fbpx

Манифест на партијата ECR: европска и конзервативна иднина за Европа

За време на настанот на ECR и VOX (Шпанија) „Europa VIVA 24“ во Мадрид минатиот викенд, Партијата на присутните им презентираше Манифест кој содржи низа обврски за новиот законодавен термин, со јасен повик за зачувување на „националните идентитети“.

Според текстот, „Партијата ЕЦР ја отфрла непотребната централизација на власта во Брисел, предлагајќи одлуките да се носат што е можно поблиску до граѓаните“.

Првата и најфундаменталната точка на Манифестот „Европска и конзервативна иднина за Европа“ се фокусира на автономијата и суверенитетот на европските народи.

Советникот на Јарослав Качињски, Радослав Фогиел, детално го објасни ова основно ветување што ЕЦР го дава само неколку недели пред претстојните европски избори на 9 јуни.

Фогиел истакна дека Европејците мора да ги зачуваат своите национални идентитети и да го чуваат суверенитетот на земјите-членки на ЕУ.

„Без националната држава нема да можеме да имаме организација како Европската унија“, рече Фогиел во палатата Висталегре во Мадрид.

Суверенитетот на европските земји беше една од главните теми на тридневниот настан, на кој говорници беа и Марин Ле Пен, претседателката на Националната рели група во Националното собрание на Француската Република; италијанскиот премиер Џорџија Мелони; и претседателот на Аргентина, Хавиер Милеи.

Фогиел ја предупреди публиката за новите закани за суверенитетот на земјите-членки. Според полскиот пратеник, некои политичари и бирократи би сакале „да ги променат договорите и да создадат една единствена европска држава“ која ќе го пренесе најголемиот дел од одлучувањето од европските престолнини во Брисел.

„Нема европски демо снимки “, додаде тој.

Манифестот, исто така, ја изложува својата доктрина за имиграција, една од главните теми на конвенцијата и една од земјите домаќини мора да предизвикува предизвикувачки прашања. Како и италијанскиот остров Лампедуза, шпанските Канарски острови во Атлантикот, се едно од жариштата на кризата, со илјадници луѓе без документи кои се слеваат секој месец.

Манифестот дава јасна стратегија за патролирање на границите, фокусирана на изградба и подобрување на инфраструктурата за борба против илегалните влегувања на европското тло.

„Европа не може да го сврти грбот“ на имиграциската криза која ги става европските граѓани на крај, рече Карлос Фиданза, член на Бирото на Парламентот на ЕУ.

Фиданца објасни дека, одејќи напред, Европа мора да го води светот во изготвувањето стратегија против картелите кои поттикнуваат илегална имиграција и да се фокусира на Медитеранот – една од жариштата на миграциската криза.

Според Фиданца, Европа мора да развие и непредаторска инвестициска политика за африканските земји која гарантира безбедност и развој.

Во однос на безбедноста, ЕЦР ја гледа Руската Федерација како главна закана за европските интереси и повикува на големи инвестиции од јавниот и приватниот сектор во одбраната.

Манифестот се залага за иновации во воените технологии и поголема соработка меѓу земјите-членки. Сепак, таа го отфрла создавањето на одбранбена унија на ниво на ЕУ.

Потпретседателот на ЕП, Летонецот Робертс Зиле објасни дека Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО) е фундаментална гаранција за безбедноста на Европа и рече: „Треба да се бориме против фрагментацијата на вооружените сили“. Навистина, Манифестот повикува на поголема соработка ЕУ-НАТО.

Манифестот, исто така, повикува на построг политички став кон ревизионистичките земји како Народна Република Кина и Иран и широка стратегија за заштита на верските слободи.

За земјоделството и климатските промени, Манифестот повикува на реформа на Заедничката земјоделска политика и „урамнотежена“ климатска стратегија која ги „прегледува“ целите на Европскиот зелен договор.

Нуклеарната и геотермалната енергија се вклучени во Манифестот како средства за обезбедување европска енергетска безбедност. Во овој поглед, Манифестот, исто така, промовира „поволна регулаторна средина за инвестирање во напредни технологии“, што е поставено да биде еден од темелите на ревитализираната индустриска политика.