fbpx

Приоритети во земјоделството и рибарството за време на шпанското претседателство со Советот на ЕУ

Животна средина - август 23, 2023

Вршителот на должноста министер за земјоделство, рибарство и храна на Шпанија, Луис Планас, претседаваше со првиот Совет на министри за земјоделство на Европската унија под шпанското претседателство со Советот на ЕУ.

Планас ја претстави својата програма за работа и приоритетите на шпанското претседателство во областа на земјоделството и рибарството. Во оваа насока, шпанскиот министер утврди дека основната тема што ќе ја одбележи агендата на шпанското претседателство е унапредувањето на одржливоста во сите европски земјоделски и риболовни активности и системи за храна. Шпанија става голем фокус на прашањата поврзани со климатските промени и нивното влијание врз индустријата.

Во областа на земјоделството, шпанското претседателство се обврза да даде приоритет на неколку закони до крајот на периодот во декември. Поточно, министерот истакна дека ќе се фокусираат, од една страна, на зајакнување и промовирање на новите технологии во земјоделско-прехранбениот сектор, како што се геномските техники во растителното производство. Ова е прашање што ќе се појави за време на Неформалниот совет што ќе се одржи во септември во јужниот шпански град Кордоба.

За време на своето претседавање, Шпанија, исто така, има намера да ги унапреди напорите за гарантирање на безбедноста на храната и заштитата на здравјето и животната средина. Предложените политики вклучуваат регулирање на информациите за храната за потрошувачите (фронтално нутритивно означување).

Дополнително, ќе се следи имплементацијата на стратешките планови на земјите-членки. За ова, Планас објасни дека, во текот на семестарот, Шпанија ќе работи на истакнување на важноста на Заедничката земјоделска политика (ЗЗП) барајќи од Европската комисија да направи сметка за спроведувањето на националните стратешки планови на новата ЗЗП по првата година од валидност.

Во однос на рибарството, министерот ја истакна дебатата за декарбонизација на дејноста и потребата од воведување на промена на ориентацијата на финансирањето на рибарската флота за промовирање на вистинска обнова и модернизација. Оваа тема беше обработена за време на уште еден неформален собир во североисточниот шпански град Виго.

Шпанското претседателство ќе се фокусира и на зајакнување на улогата на Заедничката политика за рибарство (ЗРП) и препознавање на стратешката улога на рибарството и аквакултурата во безбедноста на храната. Исто така, во текот на семестарот, Претседателството ќе работи на подобрување на процедурата за одлучување за вкупните дозволени уловови (TAC) и риболовните квоти. Нивната цел е да се осигура дека распределбата на вкупните дозволени уловови (TAC) и квотите не се прават годишно, како што се прави во моментов, туку со подолг временски хоризонт за да се фаворизира планирањето на риболовните компании.

Во врска со ова, Луис Планас истакна дека шпанското претседателство смета дека е најважно Европската унија да ги обнови своите договори за рибарство кои наскоро ќе истечат со трети земји како што се оние на Мароко, Зеленортските Острови, Гвинеја Бисао и Брегот на Слоновата Коска. Целта е да се избегне прекин на активноста.

Овој состанок беше еден од седумте совети на министри за земјоделство и рибарство што се одржуваат од јули и ќе продолжат до декември. Треба да се напомене дека еден од неформалните совети исто така се одржа овој месец во шпанскиот град Виго, а се однесуваше на прашања околу рибарството.

Со претстојниот Совет во Кордоба, министрите ќе истражуваат повеќе (поврзани) теми кои вклучуваат употреба на нови технологии за унапредување на отпорноста во европските земјоделски практики во контекст на климатските промени.

Според шпанското претседателство, променливите модели на глобалната клима претставуваат прашање од фундаментално значење за шпанскиот и европскиот земјоделски сектор. Министрите ќе разговараат за политиките за зголемување на конкурентноста на Европската унија на терен како средство за одржување на позицијата на авторитет во пошироката меѓународна заедница.