fbpx

ЕЦР Културен викенд во Ишја: сите присутни личности и темите што се обработуваа од 23 до 25 јуни

Политика - февруари 9, 2024

 

Културниот викенд на ECR во Ишија се одржа од 23 до 25 јуни. На тридневниот настан на кој учествуваа бројни истакнати личности од институционалниот свет, се разговараше за туризмот и потенцијалот на секторот како развојен мотор за Европа. Веќе неколку месеци, ECR поставува патувачки викенди – досега градовите што беа домаќини на настанот се Софија, Сплит, Ерусалим и Ишија – со цел да се разговара за бројни и различни теми. Целта? Да се ​​идентификуваат можностите за раст и да се дефинира добро структурирана програма за иднината на Европа.

 

Беа обработени многу теми, како што се водата и иновативните мерки што треба да се усвојат за да се направи нејзиното користење одржливо и прагматично (и не е случајно што оваа тема беше во фокусот на состанокот во Ерусалим, град кој е поборник за храбри иновации во управувањето со водите и земјоделските методи); или теми како што се културата и европскиот идентитет, за кои нашироко се дискутираше во случајот со софиската иницијатива.

 

Викендот во Ишија, како што беше споменато на почетокот, беше посветен на туризмот и неговиот огромен потенцијал. Оваа индустрија претставува 280 милијарди долари годишно приход само во Европа и е извор на приход за милиони Европејци. Доволно е да се каже дека Италија се очекува да биде домаќин на 68 милиони туристи. По двегодишната здравствена вонредна состојба, секторот конечно се врати на вистинскиот пат и важно е внимателно да се регулираат ресурсите и работната сила за да може овој пазар да им овозможи на сите земји на ЕУ да растат. Партијата ECR, затоа, сакаше да отвори дискусија за предизвиците и можностите со кои ќе се соочи целиот сектор, особено гледајќи ги европските регулативи и соработката за туризмот и транспортот.

 

Сите личности кои учествуваа на настанот Ischia

 

Културниот викенд во Ишја имаше за цел да го процени влијанието на институциите врз европскиот туризам и, дополнително, да ги истражи одржливите цели за туристичката индустрија на ЕУ. Поради оваа причина, гласовите кои ги анимираа состаноците имаа задача да дадат суштински придонес за конкретно решавање на главната тема на конференцијата.

 

Сите учесници пристигнаа во хотелот Континентал Терме на 23 јуни: уникатна локација која совршено ја отсликува впечатливата убавина на островот Кампанија.

Конференцијата започна дури во 9.30 часот во саботата наутро, кога Микеле Скиано, заменик на партијата Fratelli d’Italia, ги пречека гостите и официјално го започна денот.

Официјалното отворање на постапката му беше доверено на Никола Прокачини, европратеник и копретседател на групата ECR, и на Антонио Џордано, генерален секретар на партијата ECR и заменик на Fratelli d’Italia, кој изјави: „Мисијата на ECR Партијата е да ги зајакне врските што не обединуваат како конзервативци. Затоа нашите настани се инклузивни, отворени за млади луѓе, семејства и ентузијасти. Сакаме да им дадеме на европските конзервативци можност да се сретнат со колеги од различни земји за да разговараат за политиката, културата и иднината во пријателска атмосфера“. На првиот панел, „Туризам и култура: Бизнис перспектива и стратегии за заштита“, исто така, претходеа клучните говори одржани од Алесандра Прианте, директор на Регионалниот оддел за Европа во Светската туристичка организација (UNWTO).

 

Првиот состанок беше модериран од Доменико Ломбарди, економист и колумнист, а на темата „туризам и култура“ потоа разговараа: Адела Мирза, претседател на Алтернатива Дреапта, Романија; Барбара Колм, потпретседател на Oesterreichische Nationalbank, Австрија; Илења Лукасели, член на парламентот за СДИ, претседател на Комисијата за буџет, Комора на пратеници, Италија; Барбара Арбитрио, извршен директор на AMI Italia.

 

 

Потоа беше даден простор на една од централните теми на настанот, „Мобилност во туризмот: воздушниот систем како сила“. Суштинска работа, имајќи предвид дека сега влеговме во летната сезона, периодот кога угостителството е поживо од кога било. Модератор беше Грегори Алеги, аеронаутички новинар, а го дискутираше Галеацо Бигнами, заменик министер за инфраструктура и транспорт; Пасквалино Монти, извршен директор на ENAV SpA; Фабио Лазерини, управен директор на ITA Airways; Вероника Памио, потпретседател за надворешни односи и одржливост во Aeroporti di Roma SpA; Еди Вилсон, управен директор на Ryanair, Ирска.

 

Вториот дел од настанот, кој започна по паузата за ручек, започна со состанокот „Европски систем за туризам: Колкаво влијание може да има Комисијата на ЕУ? Модератор беше Џанкарла Рондинели, политички новинар на RAI 1. Говорници во дискусијата беа Даниела Сантанче, министер за туризам; Валентина Суперти, директор за туризам во Европската комисија; Томазо Фоти, пратеник во Собранието на СДИ; Карло Фиданца, европратеник, шеф на делегацијата за СДИ; Марина Лали, претседател на Federturismo; Томазо Танзили, член на Одборот на директори на Ferrovie dello Stato Italiane SpA

 

На крајот, се дискутираше на панелот „Религиозен туризам во Европа: маршрути за откривање на нашиот идентитет“, модериран од Донатела Ди Нито, шеф на прес-службата на Fratelli d’Italia при Домот на пратеници. Говорници беа Федерико Моликоне, пратеник и претседател на Комисијата за култура; Џанлука Карамана, пратеник и советник на министерот за туризам; Фабио Роскани, пратеник и лидер на Младинското движење СДИ; Ладислав Илчиќ, европратеник и Хрватска суверена партија.

 

Неделата беше посветена на откривање на островот. Ова е привилегија на состаноците организирани од ECR за да им се овозможи на учесниците да ја запознаат областа во која се одржува настанот и да ја истражат.