанат обединети против социјализмот. Ним им се чинеше дека навистина презентирам класичен либерализам отколку каков било конзервативизам. Меѓутоа, она што му недостигаше на класичниот либерализам беше чувството за заедништво, свесноста за многуте врски и заложби што луѓето ги имаа врз основа на нивниот идентитет, а не поради нивниот избор. Како одговор, укажав дека особено Бурк и Токвил беа многу свесни и за таквите врски и заложби: тие предвидуваа енергично граѓанско општество, а не само семоќна држава која ќе се соочи со одделни и затоа немоќни поединци. Вистина е, признав, дека комерцијалното општество може да распушти или барем да предизвика некои традиционални заедници, но во исто време го олесни создавањето на нови заедници. Најдобар пример беше семејството: доаѓа ден кога ќе го напуштите старото семејство и ќе формирате ново. Дури и во она што изгледа како конкретна, бездушна џунгла, како што е Њујорк, има многу активни заедници, спонтано формирани, иако не секогаш видливи на прв поглед.