fbpx

Мигрантската криза предизвика несогласувања меѓу членките на ЕУ

Политика - октомври 2, 2023

Австрија може да биде изведена пред Судот на правдата на ЕУ (СЕУ) од две земји-членки на ЕУ, Италија и Романија. Иако жалбите на двете земји се однесуваат на различни случаи, постои една заедничка нишка: миграциските прашања.

Додека за владата во Букурешт, тужбата во СПЕУ е последното оружје за да се „убеди“ Австрија да ја прифати Романија во Шенген, италијанската влада подготвува акција за да ја принуди Виена да ги укине ограничувањата за италијанските товарни возила на преминот Бренер. Аргументот за миграцијата – кој Австрија го користеше во случајот со Романија, обвинувајќи ја дека не се справува со наводните огромни бранови на илегална имиграција – сега се користи против неа од Италија.

„Не можете да понтификувате на сметка на Италија, барајќи прием и интеграција (на мигрантите) во Лампедуза, додека ја блокирате границата на преминот Бренер“, Италија пак го искористи миграциското прашање, обвинувајќи ги Европската комисија и Австрија, според Агерпрес. повикувајќи се на АНСА.

Во меѓувреме, чекајќи Виена да се сензибилизира под овие притисоци, Романија најде начин да ја „оданочи“ Австрија користејќи го своето вето во Северноатлантската алијанса за да блокира двајца австриски воени офицери да присуствуваат на состаноците на НАТО. Учеството на Австрија на состаноците на НАТО е блокирано и од Турција веќе неколку години, почнувајќи од 2016 година. Во тоа време, предмет на несогласување меѓу Турција и Австрија беше австриското вето на преговорите за пристапување на Турција во ЕУ.

Романскиот премиер Марсел Чолаку предупреди дека Романија ќе искористи „се што е во нејзина моќ“ за да ја постигне желбата на Романците да се приклучат на Шенген зоната и најави дека ќе ја однесе Австрија пред Судот на правдата на ЕУ (ССЕУ) доколку таа гласа против пристапот на Романија во декември. Во исто време, тој го покани австрискиот канцелар Карл Нехамер да изгради „бодликава жица и електрични ѕидови“, доколку смета дека Шенген зоната е застарен концепт.

„Никогаш нема да бидам лицемерен, не можам да кажам дека немам ништо против Романија и дека Шенген зоната е застарена. Тогаш зошто гласавме минатата година со Хрватска. Тоа е легитимно прашање не од мене како премиер, тоа е легитимно прашање од Романците до премиерот Нехамер.Ако е толку уништен Шенген,немам проблем Австрија да излезе од Шенген,да градам бодликава жица и електрични ѕидови,немам проблем.Ако Австрија сака ваков пристап со огради нека плати за нив,нека го напушти Шенген“, изјави Марсел Чиолаку за романскиот печат.

Романија користи се што и е на располагање

Двајца припадници на австриската армија со недели чекаат во Брисел за акредитација за НАТО. Пристапот е одложен затоа што Романија побарала време за понатамошна евалуација, објави австрискиот печат, додавајќи дека е извесно дека ова е одмазда за ветото на владата во Виена за Шенген. Според публикациите што го покриваат ова прашање, делегацијата на Романија на НАТО одби да коментира за ова прашање. Ова не е првпат пристапот на Австрија во НАТО да биде блокиран од земја-членка. Австрија не е земја членка на НАТО, но учествува во акциите на НАТО, како членка на „Партнерството за мир“ и во операциите предводени од НАТО со мандат на Советот за безбедност на ОН. Како што беше споменато претходно, учеството на Австрија на состаноците на НАТО беше блокирано од Турција со години, почнувајќи од 2016 година во контекст на австриското вето на преговорите за пристапување на земјата во ЕУ, а беше деблокирано дури во 2018 година. Згора на тоа, дури во 2022 година беше целосно можна соработката меѓу Австрија и НАТО во Партнерството за мир.

Втората земја која и се заканува на Австрија со тужба пред Европскиот суд на правдата е Италија. Преку гласот на вицепремиерот Матео Салвини, италијанската држава ја обвинува владата на канцеларот Нехамер дека е виновна за нелојална конкуренција, следејќи еколошки аргументи. Италијанскиот вицепремиер објави дека по прашањето за пропусницата Бренер, по четири години непостапување на Европската комисија, владата предводена од Џорџија Мелони одлучила да ја активира процедурата предвидена со Договорот на ЕУ за покренување тужба пред Европскиот суд на правдата. против друга земја (членка) за прекршување на правото на ЕУ.

„Се соочуваме со чин на насилство и политичка ароганција од страна на влада на земја членка на ЕУ што мора да престане. (…) Ограничувањата беа воведени од Австрија, на хартија, од еколошки причини, но животната средина нема никаква врска Тоа е едноставно нелојална австриска конкуренција против претприемачите и транспортерите во Италија, Германија и целиот европски континент“, го цитира Салвини АНСА и го цитира Аџерпрес.

Како романските министри за внатрешни работи и за надворешни работи на сите последователни влади откако Романија аплицираше за членство во Шенген зоната за слободно движење, сегашните носители на овие ресори исто така се обидуваат да ги уништат аргументите дека Романија не ги исполнува своите обврски за одбрана на надворешните граници на Унијата. .

„Ние сме ангажирани во интензивен политички и технички дијалог и цениме дека има случувања кои директно се однесуваат на загриженоста на австриската страна во врска со борбата против илегалната миграција. Во таа насока, би сакал да го истакнам важниот напредок во имплементација на заклучоците на Европскиот совет од 9 февруари 2023 година, за сите димензии, за кои Романија директно придонесе, на пример преку спроведување на пилот-проект на заедничката граница со Србија за да се покажат добри практики во областа на заштитата на надворешните граници, како како и преку поддршка на напорите на европските агенции на ова поле. Ние, исто така, работиме билатерално со другите земји-членки, вклучително и Австрија, во ефикасно управување со предизвиците што ги носи илегалната миграција. (…) Романија направи се од себе, како држава на надворешната граница на ЕУ, да дејствува врз основа на принципите на солидарност и одговорност“, вели министерот за надворешни работи Луминица Одобеску, на веб-страницата на Министерството.

Помалку од 3% од мигрантите кои влегуваат во Шенген зоната минуваат низ Романија

Романија не е изворот ниту е на рутата на мигрантите од Азија како што тврди австриската држава. Помалку од 3% од мигрантите кои влегуваат во Шенген зоната минуваат низ Романија.

„Важно е да се нагласи дека Романија не е изворот или на миграциската рута. (…) Нашето очекување од Австрија е да ја препознае реалноста дека со пристапувањето во Шенген, Романија носи дефинитивна додадена вредност на напорите за заедничка заштита на границите Во оваа логика, повикувањето на други оправдувања не е во интерес на Унијата, на нашиот кредибилитет како земји-членки и како Унија и на огромниот потенцијал за соработка меѓу нашите земји“, продолжува романскиот претставник.

Официјалните бројки на Фронтекс, агенција која ги обединува претставниците на земјите-членки на Шенген, формирана токму за целите на борбата против илегалната миграција, се во спротивност со австрискиот канцелар Карл Нехамер и ги поддржуваат аргументите на официјалните лица во Букурешт. Романскиот министер за внатрешни работи Лусијан Боде исто така рече дека помалку од 3 отсто од мигрантите кои влегуваат во Шенген минуваат низ Романија. Овие влезови во Романија би биле од Србија или Бугарија, но ниту еден од Црното Море, според Извештајот за анализа на ризик на Фронтекс за 2022-2023 година. Во првите десет месеци од 2022 година, Фронтекс пријави 281.000 нелегални влегувања во ЕУ, што претставува речиси половина од оние на рутата на Западен Балкан. Според експертите во оваа област, поголемиот дел од илегалните преминувања на границите на ЕУ се случуваат долж рутата на Средоземното Море до западноевропските земји, поради што Фронтекс сугерира дека тоа би биле најважните граници што треба да се следат. Значи, без откриени илегални премини, поморската граница на Романија не е закана. Три четвртини од илегалните преминувања во Западен Балкан се случуваат на границите на Србија со земјите на ЕУ (не само Романија, туку и Бугарија, Унгарија и Хрватска).

Во исто време, newsweek.ro, повикувајќи се на австрискиот печат, открива дека веќе не држи вода ниту аргументот за големиот број апликации поднесени денеска во Австрија. Во август во Австрија биле поднесени 6.958 барања за азил. Ова е највисоката месечна бројка оваа година, но воедно и најголемото намалување во однос на споредливиот месец во 2022 година, односно намалување од 53%. Севкупно, бројот на барања за азил во Австрија падна за 40% во првите осум месеци.

„Апликациите за азил претставуваат речиси три пати повеќе барања отколку во целата година пред коронавирусот, односно 2019 година. Разликата произлегува од фактот што во изминатите две години, многу бегалци всушност само сакаа да ја преминат Австрија и поднесоа барање кога беа приведени. , но веднаш го продолжија своето патување до земјите од нивната вистинска дестинација“, пишува newsweek.ro, цитирајќи го Der Standard.