fbpx

Од Галиција прв сигнал против владата на Санчез

Политика - февруари 21, 2024

Голема победа за Партидо Популарно, националниот блок Галего помина добро

Регионалните избори се одржаа во неделата на 18 февруари во Галиција, регион во Северна Шпанија познат пред сè по својата силна јазична разлика што често води до дискусии за автономниот статус на регионот. Всушност, Галего е различен јазик од кастилскиот шпански, како и каталонскиот или баскискиот.

Изборите беа повторно освоени од Партидо Популарно, која веќе управуваше со регионот, паѓајќи од 42 места на 40, што е сепак доволно за управување со Галиција, бидејќи бројот на места во локалниот парламент е 75, па мнозинството „се крева“ на 38. Според тоа, Алфонсо Руеда, претседател во заминување, повторно ќе биде потврден за лидер на регионот.

Она што е сепак важно е да се набљудуваат резултатите на другите политички сили, национални и локални, кои се натпреваруваа на овие избори. Ако Партидо Популарно (ПП, ППЕ) беше прва со 47,4 отсто од гласовите, второто место му припадна на Bloque Nacionalista Gallego (BNG, Зелените/АЛЕ), група која се залага за поголема автономија во регионот со 31,6 отсто од гласовите и 25 пратенички места (+6 во однос на 2020 година).

На трето место, во вертикален колапс, е Социјалистичката партија (PSOE, S&D) со 14% од гласовите и само 9 пратенички места, кога во 2020 година имаше 14. Локалната формација Democracia Ouresana го затвора галицискиот парламент, кој со 1% но со локалната прераспределба на пратеничките места зазема 1 пратеник. И Vox (ECR) и Sumar (GUE/NGL) се надвор од парламентот.

На последните општи избори, галициската слика ја виде ПП како прва партија со 43,9%, потоа ПСОЕ со 30%, по што следи Сумар со 11% и БНГ со 9,5%. Вокс ја затвори трката за пратенички места со 4,9%, останувајќи пред Парламентот во Галиција. Избраните пратеници беа 13 за ПП, 7 за ПСОЕ, 2 за Сумар и 1 за БНГ. Токму тоа место за БНГ тогаш било одлучувачко за формирањето на владата на Санчез III.

Всушност, меѓу надворешните поддржувачи на извршната власт, има и оние на сите автономистички и независни политички сили во Шпанија, вклучително и БНГ. За постигнување на договорот, социјалистите се обврзаа на зајакнување на железничкиот транспорт до и од Галиција и простување на 20 отсто од долгот, кој изнесува 2,7 милијарди евра. Покрај овие „потехнички“ обврски, Санчез ја потпиша и обврската за признавање на Галиција со ист автономен статус како Баскија и Каталонија, зголемувајќи ја моќта на одлучување на галициската самоуправа.

Покрај гравитацијата што суштински користел јавни пари за склучување политички договори, исто така, потценувајќи го единството на нацијата, Санчез сега плаќа и данок од изборна гледна точка, гледајќи дека левичарскиот електорат оди обединето кон БНГ. Националните анкети, се разбира, беа погодени од овој резултат.

Последните анкети покажуваат дека Partido Popular со околу 36,5%, пред PSOE со 30% за повеќе од шест поени. Вокс и Сумар заостануваат со 11 и 10,5% соодветно. Коалицијата ПП-Вокс, според анкетите, би била меѓу 172 и 180 пратеници, а мнозинството ќе биде 175. Во 2023 година, 170 места не беа доволни, овојпат тие би можеле да бидат доволни за да ја вратат Шпанија на десницата.

Следен важен изборен настан ќе бидат регионалните избори во Баскија, кои ќе се одржат до крајот на летото. До денес, Автономниот регион е во рацете на Баскиската национална партија (ЕАЈ-ПНВ, РЕ) во коалиција со ПСОЕ. Според анкетите, коалицијата ПНВ-ПСОЕ би била околу 48%, со 36 до 38 пратенички места од 75 достапни. Ако мнозинството недостасува и во Баскија, особено по резултатот на европските избори на кои сигурно нема да победат владините сили, тоа навистина може да отвори владина криза за Санчез.