fbpx

Зошто да се вклучи Снори Стурлусон?

Есеи - декември 4, 2021

Центарот за средновековни студии на Универзитетот во Исланд одржа семинар на 2 декември за мојата интерпретација на најпознатиот исландски писател…

Многу од моите колеги Исланѓани се малку изненадени од фактот што го ставив исландскиот хроничар Снори Стурлусон меѓу дваесет и четирите конзервативно-либерални мислители за кои неодамна објавив книга во два тома. Како може овој автор од тринаесеттиот век на книга за нордиска поезија, Еда , хроника за норвешките кралеви, Хеимскрингла и исландската сага, Сагата на Егил , да се смета за конзервативен либерал, кога оваа конкретна политичка позиција не постоела кај него време? Еден одговор е дека јас исто така вклучувам друг писател од тринаесеттиот век, свети Тома Аквински, во мојата книга, и навистина од истата причина: во делата на Снори и Аквински се изразени две важни политички идеи: дека владетелите се под законот. , не правејќи го, и дека ако го прекршат законот на значаен и сериозен начин, стануваат тирани и можат да бидат сменети. Овие идеи потоа биле трансформирани од Џон Лок во теорија на социјален договор, која ја користел за да ја оправда Славната револуција од 1688 година во Англија. Лок навистина беше првиот полноправен конзервативен либерал, додека Снори и Аквинас беа негови важни претходници. (Поинаква е приказната што би се согласил со Едмунд Бурк дека општествениот договор го пишува историјата, што значи дека тој се состои од општите принципи кои ни овозможуваат не само да опстанеме, туку и да успееме: приватна сопственост, слободна трговија, и ограничена влада.)

Првиот Виг?

Роден во 1179 година, Снори Стурлусон израснал во исландскиот центар на учење, Оди, и како млад се здобил со темелно познавање на книжевната традиција на нордиските народи, како што е прикажано во неговата Еда , прирачник за аспиранти поети. веројатно напишана пред 1218 година. Снори, исто така, стекнал големо познавање на исландското право и затоа бил избран на единствената официјална позиција во неговата земја, онаа на говорник на законот, во 1215 година. Исланд, населен од Норвешка во 874–930 година, развил единствен политички систем : немало крал освен законот, како што восхитено напишал еден германски хроничар. Еднаш годишно 39-те поглавари на Исланд се состануваа на местото наречено Тингвелир и носеа пресуди за поединечни случаи и го ревидираа законот. Сепак, извршувањето на пресудите беше приватно. Секој земјоделец мораше да припаѓа на поглаварство иако можеше да избира помеѓу различни поглавари во неговиот регион, а често поглаварите дејствуваа како заштитници на слабите. Отсуството на каква било извршна власт во Исланд затоа не мора да значи анархија, беззаконие и угнетување на слабите. Првичната улога на говорникот на законот беше да го испорача законот усно во Thingvellir, една третина секоја година, но откако законот беше запишан и кодифициран на почетокот на XII век, се очекуваше тој само да претседава со годишниот состанок на поглаварите, исландскиот Парламентот, во Thingvellir и да го толкува законот доколку е потребно.

Во Хеимскрингла , напишана помеѓу 1220 и 1237 година, Снори Стурлусон даде многу примери на кралеви кои го прекршиле законот и морале или да ги променат своите начини или да бидат сменети. Тој опиша како шведскиот законски Торгни му се обратил на својот крал несигурно кога неговите поданици го затекнале како желен да води војна против Норвежаните: „Ако не сакате да го прифатите она што го бараме, тогаш ќе извршиме напад против вас и ќе ве убиеме. и да не трпи непријателство и беззаконие од тебе. Тоа го направија нашите предци пред нас.’ Всушност, Хеимскрингла може да се прочита како елоквентно предупредување против кралевите воопшто: тие се склони да ја злоупотребат својата моќ. Ова јасно се гледа во говорот што Снори го става во устата на исландскиот земјоделец, Еинар од Твера, во 1024 година, кога норвешкиот крал ги замолил Исланѓаните да му отстапат остров на северот: „Иако овој крал можеби е добар човече, како што јас цврсто верувам дека е, сепак ќе се случи отсега како и досега, кога ќе дојде до промена на владетелот, да испаднат поинаку, некои добро, некои лошо. Но, ако луѓето од оваа земја сакаат да ја задржат својата слобода, која ја имале откако оваа земја била населена, тогаш најдобро ќе биде да му се даде на кралот никакво упориште на неа“.

Античката концепција на законот во германската традиција беше дека тој полека се развива, нешто слично на јазикот, главно според обичаите и преседани, со само мали ревизии кога е потребно. Тоа беше заедничко наследство, не само низа пишани статути. Сите беа предмет на законот, и кралевите и аристократите. Но, во времето на Снори се промовираше нова концепција за законот: дека тој се состои во волјата на законодавецот, кралот кој владеел со милоста Божја. Јасно е дека Снори го фаворизираше античкото сфаќање на законот. Тема која се повторува во Хајмскрингла е контрастот помеѓу добрите кралеви кои го почитувале законот, ги одржувале даноците ниски и одржувале мир, и лошите кралеви кои го прекршиле законот, ги прекршиле древните слободи, ги зголемиле даноците и ги принудувале земјоделците да учествуваат во нивните воени авантури. . Снори бил говорник на законот помеѓу 1215 и 1218 година, а потоа повторно помеѓу 1222 и 1231 година. Во овој проблематичен период во исландската историја, тој беше најбогатиот и најмоќниот човек во земјата и покрај неговата неподготвеност да се вклучи во битки со противниците. Неговата политичка програма, како што е наведено во Хајмскрингла , беше дека Исланѓаните треба да имаат пријателски односи со Норвешка, нивната стара татковина, но дека не треба да станат поданици на норвешкиот крал. На крајот, Снори бил убиен во 1241 година од кралски емисар. Две децении подоцна, Комонвелтот заврши и Исланд стана притока на норвешкиот крал. Лордот Актон еднаш забележал дека Аквинас бил првиот Виг, но Снори му претходел на Аквински 46 години. Можеби е попрецизно да се нарече авторот на Хајмскрингла првиот Виг.

Првиот поединец?

Сагата на Егил , веројатно напишана од Снори помеѓу 1239 и 1241 година, е исто така извонредна по тоа што е прослава на индивидуалноста. Нејзиниот главен протагонист, воин-поет Егил Скалагримсон, кој живее во десеттиот век, е вистинска личност, која излегува од маглата на семејството, племето и регионот, со богат емотивен живот, пркосејќи им на кралевите и на боговите, алтернативно нежна и сурова. . Како што пишува исландскиот научник Сигурдур Нордал , Егил „е првиот човек во историјата на германските народи кој се опишува себеси со свои зборови, од неговиот надворешен изглед до неговите најдлабоки мисли“. Швајцарскиот историчар Џејкоб Буркхард забележал дека индивидуалноста настанала во ренесансната Италија. Буркхард додаде дека „на крајот на 13 век, Италија почна да преплавува со индивидуалност; забраната поставена врз човечката личност беше укината; и илјада фигури нè среќаваат секоја во свој посебен облик и фустан“. Но, секако, Егил нè среќава во неговиот посебен облик и фустан, три века пред Италијанците на Буркхард. Сагата на Егил не само што се смета за една од најдобрите исландски саги, туку е и една од најраните. Затоа, Снори беше можеби основач на книжевна традиција. Во поглавјето за Снори во мојата книга сугерирам дека не беше случајно што повеќето саги се напишани во самракот на Комонвелтот и во раните години на норвешкото владеење. Исланѓаните требаше да го потврдат својот национален идентитет наспроти предизвикот од Норвешка, а најдобар начин да го направат тоа беше да раскажуваат приказни за нивните предци во првите сто години по населувањето.

Го претставив моето толкување на Снори на жив семинар организиран од Центарот за средновековни студии на Универзитетот на Исланд во четврток, 2 декември 2021 година. Коментаторот, професорот по историја Сверир Јакобсон, се согласи дека во Хајмскрингла може да се забележат либерални или барем антиројалистички чувства, но тој се запраша дали Снори всушност бил автор на Сагата на Егил , додавајќи дека во неговиот живот Снори навистина не се однесувал како противник на норвешкиот крал. Јас одговорив дека главниот извор за животот на Снори, неговата роднина Стурла Тордсон, очигледно е пристрасен против него. Кога му ја припишав Сагата на Егил на Снори, јас само го следев водството на повеќето експерти за исландските саги. Треба да се потсети, исто така, реков, дека Снори, се разбира, не беше непријателски настроен кон Норвежаните. Тој сакаше пријателски односи со нив, но не и службеност под нив. Додадов дека Снори има доволно опсег и опсег како мислител да обедини две очигледни спротивности, космополитизмот и патриотизмот. Ова навистина треба да биде наша задача: да бидеме граѓани на светот, додека ја славиме нашата локална заедница, негувајќи го нашето национално наследство.

The text was translated by an automatic system