fbpx

Кипар, крстопат на Медитеранот, слави 60 години од признавањето на ОН и 20 години од членството во ЕУ

Политика - март 28, 2024

Неодамна, мултинационалните сили на ОН формирани на Кипар за да ги ограничат непријателствата меѓу двете етнички групи на островот, одбележаа 60 години од нивното распоредување таму. Распоредени на 4 март 1964 година, на сините шлемови на ОН во последните недели им беше доделен комеморативен медал за да ја одбележи нивната посветеност на медитеранскиот остров.
Војниците интервенираа во текот на децениите за да го одржат мирот меѓу двете заедници, грчката и турската, кои живеат на одделни делови од територијата по долг период на конфликт и турската инвазија на северниот дел на островот во 1974 година.

Театарот во кој работат е оној на таканаречената „Зелена линија“, долга 180 километри, која ја дели меѓународно признатата Република Кипар од северниот дел на островот, наречен Турска Република и досега призната само од Владата во Анкара. Во текот на шест децении, повеќе од 150.000 припадници на мултинационалните сили на Обединетите нации се распоредени на Кипар, од кои околу 1.000 остануваат на островот.
По интервенцијата на Турција во име на сопствената заедница во 1974 година, интервенцијата на мировниците на ОН спречи конфликтот повторно да ескалира. Сепак, сите напори за постигнување договор досега пропаднаа. Кипарските Грци предлагаат унитарна сојузна држава во која двете страни ќе ја задржат својата автономија. Кипарските Турци, од друга страна, категорично ја отфрлаат оваа опција, предлагајќи наместо тоа „решение со две држави“, користејќи јазик што потсетува на израелско-палестинската преговарачка формула и условувајќи го продолжувањето на разговорите со признавање на нивната независност. барањето цврсто отфрлено од меѓународната заедница.

Во јануари, генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, назначи специјален посредник за Кипар, Марија Ангела Олгуин Куелар, колумбиски дипломат со долгогодишно искуство. Во 1986 година, Куелар беше еден од преговарачите на историскиот мировен договор меѓу колумбиската влада и марксистичките герилци на ФАРК.
Во текот на овие години, делумно благодарение на мировната работа на Сините шлемови на ОН, Кипар, кој стана независен од Британската империја во 1960 година, можеше да ја развие својата демократија на страната на кипарските Грци, иако нејзиниот главен град, Никозија, беше поделен во две, како Берлин во времето на Ѕидот и Студената војна.
Од 1980-тите има редовни дипломатски состаноци и преговори, често под покровителство на ОН, но прашањето за можното повторно обединување на Кипар останува нерешено.

Спорот за територијата има античко потекло, бидејќи се наоѓа блиску до турскиот и сирискиот брег и беше во центарот на претензиите прво на Римјаните и Византијците, а подоцна и на Британската и Отоманската империја.
Во 2004 година, Република Кипар стана дел од Европската унија, иако сè уште е многу тешко да се зборува за обединување на двете спорни територии, Турција и ЕУ.
Деновиве, островот е и логистички центар на хуманитарниот коридор низ источниот Медитеран, кој носи помош за жителите на Газа, кои се во контролата на Хамас и се борат со израелскиот одговор на терористичките напади од 7 октомври.

Од 29 март, вториот настан од овогодинешниот Европски културен викенд ќе се одржи во Никозија, партијата ECR. До 31 март, токму на Кипар, значаен избор, со оглед на историската важност и геостратешката положба на островот за цела Европа.
Разновидноста на конзервативната мисла во европскиот контекст е изразена во различни форми, одразувајќи ги културните, историските и социјалните разлики меѓу регионите.

На конференцијата, која ќе се одржи на 20-годишнината од пристапувањето на Никозија во Европската унија, ќе има неколку панели за клучни прашања како што се енергетската одржливост, безбедноста во Медитеранот, планот на ECR за ЕУ ​​и европските јудео-христијански корени.