fbpx

Младите луѓе и универзитетите: каква е врската меѓу нив во 2022 година?

Култура - октомври 7, 2022

Со текот на годините, односот меѓу младите и универзитетите претрпе неколку метаморфози. Пред околу триесет или четириесет години, онаа на универзитетските студии јавноста ја сметаше како патека со ограничен пристап; делумно поради економско прашање, делумно поради тоа што влезот во светот на работата имал различни критериуми, така што во многу случаи, понатамошната обука можеби не е потребна. Денес, пак, се чини дека поседувањето специфичен степен е важен елемент за влез во работната средина. Потоа мора да се додаде дека универзитетскиот систем е длабоко променет. Во Италија, на пример, со реформата на универзитетот, диктирана со Уредбата 270/2004, дојде до поделба на диплома, на тој начин диплома од три години, и втор степен, магистерска диплома: всушност, на еден циклус -5 години- Укината е диплома, освен некои факултети како Правен, Фармацевтски, Архитектонски и Медицински факултет. Дополнително, образовните понуди значително пораснаа, исто така врз основа на потребите на пазарот на трудот. Развојот на дигиталните професии во последниве години значеше и дека процесот на обука стана подетален; истовремено, часовите исто така се обликувани да бидат поинтерактивни; така, факултетот мораше да истражува нови светови и нови начини на предавање. Да ги разгледаме и програмите за размена како Еразмус кои овозможија проширување на хоризонтите: девојчињата и момчињата можат да патуваат во други земји за да ги зголемат своите вештини во однос на предметот на курсот на студирање, но и во однос на странскиот јазик и односот со врсниците од различни култури.

Оваа премиса служи да даде идеја за тоа колку е сложен и променлив светот на Универзитетот и како се променил пристапот на студентите кон изборот на продолжување на нивните студии.

 

Универзитети: критични фактори за италијанските универзитети

 

Извештајот XXIV AlmaLaurea – италијанскиот меѓууниверзитетски конзорциум – за профилот и професионалната состојба на дипломираните студенти 2022 година покажа – на студенти од 77 универзитети – позитивна оценка на универзитетот на кој присуствуваа, при што 88,8% од дипломираните студенти изјавија дека се задоволни со нивните однос со наставниците; 72,8 % потврдиле дека повторно би го избрале предметот на студирање. Исто така, вреди да се спомене дека во рангирањето на светските универзитети QS за 2023 година, дури 41 италијански универзитет се рангирани меѓу првите 1418 со многу интересни резултати. Политехничкиот тим на Милано, на пример, постигна 139 поени, Алма Матер Студиорум ди Болоња 167 и Ла Сапиенца ди Рома 171.

Ако се држиме само до овие податоци, сликата на италијанскиот универзитет би изгледала повеќе од розова. Сепак, индикаторите кои се разгледуваат не се единствените кои го обликуваат образовниот пат и не даваат целосна слика за нашата моментална состојба. Бројките објавени од извештајот на Евростат минатиот јуни покажуваат напредок на високото образование во земјите-членки на ЕУ. Има едно „сепак“. Италија има само 28 отсто дипломирани универзитети, што е далеку од европскиот просек. Да бидеме појасни: во некои држави, како што е Ирска, тој е дури 62%. Друг фактор што треба да се земе предвид: повеќе од половина од земјите-членки го зголемија за 45% уделот на студенти – 25-34 години – кои завршиле високо образование, ова беше целта што требаше да ја постигне Европската заедница до 2030 година . Како и да е, бројот на кој треба да се повикате за да се разбере големината на јазот е следниот: дипломирани студенти во Италија 20,1 %, дипломирани европски просек 32,8 %.

Зборувајќи за споредбите со другите држави, вреди да се напомене дека Италија има една од највисоките универзитетски даноци и, покрај тоа, обезбедува, во споредба со другите земји, некои од најсиромашните интервенции со право на студирање во Европа. Подолу се дадени примери на доблесни интервенции од страна на владите: во скандинавските земји, освен во Норвергија, студиите се бесплатни, навистина се обезбедуваат стимулации за приближување на младите до универзитетскиот свет.

Оваа рефлексија ја затвораме гледајќи ги резултатите од најновите приемни тестови за Медицинскиот факултет. Половина од учениците кои го полагаа тестот не стигнаа ни до минималниот резултат. Затоа мора да се запрашаме зошто. Што треба да се промени?

Зошто јазот со другите земји? Што треба да се промени?

 

За да одговориме на ова, треба да разјасниме дека неколку фактори придонесуваат: инвестициите, управувањето со благосостојбата, економските услови на студентите, структурата на универзитетскиот систем и други елементи засновани на култура. Загриженоста е што иако имаме универзитети од голема вредност, нивниот потенцијал останува неискористен, а тоа го поткопува односот меѓу младите и напредното образование. Според податоците обезбедени од Almalaurea, содржани во гореспоменатиот извештај, дипломираните студенти имаат поголеми шанси да најдат соодветна работна позиција. Од друга страна, се случува постепено оддалечување од студирањето: феноменот на NEET расте, моменталната финансиска состојба често не им дозволува на семејствата да ги запишат своите деца на факултет, образовните понуди во некои случаи не се јасно претставени и младите луѓе, штотуку завршиле средно училиште, се наоѓаат збунети што мораат да направат важен избор. Со овие претпоставки, значи, излегува дека е неопходна целосна ремонт на сите оние елементи кои водат до такво незадоволство; неопходна е голема промена направена од суштина и конкретност, како и сериозна дискусија.

The text was translated by an automatic system