fbpx

Може ли туризмот да го одржи во живот нашето културно наследство?

Tags:

Илјадници патриоти се собраа овој викенд во Мадрид за да присуствуваат на состанокот EUROPAVIVA24, големата конвенција на европските патриоти организирана од ECR Party и VOX. Во текот на саботата се одржаа серија панели на состанокот на кој политички, академски и општествени претставници разговараа за предизвиците и можностите за континентот и за европските конзервативци во поглед на претстојните избори.

Еден од овие панели, модериран од Алесандра Прианте, претседател на Италијанската Национална агенција за туризам беше насловен „Туризмот гледа во јудео-христијанските знаменитости на Европа“, а присуствуваа говорници Анджеј Садос, амбасадор и поранешен постојан претставник на Полска во ЕУ; Џанлука Карамана, член на италијанскиот парламент за Fratelli d’Italia; и Патриша Руеда, пратеник во шпанскиот парламент од партијата VOX.

Една од првите нешта што беа изнесени и наиде на одобрување и признание не само кај говорниците, туку и кај публиката, беше во врска со јудео-христијанските референци низ Европа. Сите тие се постојан потсетник на основните столбови кои ја одржаа, и мора да продолжат да ја одржуваат Европската унија, а исто така не охрабруваат и инспирираат да го одржуваме во живот нашето културно наследство. Всушност, секој европски граѓанин е одговорен за заштита на наследството кое опфаќа цели милениуми и чиј опстанок е, отсега па натаму, императивна неопходност за правилно функционирање на европската цивилизација.

Христијанскиот туризам, а со тоа и културниот туризам, е еден од главните корени кои и денес продолжуваат да бидат фундаментална причина за привлекување граѓани од внатре и надвор од европските граници, како што споделуваат Шпанија, Италија и Полска, земји со силни врски и привлечност. за овој туризам. Толку многу што Карамана изјави дека „верскиот туризам е промоција на нашите вредности и нашиот идентитет“.

Но не само тоа. Туризмот исто така има голем потенцијал да ги спречи негативните последици од депопулацијата во некои рурални области на земји како Италија, Шпанија и Франција. Во таа смисла, панелистите потсетија на потребата да се зајакне вредноста на јудео-христијанското наследство на нашите народи, кое го наоѓа својот најголем израз во наследството на нашите села.

Завршниот говор на секој панелист беше упатен до следниот Европски парламент и неговата работа во областа на туризмот. Од некои од нив може да се извлечат важни заклучоци. Садос изјави дека, иако новите законодавци имаат алатки и процеси за управување со иднината, „тие не можат да го сторат тоа заборавајќи го минатото, ниту заедничкиот именител на европската христијанска култура или нашите корени“. Од своја страна, Руеда ја истакна потребата Европската унија и, поконкретно, „глобалистичките елити“ да престанат да наметнуваат како треба да се управува со наследството, обичаите и културата на секоја суверена држава.

Ова е пример за тоа како националните и меѓународните политики можат да артикулираат вектори и стратегии за заштита на заедничкото наследство и наследство што го признаваме со векови. Наследство и наследство што се заснова на јудео-христијанските вредности и се одразува, меѓу многу други работи, во архитектонскиот и културниот приказ на нашите градови и градови.

Туризмот е еден од главните сектори за европската економија, особено за јужните земји. Таа генерира огромно богатство и вработува милиони луѓе ширум континентот. Затоа сите предлози поврзани со туризмот мора да имаат посебна позиција во програмите што партиите ќе ги презентираат на следните европски избори. Пред нас е единствена можност да промовираме туризам кој ја почитува, дијалогизира и ја разбира живата суштина на народите на Европската унија. Туризам кој е отворен и отворен за дијалог, но цврст пред мешањето на оние кои мислат дека не остана ништо од јудео-христијанската традиција во Европа.

Tags: