fbpx

Шпанија, Ирска и Норвешка го наградуваат тероризмот

Култура - јуни 1, 2024

Нападот на Хамас врз Израел на 7 октомври 2023 година беше страшен настан, вистинска катастрофа, речиси неверојатна. Терористите силувале жени и убивале бебиња. Тие убиле вкупно 1.200 луѓе, повеќе Евреи отколку што биле убиени во ниту еден ден од Холокаустот, и зеле повеќе од 250 заложници. За разлика од нацистите, терористите на Хамас не се обидоа да ја сокријат својата злоба. Наместо тоа, тие дрско прикажуваа снимки од нивните грозни злосторства на интернет. Друга разлика беше што во војната нацистите главно не се обидуваа да се сокријат зад цивилите, додека терористите на Хамас ги користат и заложниците и сопствениот народ како жив штит. Се смета дека 125 заложници остануваат во заробеништво некаде во Газа.

Три различни и меѓусебно непријателски популации

Беше изненадувачки, навистина шокантно, што владите на Шпанија, Ирска и Норвешка одлучија на 28 мај 2024 година формално да ја признаат палестинската држава без барем да го направат предуслов Хамас да ги ослободи преостанатите заложници. Згора на тоа, прашање е што значи оваа декларација. Според меѓународното право, една држава треба да има 1) постојано население; 2) дефинирана територија; 3) влада; и 4) способност за влегување во односи со други држави. Не постои такво нешто како палестинска држава. Арапите во поранешниот британски мандат под тоа име (1922–1948) се поделени во три меѓусебно непријателски групи: 1) Арапите во Израел се околу 20 отсто од населението и уживаат целосни права во либерална демократија, вклучително и претставување во Кнесетот. 2) Арапите на Западниот Брег имаат одредена самоуправа, но тие живеат на територија окупирана од други држави, прво од Јордан во 1948-1967 година, оттогаш од Израел. Тие во моментов се управувани од Фатах, познат по својата неефикасност и корупција. 3) Арапите во Газа живеат на територија долго време окупирана од други држави, прво од Египет во 1948-1967 година, потоа до 2005 година од Израел, кога таа се повлече еднострано. Набргу потоа Хамас ја презеде власта. Тие се жестоко против Фатах чии членови и поддржувачи во Газа ги киднапираа, мачеа и убиваа во толпа по израелското повлекување.

Не постои едно посебно и постојано население кое може да се нарече палестинска нација. „Палестина“ е само едно од многуте имиња дадени на регионот кој го опфаќа Израел, Западниот Брег под Фатах и ​​Газа под Хамас. Во овој регион Евреите биле мнозинство до третиот век од нашата ера. По повторените бунтови против Римската империја, повеќето од нив биле убиени или протерани, иако некои останале во земјата, веројатно 10-20 отсто од населението. Христијаните биле во мнозинство кога регионот бил под контрола на Византиската империја, но во 637 година бил освоен од муслиманите. Поголемиот дел од населението подоцна премина во ислам и усвои арапски јазик. Отоманската империја владеела со регионот од 1516 до 1917 година кога Британците го окупирале. Еврејската имиграција започна кон крајот на деветнаесеттиот век како резултат на прогонот на Евреите во Руската империја и на други места, а потоа поради ционизмот, тврдењето дека Евреите се нација на која и треба татковина и држава. Имиграцијата се зголеми во годините помеѓу двете светски војни кога земјите во светот можеа, според познатите зборови на Хаим Вајцман, да се поделат на оние кои сакаа да ги протераат Евреите и оние кои не сакаа да ги примат.

Не е дозволено заздравување на рани

На крајот на Втората светска војна, околу две третини од населението во британскиот мандат беа Арапи, додека една третина беа Евреи. Собранието на Обединетите нации во 1947 година предложи поделба на регионот меѓу двете групи. Еврејските водачи го прифатија предлогот, но владите на арапските држави жестоко го отфрлија. (Арапите кои живеат во британскиот мандат немаа никаков збор за ова прашање.) Кога во мај 1948 година беше основана државата Израел, арапските земји веднаш нападнаа. Како последица на тоа, околу 700.000 Арапи побегнале од Израел, верувајќи во неизбежна арапска победа, додека Евреите во арапските земји побегнале или емигрирале во нешто подолг период, 600.000 од нив во Израел, 300.000 од нив во други земји. Израел, наспроти сите шанси, ги порази заедничките арапски сили во 1948 година, иако Западниот Брег потоа беше окупиран од Јордан, а Газа од Египет. Еврејските бегалци во Израел беа интегрирани во општеството, додека арапските земји одбиваа да им дадат државјанство на арапските бегалци од Израел и наместо тоа ги чуваа во специјални кампови со децении.

Дваесеттиот век доживеа многу масовни протерувања или „префрлања на население“: во 1923 година, 1,6 милиони Грци побегнаа од Турција во Грција по Грчко-турската војна, додека 400.000 муслимани побегнаа од Грција во Турција. Повеќето од овие луѓе живееле со генерации во нивните земји на раѓање. Во 1940 година, 400.000 Финци избегаа во Финска од териториите што Советскиот Сојуз ги зазеде во војната против Финска. Во 1945 година, не помалку од десет милиони Германци (или луѓе што зборуваат германски) беа протерани од Полска, Чехословачка и други централноевропски земји. Беше тивко, но вистинско чудо што беа релативно мирно интегрирани во Германската Федерална Република. Во 1947 година, поделбата на британска Индија на Индија и Пакистан беше проследена со трансфер на можеби шеснаесет милиони луѓе меѓу двете нови држави, додека најмалку еден милион ги загубија животите во насилството што следеше. Тоа беше неверојатно крвопролевање. Во 1962 година околу милион Алжирци кои зборуваат француски побегнаа во Франција откако им беше кажано дека можат да заминат или со торба или во торба. Меѓутоа, во сите овие трагични случаи, бегалците имаа земја подготвена да ги прифати: Грција или Турција, Финска, Германија, Индија или Пакистан и Франција. Полека, на раните им беше дозволено да зараснат. Постепено, преживеаните би можеле да продолжат со нормален живот. Имаше еден исклучок: Арапите кои во 1948 година побегнаа од британскиот мандат на Палестина по основањето на државата Израел никаде не беа добредојдени. Така, идентитетот на Палестинците беше обликуван со одбивањето на арапските земји да ги интегрираат во нивните општества и да ги признаат како сограѓани Арапи. Толку од братството во арапскиот свет.

Дали Палестинците се нација?

Нема сомнеж дека Евреите се народ. Тие споделуваат јазик, хебрејски, религија, јудаизам и долго и богато културно наследство, иако биле расфрлани низ светот од времето на еврејските бунтови брутално потиснати од Римската империја до основањето на Израел. Згора на тоа, ова е нација која даде огромен придонес во светската цивилизација, не само во уметноста и науката: Повеќе од 200 Евреи добија Нобелови награди. Додека Евреите се околу 0,2 отсто од светското население, тие се околу 20 отсто од добитниците на наградата. Спротивно на тоа, четворица муслимани кои зборуваат арапски (вклучувајќи ги и Египќаните кои генерално не се сметаат за Арапи) добија Нобелови награди, еден за литература и тројца за наука, од кои двајца живееле во САД и еден во Англија. Покрај тоа, неколку арапски говорници ја добија Нобеловата награда за мир, понекогаш поради ветување дека нема да убиваат повеќе Евреи. Но, дали Палестинците се нација? Точно е дека сите тие зборуваат ист јазик, арапски, и се од иста религија, исламот, и дека сите доаѓаат од иста територија, британскиот мандат на Палестина. Но, тие не ја делат истата историја или што е најважно, волјата да бидат еден народ, бидејќи се поделени во три меѓусебно непријателски групи. Затоа е помалку од веродостојно да ги сметаме за нација.

Две слатки, но лоши идеи

Две идеи за решавање на конфликтот на Блискиот Исток звучат добро и бескрајно се повторуваат од толпата и професионалните љубители. Една идеја е за итен прекин на огнот со цел да се спасат цивилни животи. Но, целта мора да биде да се уништи Хамас, исто како што целта во Втората светска војна беше да се уништи нацизмот. На никого не му паднало на памет во почетокот на 1945 година дека Сојузниците треба да се согласат на прекин на огнот со нацистите за да спасат цивилни германски животи, доколку тоа значело да му се дозволи на Хитлер да управува со дел од Германија од неговиот Берлински бункер. Војната мораше да се заврши. Во сите војни има цивилни жртви, но причината зошто тие се толку трагично многу во војната во Газа е затоа што Хамас ги користи обичните граѓани како жив штит. Страшно е, навистина срцепарателно, да се гледаат беспомошни жени и деца, а исто така, секако и невини мажи, како се повредени или убиени во Газа. Но, Хамас е тој што е виновен. Тие се кукавиците кои се кријат зад цивилите. Израелските одбранбени сили треба да ја завршат својата задача, а тоа не беше олеснето со декларациите на 28 мај од владите на Шпанија, Ирска и Норвешка.

Втората идеја е решение за две држави, нешто слично на она што арапските држави го отфрлија во 1947 година. Повторно, звучи добро. Но, во сегашните околности тоа е нереално. Ниту една држава не може да прифати соседна држава од која постојано може да се очекуваат рации и ракети. Хамас не го крие фактот дека одбива да го признае правото на Израел да постои. Поучно, но и застрашувачко е што одржаа конференција во 2021 година за тоа што да се прави по исчезнувањето на Израел и „целосното ослободување на Палестина од морето до реката“. Оние Евреи кои се осмелиле да се спротивстават требало да бидат убиени. На некои други Евреи ќе им биде дозволено да ја напуштат или да останат како граѓани на новата палестинска држава. Сепак, на оние Евреи кои беа „експерти во областа на медицината, инженерството, технологијата и цивилната и воената индустрија“ нема да им биде дозволено да заминат бидејќи новата држава мораше да се потпре на нивната експертиза. Конференцијата, исто така, препорача дека треба да се состават списоци на „агентите на окупацијата во Палестина, во регионот и во светот“, за да може Палестина и другите места да се исчистат „од овој лицемерен ѓубриња“. Дали е ова палестинската држава што ја признаваат владите на Шпанија, Ирска и Норвешка? Се разбира, не во теорија, но најверојатно во пракса, доколку на Израел не му се дозволи да победи во војната во Газа.

Единствените реални решенија

Единствените две реални решенија за конфликтот во Газа и на Западниот Брег се, прво, арапските држави да прифатат арапски бегалци од тие две територии и да ги интегрираат во нивните општества и, второ, дека оние што ќе останат да живеат во самоуправни единици. , малку како швајцарските кантони, во рамките на Израел, кои сепак би го задржале суверенитетот над регионот како целина.