fbpx

Исланд избира нов претседател: Хала Томасдотир

Култура - јуни 2, 2024

Исланд има интересна уставна историја. Овој далечен остров во Северниот Атлантски Океан бил населен во 874–930 година, главно од Западна Норвешка, но и од нордиските пунктови на Британските острови. Доселениците го основаа Исландскиот Комонвелт во 930 година, врз основа на старата германска традиција на владеење со популарно годишно собрание кое го дефинираше и толкуваше законот, кој главно се засноваше на обичаи и преседани. Комонвелтот немал крал, а законот приватно го спроведувале 39 поглавари. Земјоделците можеа да изберат во кое поглаварство ќе припаѓаат во нивниот регион. Имаше само еден функционер на Комонвелтот, говорникот на законот, чија задача беше да го рецитира и толкува законот на годишното народно собрание. Во 1262 година, норвешкиот крал ги убедил Исланѓаните, со комбинација на закани и ветувања, да го признаат како свој крал и да му оддадат почит наспроти гаранцијата дека ќе ги запазат сопствените закони и обичаи, додека службените лица кои го заменувале говорникот на законот и кој го претставува кралот би бил Исланд. Островот бил норвешка притока до 1380 година кога норвешката круна преминала на данскиот крал. Оттогаш, Исланд беше данска зависност и владееше од Копенхаген. Данскиот крал бил крал на Исланд, а во неговиот грб било вклучено и сплескано парче треска, што ја симболизира земјата. Борбата за исландска независност започнала во деветнаесеттиот век, а во 1918 година Данците го признале Исланд како суверена држава во лична заедница со данскиот крал според Акт на унија.

Во голема мера церемонијална улога

Можеби Исланд би останал во лична заедница со данскиот крал, како што е сè уште Нов Зеланд со британскиот крал, ако Втората светска војна не ги принудеше Данска и Исланд да одат секој по својот пат. Данска беше окупирана од Германците во април 1940 година, а Исланд од Британците еден месец подоцна. Исландските политички лидери зазедоа став дека Исланд мора да биде необврзан на крајот на војната, и затоа одлучија да основаат република во 1944 година кога истече данско-исландскиот акт за унија. Нацијата со големо мнозинство ја потврди оваа одлука. Во исландскиот Устав беа направени само минимални измени. Данскиот крал беше заменет со избран претседател, со уште помала моќ отколку што имаше кралот: кралот можеше да стави вето на законите донесени од Парламентот, но претседателот можеше само да одбие да потпише такви закони за кои тие сè уште важеа, но мораше да се достави на плебисцит. Првите четворица претседатели беа истакнати и почитувани личности, Свејн Бјорнсон (1944–1952) поранешен дипломат, Асгеир Асгеирсон (1952–1968) поранешен премиер, Кристјан Елдјарн (1968–1980) директор на Националниот музеј и Вигдис Финга (1980–1996) директор на општинскиот театар во Рејкјавик. Тие останаа надвор од контроверзии и играа главно церемонијална улога, претставувајќи ја нацијата дома и во странство.

Петтиот претседател, Олафур Р. Гримсон (1996–2016), поранешен лидер на левичарската Народна алијанса, беше многу понаметлив и поабразивен. Не беше тајна дека тој силно не се согласуваше со долгогодишниот премиер Дејвид Одсон , лидер на централно-десничарската Партија на независноста , за исландските олигарси кои се збогатија преку големата либерализација на исландската економија во 1990-тите и 2000-тите. Дејвид сакаше да ја ограничи моќта и влијанието на олигарсите, додека Олафур стана нивен пријател и сојузник, редовен домаќин за нив во неговата резиденција и ценет гостин во нивните приватни авиони. Во 2004 година тој ја искористи својата претседателска моќ и одби да потпише закон со цел да им отежне на олигарсите целосно да ги контролираат исландските медиуми. Наместо да одржи плебисцит, Владата го повлече законот. Колапсот на исландската банка во 2008 година беше нашироко обвинуван за олигарсите, можеби донекаде неправедно (како што тврдев на друго место ). Резултатот беше дека Олафур, нивниот пријател и сојузник, беше дискредитиран. Традиционално доминантната Партија на независноста исто така претрпе голем неуспех и беше формирана левичарска влада. Но, Олафур ја врати својата популарност користејќи ја својата претседателска моќ за да одби двапати, во 2010 и 2011 година, да потпише закони што левичарската влада ги усвои со кои, неверојатно, ја презеде одговорноста за финансиските обврски во странство на (приватните) исландски банки. . (Единственото разумно објаснување за законите што можам да го видам е дека исландската левица сакаше да ја префрли вината за колапсот на банката на Партијата на независноста и затоа имаше мал интерес да ги намали трошоците за нацијата од колапсот.) Сосема очекувано, законите беа отфрлени на следните плебисцити. Олафур триумфираше. Неговото поранешно другарство со олигарсите беше заборавено.

Влезете во селските идиоти

Во 2016 година, Гудни Јоханесон, плоден историчар и добронамерен коментатор, кој никој не го сакаше, беше избран за претседател и се врати на поранешната традиција кога шефот на државата се држеше надвор од контроверзии и извршуваше главно церемонијална улога. Но, почитта, па дури и стравопочитта во која првично се одржуваше канцеларијата, полека исчезнуваше. Пред претседателските избори во 1956 година, некои шегобијци речиси успеаја да соберат доволно потписи од поддржувачи за еден од селските идиоти во Рејкјавик, Петур Хофман, кој собираше и продаваше вредни работи од ѓубриштата во градот. Собирањето беше тивко прекинато. Откако првпат беа избрани, претседателите се кандидираа без противници до 1988 година, кога една нејасна жена од рибарско село во Јужен Исланд, Сигрун Торштајндотир, застана против Вигдис Финбогадотир и доби 5,3 отсто од гласовите. Нејзината мотивација беше мистерија, освен што рече дека сака светски мир. Друг барател на внимание и иден миротворец, Астор Магнусон, пензиониран бизнисмен, учествуваше на четири избори, во 1996, 2004, 2016 и 2024 година, но двапати беше дисквалификуван, во 2000 и 2012 година, бидејќи не можеше да го собере потребниот број потписи. Тој доби 2,7 отсто во 1996 година, 1,5 отсто во 2004 година, 0,3 отсто во 2016 година и сега, во 2024 година, 0,2 отсто. Се чини дека неговата главна цел е да добие телевизиско време и да го искористи за да се буни против надворешната политика на Исланд.

Колапсот на банката во 2008 година во голема мера ја наруши довербата во традиционалните елити и институции на исландското општество и значеше дека не само сертифицираните селски идиоти, туку и целосните неентитети мислеа дека можат да станат претседатели. На изборите во 2012 година, на пример, пет кандидати се спротивставија на Олафур Р. Гримсон, ниту еден од нив не беше личност од каква било важност или разлика. На изборите во 2016 година, девет кандидати се кандидираа за претседател, вклучително и пет лица кои изгледаа очигледно неквалификувани, а веројатно дури и не се здрави, неизбежниот Астор Магнусон и четворица други. Тие добија 0,3, 0,7, 0,3, 0,2 и 3,5 отсто од гласовите, соодветно. Сега, во 2024 година, на изборите учествуваа не помалку од дванаесет кандидати. Набрзо се покажа дека само пет од нив имаат некаква поддршка. Останатите беа вообичаените осомничени, трагачи на внимание, ревносни, шегобијци и селски идиоти. Петте сериозни кандидати беа Катрин Јакобсдотир, поранешен лидер на Левите зелени и премиер, Балдур Торхалсон, професор по меѓународни односи на Универзитетот во Исланд, Хала Хрунд Логадотир, директор на Институтот за енергија, Џон Гнар, комичар кој имаше за извесен период беше градоначалник на Рејкјавик и Хала Томасдотир, бизнисменка која живее претежно во Соединетите Држави (која исто така се кандидираше на изборите во 2016 година).

Катрин Јакобсдотир

Сега гласав за Катрин Јакобсдотир (родена во 1976 година), иако таа беше лидер на најлевичарската партија во Исланд, Левите Зелени. Причината беше едноставна. Таа беше најквалификуваната и најпретставлива кандидатка според мене, и иако лично не ја познавам, ѝ верував да ги остави зад себе политичките ставови и да стане достоен шеф на државата, способен да се одржи на средби со странски достоинственици. Мислев, таа ќе биде познавач на исландската историја, јазик и литература (брилијантна студентка, дипломирала исландска литература на Универзитетот во Исланд). Нејзиниот политички стил никогаш не бил агресивен, а таа се среќава како личност која бара взаемно усогласување на идеите и интересите наместо жестока конфронтација. Ништо од она што таа го направи во предизборната кампања не го смени моето мислење за ова.

Меѓутоа, во кампањата Катрин беше жестоко нападната и од лево и од десно. Тврдокорните левичари не можеа да и простат што беше премиер седум години (1917–2024) во коалициска влада со Партијата на независноста и центристичката Прогресивна партија. Оваа влада водеше внимателен курс помеѓу лево и десно, што не беше премногу тешко во Исланд, земја со речиси никакви сериозни проблеми. Животниот стандард е отприлика највисок во светот, додека сиромаштијата е занемарлива, а распределбата на доходот е подеднаква од кое било друго место. Од друга страна, хардкор десничарите не можеа да ги прифатат нејзините левичарски мислења, особено за абортусот. Непотребно е да се каже дека тие исто така бесно ме нападнаа јавно за „предавство на каузата“. Кога Катрин беше интервјуирана на владината телевизија, јас бев единствениот од нејзините поддржувачи кој беше спомнат по име: ја прашаа што мисли за тоа. Таа одговори дека е среќна што ужива поддршка од целиот политички спектар. Таа доби 25,2 отсто од гласовите и беше втора. Сигурен сум дека ќе добиеше многу помалку гласови доколку јас и некои други познати членови на Партијата на независноста не ја поддржавме јавно. Голем дел од исландската левица очигледно реши цврсто да ја одбие.

Балдур Торхалсон

Кандидатот што најдобро го познавав лично беше Балдур Торхалсон (роден во 1968 година), мој колега на Факултетот за политика на Универзитетот во Исланд и поранешен заменик пратеник на Социјалдемократите. Тој е пријателски дечко, но јас не го поддржав затоа што според мене го немаше она што е потребно за да биде претседател на Исланд. Тој има мала способност добро да се изрази на исландски јазик и слабо познавање на исландската историја и литература. Тој е прилично наивен и на полето што го предава, меѓународните односи. Се чини дека тој искрено верува дека малите нации се сфаќаат сериозно во светските работи, само ако држат долги говори на конференции. Тој, исто така, смета дека на Исланд му треба „засолниште“ и дека ова засолниште треба да биде Европската унија. Тој долго време е жесток поддржувач на членството на Исланд во ЕУ, омаловажувајќи ги двата главни аргументи против тоа: дека Исланд ќе мора да му ја предаде на Брисел контролата на исландските риболовни терени кои биле добро управувани и дека Исланд би богатата нација мора да придонесе за ЕУ ​​многу повеќе отколку што би добила (не е случајно што трите најбогати земји во Европа, Норвешка, Швајцарија и Исланд, не се членки на ЕУ). Кога Балдур беше назначен од членка на ЕУ за „професор Жан Моне“ на Универзитетот во Исланд, на состанокот на факултетот коментирав дека ова е добра вест: можеме да бидеме сигурни дека тој ќе работи напорно за секое евро што ќе го добие. од ЕУ.

Исклучив и кога Балдур се кандидираше како специјално геј кандидат, нагласувајќи ја улогата што неговиот сопруг, многу левичарски исландски актер, ќе ја игра покрај него доколку биде избран за претседател. Во Исланд постои консензус дека вашите сексуални преференци не треба да бидат проблем во однос на тоа како ве третираат, не само законски туку и социјално. Тоа не е прашање кое Балдур се обидуваше да го пресоздаде и да го искористи за да добие гласови. Претседателот на Латвија и премиерот на Франција се хомосексуалци и никому не му е грижа. Балдур, исто така, направи неколку грешки во кампањата, на пример, преправајќи се дека не се сеќава како гласал на двата плебисцита за финансиските обврски на Исланд во странство по колапсот на банката. Тој доби 8,4 отсто од гласовите, веројатно најмногу од неговите колеги социјалдемократи.

Хала Хрунд Логадотир и Џон Гнар

Никогаш не сум слушнал за Хала Хрунд Логадотир (родена 1981 година) пред да се кандидира за претседател, но нејзините амбиции секако ги надминуваат нејзините способности. По завршувањето на магистерскиот труд на Харвард (ниту докторска дисертација), ми велат дека таа му предложила на исландскиот министер за надворешни работи сега да биде назначена за амбасадор на Исланд во САД! Во кампањата, таа зборуваше во клишеа, а кога и беа поставени вистински прашања, таа откри целосно непознавање на исландскиот устав, историја и литература. За време на кампањата, исто така, се покажа дека како директорка на Институтот за енергетика таа платила огромни суми пари за совети за односи со јавноста на компанија во сопственост на жена, Карен Кјартансдотир, која потоа станала нејзин менаџер на кампањата. Донекаде е чудно што на Институтот за енергетика му требаат совети за односи со јавноста. Тоа не продава ништо на јавноста. Сепак, ми беше чудно што уште еден факт за нејзиниот менаџер на кампањата не беше изнесен пред изборите. Тоа е дека Карен е жесток активист на палестинско-арапската кауза. Таа и нејзиниот син организираа, заедно со други, протести кои повремено стануваа насилни. Доколку Хала Хрунд победи на изборите и Карен последователно беше вработена во канцеларијата на претседателот, таа ќе беше безбедносен ризик. За време на изборната кампања, според анкетите на јавното мислење, Хала Хрунд извесно време имаше значителна поддршка, бидејќи изгледаше како свежо ново лице, но нејзината поддршка постепено се намалуваше, не само како резултат на нејзиниот слаб настап во телевизиските дебати, и на крајот заврши со 15,7 отсто од гласовите, веројатно најмногу од социјалдемократите.

Од друга страна, Џон Гнар (роден 1967 година) беше добро познат во Исланд како комичар. Во 2007 година, тој имаше водечка улога во популарната исландска телевизиска серија „Ноќна смена“ каде што имав задоволство да се играм себеси во една епизода . Како што беше споменато претходно, колапсот на банката во 2008 година значително ја намали довербата во традиционалните елити и институции на исландското општество. Јон Гнар го искористи ова и основаше протестна партија „Најдобрата партија“, која беше добро на општинските избори во Рејкјавик во 2010 година, по што стана градоначалник на Рејкјавик во соработка со социјалдемократите на чија партија на крајот се приклучи. Четири години беше градоначалник и се фалеше дека ништо не направил, освен секако дека зел голема плата. Неговата партија на крајот згасна. Не ми беше јасно која беше неговата мисија на претседателските избори бидејќи никогаш немаше никакви шанси да биде избран. Можеби тоа беше едноставно самопромоција. Но, во кампањата тој се претстави доста добро, повремено правејќи необични, но духовити набљудувања исто како што правеа дворските шегаџии во средниот век. Тој ниту изгуби ниту доби поддршка за време на кампањата и на крајот доби 10,1 отсто од гласовите, веројатно главно од млади луѓе кои не ја сфатија многу сериозно претседателската функција.

Победникот: Хала Томасдотир

Ја познавав Хала Томасдотир (родена во 1968 година) само минливо, од времето кога служев во Одборот на Централната банка на Исланд за Партијата на независноста, додека таа беше заменик член на истата партија, повремено присуствувајќи на состаноци. Беше пријатна и весела, но не наметлива. Ова беше пред колапсот на банката во 2008 година, а таа тогаш беше блиска со олигарсите, како директор на Исландската стопанска комора. Таа подоцна стана приватен инвеститор. Видеото со нејзиното славење со олигарсите во Монако во 2007 година е избришано од интернет, а на мое изненадување никој не го спомна за време на кампањата, можеби затоа што само неколку мислеа дека ќе победи: таа имаше мала поддршка на почетокот, според на анкетите на јавното мислење. Повеќето исландски коментатори веруваат дека таа победила само затоа што луѓето, и од левата и од десната страна, сакале некој друг освен Катрин Јакобсдотир за претседател. Никој не го сфати Јон Гнар сериозно, и кога кампањите на Балдур Торхалсон и Хала Хрунд Логадотир попуштија, лутите противници на Катрин решија стратешки да гласаат за Хала Томасдотир, која на крајот доби 34,1 отсто од гласовите.

Оваа анализа е несомнено делумно вистинита, но само делумно. Треба да се потсети дека Хала веќе доби 27,9 отсто од гласовите на претседателските избори во 2016 година. Таа доби само 6,2 отсто повеќе на изборите во 2024 година. Постојат три групи кои веројатно ја фаворизираа Хала Томасдотир пред другите кандидати. Прво, многу жени гледаа на неа, успешна деловна жена дома и во странство, како модел. Второ, иако напорно се трудеше да се дистанцира од која било политичка партија, меѓу петте сериозни кандидати таа беше единствената што можеше да се смета за десничарка. На крајот на краиштата, околу половина од исландските гласачи се сметаат себеси за десничарски. Трето, младите добро платени, но аполитични професионалци веројатно повеќе се идентификуваа со неа отколку со нејзините ривали. Таа за нив беше олицетворение на нагорната економска мобилност. Моја претпоставка е дека помалку од 5 проценти од гласовите за Хала беа навистина гласови против Катрин Јакобсдотир (иако е иронично ако левичарите гласаа за успешна бизнисменка која живее во САД поради инает против друга левичарка). Повеќето од гласовите на Хала дојдоа, би помислил, од поддржувачите на Партијата за независност или од партиите во центарот. Овие луѓе гласаа за неа, а не нужно против Катрин.

Хала Томасдотир спроведе разумна кампања. Таа неуморно се промовираше, но никогаш не ги критикуваше другите кандидати. За време на кампањата, таа откри слабо познавање на исландскиот устав, и за културното наследство и надворешната политика на Исланд, но во исто време покажа подготвеност да слуша и да учи. Зборуваше главно во клишеа, но и помогна тоа што е самоуверена и искусна како јавен говорник. Она што е можеби највпечатливо за нејзиниот избор е тоа што таа е првиот претседател кој доаѓа од бизнис заедницата, а не од академската заедница, политиката или културниот сектор. Како претседател, таа веројатно ќе ја следи традицијата на Вигдис Финбогадотир и Гудни Т. Јоханесон и обидете се да избегнете контроверзии.