fbpx

Митот за американската нееднаквост

Култура - мај 27, 2024

Четириесет години сум член на Друштвото Мон Пелерин , меѓународно друштво на конзервативни и класични либерални научници и луѓе од афери кои се среќаваат еднаш годишно за да разговараат за принципите и предизвиците на слободното општество. Доаѓајќи од мала и оддалечена земја, добив многу од присуството на состаноците и слушањето на некои од најдлабоките мислители во светот. Последниот состанок беше на крајот на октомври 2023 година во Бретон Вудс во Њу Хемпшир, во истиот хотел (наведен погоре) како и конференцијата во јули 1944 година, каде под раководство се дизајнираше меѓународниот економски поредок што требаше да се воспостави по Втората светска војна. на Џон Мејнард Кејнс. Најдов едно предавање особено поучно, на поранешниот американски сенатор Фил Грам , кој беше професор по економија пред да влезе во политиката. Тој зборуваше за „митот за американската нееднаквост“. Веднаш по конференцијата, добив книга што тој ја напиша на оваа тема, со Роберт Екелунд, почесен професор по економија и автор на многу научни книги и трудови, и Џон Ерли, математички економист и поранешен помошник комесар во Бирото за статистика на трудот. . Тоа е читливо дело кое побива многу актуелни клишеа, исто така распространети во Европа. Сенаторот Берни Сандерс извикува, на пример: „Непристојното и зголемено ниво на нееднаквост во богатството и приходите во оваа земја е неморално, неамериканско и неодржливо“. Дури и Економист пишува: „Вистина е универзално призната дека нееднаквоста во богатиот свет е висока и расте“. Главната порака на книгата на Грам и неговите соработници е дека американската нееднаквост во голема мера е мит. Јазот меѓу богатите и сиромашните е многу помал отколку што сугерира официјалната статистика.

40 проценти од приходот не се бројат!

Постојат две главни причини зошто јазот меѓу богатите и сиромашните во Америка е многу помал отколку што често се верува. При пресметувањето на приходот на сиромашните, пописот на САД не ги вклучува повеќето трансферни плаќања за оваа група, а при пресметувањето на приходот на богатите, не ги вклучува даночните плаќања од оваа група. Имаше причина зошто Пописот првично, во 1947 година, не ги пресметал трансферните плаќања. Тие тогаш беа мал дел од приходот и некако тешко да се процени. Вообичаено, домаќинствата во Соединетите Држави се поделени во пет групи, или квинтили, каде што квинтилот со најниски приходи би бил „сиромашните“, а квинтилот со највисоки приходи би бил „богатите“. Според Пописот, просечниот приход на најбогатиот (врвен) квинтил во 2017 година бил 16,7 пати поголем од просечниот приход на најсиромашниот (долниот) квинтил. Пописот, исто така, открива дека процентот на Американци кои живеат во сиромаштија е главно непроменет од 1960-тите.

Сето ова е погрешно. Пописот не брои две третини од трансферните плаќања, од кои повеќето (68 проценти) завршуваат со најсиромашните два квинтила. Во 2017 година – последната година со целосни податоци – исплатите за трансфер изнесуваа не помалку од 2,8 трилиони долари. Исто така, пописот не ги одбива даноците од приходот, од кои повеќето (82 отсто) ги плаќаат најбогатите два квинтила. Во 2017 година, даночните плаќања изнесуваа 4,4 трилиони долари. Ова навистина значи дека пописот не брои 40 отсто од сите приходи, или стекнати со трансферни плаќања или изгубени во даноци. Меѓутоа, кога ова е направено, и сите приходи вклучени, јазот меѓу богатите и сиромашните во Соединетите држави значително се намалува. Просечниот приход на најбогатиот квинтил станува 4,0 пати поголем од оној на најсиромашниот квинтил, а не 16,7 пати, како што е официјално наведено. Ова е клучна, навистина огромна разлика.

Нееднаквоста паѓа, сиромаштијата исчезнува

Всушност, кога се вклучени сите трансфери и даночни плаќања, нееднаквоста во доходот од 1947 година не е зголемена, како што често се тврди. Тој е намален за 3,0 отсто. Исто така, ако се вклучат сите тие трансфери и даночни плаќања, бројот на Американци кои живеат во сиромаштија не е 12,3 отсто, како што тврди Пописот за 2017 година, туку 2,5 отсто. Грам и неговите соработници пишуваат (стр. 4): „Сигурно има луѓе кои физички или психички не можат да се грижат за себе и паднале низ пукнатините на системот што испорачува трансферни плаќања, но, за сите практични цели, сиромаштијата поради недостатокот на јавна или приватна поддршка е практично елиминиран во Америка“.

Грам и неговите соработници ги базираат сите свои наоди на официјална статистика. Но, тие исто така истакнуваат дека индексите на цените и другите такви статистики, дури и ако се толкуваат правилно и ставени во соодветен контекст, не секогаш ја кажуваат целата приказна. На пример, кога Американците почнаа во средината на 1960-тите да летаат наместо да се возат во возови или автобуси, како одговор на падот на релативната цена на воздушниот сообраќај, придобивките не беа целосно опфатени во индексите на потрошувачите. Истото важи и за мобилниот телефон денес. Таа беше вклучена во кошничката на стоки во потрошувачките индекси само долго откако нејзината цена драстично падна. Ако беше вклучен порано, ќе покажеше значително зголемување на куповната моќ. Авторите, исто така, укажуваат на зголемената ефикасност и ефикасност на минимално инвазивните медицински третмани и фармацевтски производи и поголема удобност, безбедност и големина на домовите на луѓето. (Зборувајќи за себе, има голема разлика во тоа колку е подобро (или помалку лошо) чувството да се оди на стоматолог денес отколку пред шеесет години.)

Богати и сиромашни: лажни етикети

Грам и неговите соработници објаснуваат во едноставни, обични прозни факти кои често се кријат зад просеците што доаѓаат од заводите за статистика. Овие просеци обично се снимки од календарска година. Но, за време на неговиот животен век, поединецот мигрира од една во друга приходна група, можеби извесно време е студент со ниски приходи, а потоа почнува со почетничка плата на работа, постепено напредува на повисока позиција, еден ден веројатно продавајќи ја својата или нејзиниот голем дом или мал бизнис или собирање на акции, и конечно пензионирање. Повторно, ако го погледнеме долниот квинтил, главната причина зошто луѓето завршуваат таму е тоа што само неколку од нив работат со полно работно време, од различни причини. Половина од возрасните во оваа група се пензионери. Од оние на работоспособна возраст (помеѓу 18 и 65 години, а ниту студенти ниту пензионери) работат само 36 отсто. Од оние кои работат, тие во просек вложуваат само 17,3 часа неделно, помалку од половина повеќе часови од просечниот работник во другите квинтили.

Можеби други етикети освен „сиромашни“ и „богати“ би биле покорисни: она што ја прави разликата е способноста и подготвеноста да се заработи приход со работа. Грам и неговите соработници просветлуваат поглед на богатите, врвниот квинтил. Главната причина за високиот приход на домаќинствата во оваа група е тоа што тие обично имаат двајца членови на високо платени работни места кои работат со полно работно време. Кога ќе се свртиме од овие 20 проценти од домаќинствата кон навистина богатите, 400-те најбогати домаќинства во Америка, интересно е што просечното време што едно домаќинство го поминува во таа група е само 2,01 година, најмногу затоа што 60 проценти од приходот во оваа група групата доаѓа од капитални добивки. Затоа, ова е нетипично. Како што истакнуваат авторите (стр. 117), повеќето од моментално богатите во Америка го заработиле своето богатство создавајќи економска вредност, а со тоа ги подобрувале животите на другите. Спротивно на тоа, богатите од минатото обично го добивале своето богатство преку злоупотреба на моќта. Не беше случајно што понекогаш ги нарекуваа „барони разбојници“.

Во 2017 година, долниот квинтил од американските домаќинства плаќал во просек 7,5 отсто од својот приход во даноци, додека највисокиот квинтил плаќал во просек 35,2 отсто. Тоа е интересен мисловен експеримент, опишан во романот на Ајн Ранд , Атлас кренати раменици , што би се случило ако луѓето од највисокиот квинтил одеднаш одлучат да заминат. Дали другите четири квинтили брзо би го надоместиле нивното заминување? Се разбира, ова не е обичен мисловен експеримент. Ова е она што се случи во Куба по револуцијата во 1959 година кога средната класа побегна, земајќи ги со себе сите свои вештини и способности; и во Алжир во 1962 година кога на малцинството што зборува француски му беше кажано дека може да замине или со торба или во торба; и во Зимбабве по 1980 година како вредни бели фармери беа избркани од толпи поддржани од владата. Корпите за леб станаа корпи.

Проблем, а не решение

Кога официјалните бројки за распределбата на доходот во Соединетите Држави се коригираат, тие откриваат дека има многу помала нееднаквост во приходите отколку што се веруваше претходно. Но, ова може да биде загрижувачко, а не утешно. Можеби е проблем наместо решение. Постојат два начина за справување со сиромаштијата: да се олесни излегувањето од неа и да се олесни останувањето во неа. Грам и неговите соработници покажуваат дека во 2017 година, плаќањата со трансфери го зголемиле просечниот приход на домаќинството од долниот квинтил по трансферите и даноците на 49.613 долари – од кои само 4.908 долари биле остварен приход. Ова јасно произведува поттик да не се бара работа и наместо тоа да се потпира на владините придобивки. Во 1964 година, претседателот Линдон Б. Џонсон објави „Војна против сиромаштијата“. Резултатот беше огромен број програми за прераспределба, со опасно влијание и врз богатите и сиромашните, поттикнувајќи избегнување, обесхрабрување на напорната работа и претприемништвото. Грам и неговите соработници заклучуваат (стр. 68): „Војната против сиромаштијата значително ја зголеми зависноста и не успеа во нејзините примарни напори да ги доведе луѓето со пониски приходи во главниот тек на американската економија“.