fbpx

Обвинувањето на Израел против УНРВА ги тресе ОН: Можни терористи во ОН?

Политика - април 26, 2024

Бомбата фрлена од Израел во последните денови е политички високо експлозивна, особено во однос на продолжувањето на блискоисточниот конфликт меѓу Израел и Палестина. Главниот јунак на аферата е Unrwa, агенцијата на Обединетите нации која им помага на палестинските бегалци, единствените кои имаат корист од „специјалниот третман“: всушност, Unrwa е единствената агенција што е одвоена од УНХЦР, телото кое е прецизно одговорно. помагање на другите бегалци ширум светот. Израелското обвинување би било дека Унрва не е гарант за политичка неутралност, бидејќи има членови кои не само што се идеолошки пропалестински, туку дури и про-Хамас терористи, кои одат дотаму што ги фалат и соработуваат со нив за време на нападот на 7 октомври. .

Предавачи кои ја величат вооружената борба

Проклетно обвинение кое, доколку се потврди, ќе ја засрами и фрли сериозен сомнеж врз целата структура на Обединетите нации и нејзината декларирана неутралност. Навистина, во извештајот објавен во јануари од израелската воена радио станица Галеи Цахал, врз основа на истрагите на Шин Бет, службата за внатрешна безбедност на Израел, се тврди дека за време на нападот на 7 октомври, дел од персоналот на УНРВА учествувал во нападите, соработувал во терористички активности. и воспостави врски меѓу училиштата во Појасот Газа и воените коридори на Хамас, кои служеа како магацини за „борбена опрема и образовни текстови кои ја слават вооружената борба“. Покрај тоа, според Израел, неколку наставници на агенцијата на ОН, наводно, го прославиле терористичкиот напад на Телеграм на 7 октомври, нарекувајќи ги членовите на Хамас „херои“. Овие извештаи беа потврдени од израелското Министерство за одбрана, кое обезбеди дополнителни докази и попрецизни бројки за наводната вмешаност на Унрва со терористички организации: всушност, 485 од вработените во агенцијата се членови на военото крило на Хамас, додека 1.450 се членови на Хамас и Исламската Џихад. Според тоа, повеќе од 6.000 се членови на организации поврзани со Хамас. Конечно, 12 се вработените вклучени во нападите на 7 октомври, од кои седум се наставници. Израелското тврдење е поткрепено со фактот дека Унрва не го признава Хамас како терористичка организација и затоа не ги исклучува неговите членови од членството на ниту една од двете организации.

Растот на Унрва низ годините

Unrwa, која моментално се грижи за палестинските бегалци не само во Газа, туку и во Јордан, Сирија, Либан и на Западниот Брег, значително се прошири во последните години, како во однос на членството, така и во однос на финансирањето. До 2023 година, бројот на вработени достигна околу 30.000. Ова е многу поголема бројка од 18.000 вработени во УНХЦР, особено кога се зема предвид односот со различните популации што ги поддржуваат: УНРВА опслужува околу 5,9 милиони луѓе, УНХЦР 59 милиони. Уште повеќе, персоналот на Унрва добива плати многу над палестинскиот просек: околу 1.100 долари месечно во споредба со 260 долари за просечниот Газан. Во однос на инвестициите, средствата доделени на агенцијата постепено се зголемуваа со текот на годините: во 2012 година тие не достигнаа 1 милијарда долари. Во 2017 година, прагот беше надминат за 1,3 милијарди долари, конечно достигна 1,63 милијарди долари во 2023 година. Палестинците се жалат и дека статусот на бегалец се доделува премногу лесно.

Пропаганда на про-Хамас финансирана од ОН.

Одговорот на ОН беше брз: меѓународната организација побара од агенцијата предводена од Кетрин Колона, до пред неколку месеци министерката за надворешни работи на Франција, да го истражи ова прашање. Студијата призна дека Унрва се соочувала со „постојани проблеми на политичка неутралност“, но дека агенцијата останала „хуманитарен спас“. Потоа следуваше обвинението против Израел, кој, наводно, не обезбеди доволно докази за идеолошка пристрасност во својата истрага. Сепак, не само што истрагата на ОН сè уште е во тек, туку мора да се признае и дека Израел успеа да стави на хартија имиња, документи и слики кои ја докажуваат блискоста на персоналот на агенцијата со терористите на Хамас. Покрај тоа, податоците споменати погоре покажуваат дека зад UNRWA постои цел економски систем кој одржува голем дел од општеството во Газа во живот. Тоа е еден вид бизнис од кој терористите би можеле да имаат индиректна корист: најважното, но и најризичното би било обуката на новите палестински генерации во герилска војна.