fbpx

Претстојната зима и бродската криза

трговија и економија - септември 19, 2022

Во Европа која веќе е тешко испробана од повеќе од две години пандемија, кризата родена со војната во Украина ризикува да биде вистински државен удар за некои нации.
Цената не ја плаќаат само граѓаните кои се борат со инфлаторните спирали и високите сметки за комуналии, туку и пред се продуктивниот и претприемачкиот свет.
Навистина, збирот на неколку фактори може да се покаже како фатален за економиите кои се веќе длабоко погодени од Ковид.
Но, ако се чини дека трката за спротивставување на трошоците за енергија, гас во прв план, ги вклучува сите главни европски земји во потрагата по брзи и ефикасни решенија, критичната ситуација на синџирот на снабдување изгледа тешко да се реши.
Да почнеме со претпоставка: околу 90% од трговијата се одвива по морски пат, а потоа следи патниот или железничкиот транспорт и целиот дистрибутивен систем што следи.
Збирот на сценаријата од последните години доведе до драматични последици во однос на функционалноста и трошоците на овој синџир.
Од Ковид 19 па наваму, транспортната криза и особено кризата со бродски контејнери, по многу кратко затишје, всушност повторно се разгоре поради конфликтот во Украина и зголемените трошоци за гориво.
Контејнер од Кина, главната светска рута од пристаништето Шангај, сега може да чини над 300% повеќе отколку во пред-крајбрежната ера, на која мора да се додаде речиси трикратно зголемување на трошоците поради различни истовремени причини: заостанатиот стоки, намалена работна сила и зголемени временски и царински контроли.
Доцнењата на товарните бродови ги нарушија синџирите на снабдување на многу компании, со особено проблематични ефекти за оние кои користат производствени процеси кои имаат тенденција да ги минимизираат залихите во складиштето, потпирајќи се на еден вид организација позната како „точно на време“, која вклучува набавка на суровини и полупроизводи точно кога се потребни, како и многу производители на автомобилскиот пазар, со цел да се избегнат трошоците и ризиците поврзани со складирањето во магацин.
На страната на извозот на готови производи, ситуацијата е исто така особено критична, со речиси целосно блокирање на продажбата во странство на некои производи поради „неекономичноста“: трошоците за транспорт далеку ги надминуваат трошоците за производот, што последователно би било прескапо до направете го привлечно за купувачот.
Во Италија, да наведам пример, извозот на маслиново масло опадна поради зголемените транспортни трошоци во две од главните земји увозници, Австралија и САД. Во исто време, многу производи не се увезуваат од Кина поради истата причина: преголеми транспортни трошоци.
Вистинскиот домино ефект поради тоа предизвикува постојан пораст на цените и инфлацијата.
Една од причините што доведе до оваа кризна ситуација е несомнено онаа на политиките за глокализација, кои натераа многумина да произведуваат во Кина или други земји каде што трошоците беа пониски отколку во нивната земја, особено оние поврзани со работната сила, иако често на штета на квалитетот на самите производи. Ваквите политики на делокализација всушност предизвикаа постепено исчезнување на дел од националниот производствен капацитет.
Сепак, се чини дека решението на оваа критична фаза не е брзо и лесно.
Во моментов постои глобален тренд кон враќање на регионализацијата на синџирите на снабдување преку обновување, т.е. преместување на фазите на производство во земјите на потекло или „пријателски“ земји и враќање на политиките за складирање и складирање залихи.
Секако, ќе биде тешко да се промени трендот на краток рок, не само поради ризикот дека трошоците ќе бидат повисоки од очекуваните, но подеднакво сигурно е потребно преиспитување на синџирот на снабдување, за да се направи што е можно понеповрзан со сè повеќе непредвидливи сценарија како оние што се случија неодамна.
Што се однесува до Италија, цената на трудот прави прераспределбата на производството на национално тло да изгледа неостварливо, барем во моментот. Во исто време, нашите комерцијални пристаништа секако не се во склад со другите главни европски.
Затоа се надеваме дека идната влада ќе може да го преземе ова прашање, пред, како што се случи со гасот, да биде доцна.

Автор: ФеМо

The text was translated by an automatic system