fbpx

Романската владејачка коалиција применува маневар за да ја потисне опозицијата на избори

Политика - март 6, 2024

Во последните три години, Романија беше управувана од двете најголеми и најстари партии од падот на комунистичкиот режим. Некогашните непријатели, Национал-либералната партија (ПНЛ) и Партијата на социјалдемократите (ПСД), се ракуваа во 2021 година за да создадат мамутска коалиција во име на „стабилноста“. Опасноста наведена од нив беше „војната на граница“, повикувајќи се на ситуацијата во Украина. Многу граѓани и невладини организации протестираа против потегот, повикувајќи ги носителите на одлуки да се воздржат од враќање на она што тие го сметаа за „еднопартиска држава“.

Друг аргумент на кој се повика новоформираната коалиција (која се состои од над 60% од гласовите на парламентот) беше дека таков маневар е неопходен за борба против подемот на „екстремизмот“, мислејќи на другите две помали партии во романскиот парламент – УСР (Сојузот за спас на Романија ) и АУР (Сојуз за единство на Романците).

Ниту еден доказ за споменатиот „екстремизам“ не беше прикажан освен фактот дека двете помали партии станаа премногу гласни во критиките на владата во време на неизвесност. Меѓутоа, тактиката на прикажување на противниците како екстремисти е стара колку и времето, а не премногу Романци ја проголтаа како што од нив очекуваше владината коалиција.

Помина времето и USR (прилично прогресивен и член на Renew Europe) почна да собира повеќе потпора во националните анкети, како и AUR (кој се тврди дека е конзервативен и се обидува да се приклучи на ECR). Понатаму, на политичката сцена во Романија се појавија помали партии, иако сегашното законодавство фрла бројни пречки за нивното учество на изборите. И покрај потребните 500.000 потписи за да се кандидираат, и покрај огромната празнина во финансирањето што се создава поради фактот што партиите во парламентот добиваат државно финансирање (милиони евра), а новородените партии не добиваат, некои од новодојдените успеаја да се пробијат и да се зацврстат. популарност во земјата.

Пред десет години, националните либерали (ПНЛ) ќе го претставуваат единственото решение против постојано владејачките социјалдемократи (ПСД) кои направија навика да го прошируваат социјалното осигурување, да го направат владиниот апарат поголем, да им даваат бенефиции и привилегии на државните службеници и, најлошо од сè, зголемување на даноците на приватниот сектор за да се финансираат сите политики на Дедо Мраз насочени кон нивното гласачко тело.

Сепак, подемот на новите опозициски партии беше проблем најмногу за ПНЛ. Дури и ако AUR и USR се разликуваат во прогресивниот против конзервативен спектар, и двајцата бараат гласови од приватниот сектор и од луѓето генерално незадоволни од недостатокот на меритократија и од изобилството на владина корупција. Новите партии што се формираа, а олицетворение за ова е Alternativa Dreaptă, ја подигнаа агендата за економски реформи, предлагајќи целосно отсекување од политиките на дадилката-држава од минатото.

Загрозени од оваа нова реалност, во 2021 година, националните либерали брзо скокнаа на бродот на оние кои ги опишаа како смртни непријатели само неколку месеци претходно. Непотребно е да се каже дека откако пристигна во оваа мамут коалиција, главниот фокус на политиките беше државниот апарат, при што приватниот сектор беше тој што ја плаќаше сметката. Работата со скратено работно време беше повисоко оданочена, малиот бизнис беше лишен од економски стимулации и даноците беа зголемени. Во меѓувреме, големата коалиција продолжи да вработува нови јавни службеници, создавајќи нови институции и генерално ставајќи партиски членови на најплатените позиции (од џебот на граѓаните).

Но, неодамнешните анкети стануваа сè понегативни кон ПНЛ (член на политичкото семејство на ЕПП). Ако на изборите во 2020 година тие заработија 25 отсто од гласовите на народот, некои од најновите анкети покажаа дека тие заработиле дури 15 отсто. Речиси половина намалување на поддршката од населението кое сметаше дека ветувањата дадени од таканаречените економски либерали се изневерени.

Со нивниот сега поголем брат, социјалистите, заглавени околу 30%, иднината на мамутската коалиција почна да се доведува во прашање. Но, држењето на уздите на владата доаѓа со огромни привилегии во Романија, како што е можноста да се одлучи како ќе се организираат изборите. И така, ПНЛ почна да го убедува својот партнер на план кој ќе фрли огромна пречка во моментумот на нивните заеднички непријатели.

Бидејќи беа единствените две големи политички сили во изминатата деценија, ПНЛ и ПСД имаат монопол врз градоначалниците и претседателите на окрузите на Романија. Ниту 10% од локалната администрација не е контролирана од актуелната опозиција, при што нивната изложеност е претежно на национално ниво. Теоретски, изборите за Европскиот парламент требаше да се одржат во лето, а потоа локалните избори наесен. Двете владејачки партии сфатија дека дозволувајќи им на опозицијата (и на помалите партии кои сè уште не се во парламентот) да учествуваат слободни на изборите за ЕП ќе им понуди предност да ги критикуваат неуспешните напори за надворешни работи на владата, како што е одбивањето да се приклучи кон Шенген. , или постојаното гласање против националните интереси во Брисел и Стразбур.

Нивниот одлучен начин на дејствување, кој сега се оствари, беше спојување на изборите. Гласањето за Европскиот парламент ќе биде дадено точно истиот ден кога ќе се гласа за градоначалници и претседатели на окрузи, на 9 -ти јуни. Ова им овозможува на владејачките партии не само потемелно да ги мобилизираат руралните маси гласачи, туку и да ја префрлат дискусијата од надворешнополитичките грешки на локални теми, каде што опозицијата има малку или воопшто нема застапеност. Сепак, ова не се единствените улов. Со оглед на тоа што локалните избори сега се поместени три месеци порано, опозициските партии имаат уште помалку време да одлучуваат за локалните кандидати.

Доколку одредена личност би се покажала популарна за време на европските избори, тој или таа би можеле да го соберат моментумот за преземање на актуелните функционери на локално ниво, со оглед на сценариото во кое тие немаше да добијат европратеник. Сега таа опција ја нема. Опозицијата не може да предложи исто лице за повеќе улоги, морајќи да обезбеди целосни списоци на потенцијални европратеници, градоначалници, претседатели на окрузи и членови на општинскиот совет. Наеднаш, со казна за дисквалификација ако не го сторат тоа.

Уште полошо, владејачката коалиција одби да ги смени изборните правила од систем во еден круг (победникот зема сè, дури и ако тој/таа не достигне 50% + 1 од гласовите) на избори за градоначалници во два круга. Во одредени области опозицијата би можела да направи заеднички фронт во вториот круг против актуелниот претседател, но таа опција не е на маса. Да речеме дека X (актуелниот претседател) добива 34% од гласачките ливчиња, Y 33,5% и Z 33%. Не е важно дали Z е подготвен да го поддржи Y (и двајцата се опозициски кандидати) во потенцијалниот втор круг меѓу него и X. Не е важно дали тие се подготвени да соработуваат и да ја делат власта постизборните. Градоначалничката фотелја ќе оди на Х, дури и ако мнозинството гласови беа против него. Ова е крајно недемократско и големо назадување во обединувањето на опозициските фигури.

И како врв на се, ПНЛ и ПСД одлучија да водат заеднички листи на кандидати на европско ниво и, на некои важни места, на локално ниво. Оние кои со години се преправаа дека се шампиони на приватниот сектор, сега полека се претопуваат во големата стара социјалистичка партија која потекнува од поранешниот комунистички апарат. Некои коментатори веруваат дека тоа ќе им помогне да се појават над 50%, како еден ентитет, што ќе докаже дека просечниот романски граѓанин сè уште им верува на етаблираните политичари отколку на новодојдените. Сепак, не секој верува во ова. Некои аналитичари ја предупредија мамутската коалиција дека овој недемократски потег може да резултира со контраефект, што ќе резултира со гласање на протест што ја фаворизира опозицијата. Сè на сè, летото што доаѓа ќе претставува нешто што вреди да се види за оние кои се заинтересирани за романската и источноевропската политика.