fbpx

Управување со миграцијата: Одговорност и рамнотежа

Политика - април 22, 2024

На 11-ти април, на Конгресот на пратениците се одржа многу консеквентна дебата: гласањето за разгледување на Народната законодавна иницијатива (ИЛП) за вонредна регулација на над 500.000 илегални имигранти во нашата земја. Овој предлог, кој предизвика измешани мислења, ја одразува сложеноста на прашањето што оди подалеку од обичната политика, допирајќи ги најдлабоките влакна на нашиот идентитет и национална одговорност.

ILP, одобрен со 310 гласа за и 33 против, предлага да се измени органскиот закон 4/2000 за правата и слободите на странците во Шпанија. Оваа измена има за цел да воспостави процедура за регулација на оние странци кои биле на шпанска територија пред 1 ноември 2021 година. Таа тврди дека оваа регулација ќе овозможи целото мигрантско население да биде видливо, да ги компензира нееднаквостите и да ги гарантира работничките права, а со тоа да ги намали ситуациите на злоупотреба и експлоатација.

Сепак, меѓу несогласувачките гласови е VOX, чиј став заслужува внимателно разгледување, бидејќи беше единствената парламентарна група што се спротивстави на иницијативата. Според заменикот на VOX, Росио де Меер, иако таа нема ништо против ниту една земја, зачувувањето на шпанскиот идентитет е од суштинско значење. Легитимно е да се посакува Шпанија да остане Шпанија, со нејзините особености и својата историја, без да стане друга нација. Овој повик за зачувување на националниот идентитет не е ксенофобија или расизам, туку здрав разум.

Понатаму, зборовите на заменикот Карлос Хернандез Керо во Конгресот додаваат важна перспектива. Тој со право посочи дека претходните политики „создадоа совршена бура за глобалниот капитализам да си игра монопол со нашите градови“. Во оваа насока, неговиот колега, заменик Росио де Меер, минатата недела изјави дека Вокс сака „Шпанија да остане Шпанија“, а не „Алжир или Сенегал“. Бранејќи го овој став, таа изјави дека „тоа не е ксенофобија или расизам, тоа е чист здрав разум“. Нејзините изјави предизвикаа потсмев од различни клупи во Конгресот.

Дополнително, заменикот ја спореди оваа ситуација со дејството на мршојадците, кои се фокусираат на мртва или умирана супстанција. Во оваа смисла, од суштинско значење е да се признае дека Шпанија не е во позиција да носи непропорционален миграциски товар, особено во контекст кога милиони Шпанци се борат против сиромаштијата и социјалната исклученост.

VOX спроведе кампања фокусирана на илегалната имиграција, особено во региони како Каталонија, каде што е императив сериозно да се реши проблемот и без страв од етикети. Безбедноста на граѓаните и почитувањето на законот се фундаментални вредности кои мора да преовладуваат во секоја дебата за миграцијата.

На крајот на краиштата, одговорноста за секоја одлука лежи во заштитата на националниот интерес и благосостојбата на шпанските граѓани. Не станува збор за затворање на границите или одбивање помош на оние на кои им е потребна, туку за управување со таков комплексен феномен како миграцијата на одговорен и разумен начин. Време е Шпанија, со сета своја историја и различност, да најде рамнотежа помеѓу солидарноста и зачувувањето на нејзиниот идентитет и благосостојба.

Во овој контекст, од суштинско значење е да се запамети дека националниот суверенитет и зачувувањето на културниот идентитет се темелни столбови за секоја земја. Предлогот за вонредна регулација на илегалните имигранти поставува сериозни предизвици на кои мора да се пристапи со претпазливост и разумност.

VOX јасно го изрази своето противење на оваа иницијатива, истакнувајќи ја легитимната загриженост за влијанието што може да го има врз социјалната кохезија и безбедноста на граѓаните. Неопходно е да се признае дека Шпанија се соочува со низа внатрешни предизвици, како што се невработеноста и сиромаштијата, кои мора да се решат како приоритет.