fbpx

Опасност од нормализирање на телевизиската непристојност: Потпишувањето на Бронкано од РТВЕ

Култура - април 16, 2024

Во потег што ги разниша темелите на шпанската јавна телевизија, РТВЕ го објави потпишувањето на Дејвид Бронкано, познат по неговото ток-шоу „La Resistencia“, по неговата прајм-тајм програма на Ла 1. Оваа одлука предизвика бран критики и загриженост за иднината на мрежата и квалитетот на нејзината содржина.

Најавата наиде на скептицизам и тревога кај многу гледачи кои се загрижени поради падот на телевизиските стандарди. Наместо да промовира збогатувачки вредности и содржини, се чини дека RTVE се одлучува да го следи трендот кој дава приоритет на вулгарноста и провокацијата пред добриот вкус и квалитет.

Шоуто на Бронкано се издвои по храбар и сензационалистички пристап, со наметливи прашања за приватниот живот на гостите. Прашањето на гостинот колку пари има во банка и колку пати имале секс во последниот месец е бесрамно нарушување на приватноста и покажува недостаток на почит од страна на водителот и мрежата што го промовира.

Овој тип на содржина можеби е забавен за одреден сегмент од публиката, но по која цена? Дали сме спремни да го жртвуваме интегритетот и угледот на една таква угледна институција како РТВЕ за неколку смеа и одреден рејтинг на публиката? Јавната телевизија има одговорност да му служи на јавниот интерес и да обезбеди програма која го едуцира, информира и го подига културното ниво на општеството. Како овој тип на програмирање се вклопува во тој мандат?

Понатаму, профилот на целната публика на Ла 1 се чини дека не е усогласен со оној на редовните следбеници на Бронкано. Поголемиот дел од гледачите на La 1 се возрасни над 45 години, додека публиката на „La Resistencia“ е претежно млада. Како RTVE планира да ги усогласи овие разлики и да избегне отуѓување на својата главна публика во обид да привлече помлада публика?

Потпишувањето на Бронкано, исто така, предизвикува сериозна загриженост за влијанието на владата во јавните медиуми. Наводите дека владата извршила притисок да го ангажира Бронкано како тактика за ослабување на конкуренцијата во други забавни програми се длабоко вознемирувачки. Независноста и непристрасноста на јавните медиуми се фундаментални за едно демократско и плуралистичко општество.

Доаѓањето на Дејвид Бронкано во RTVE, исто така, предизвика загриженост кај вработените во мрежата, кои стравуваат дека потпишувањето ќе има негативно влијание врз квалитетот и содржината на информативните програми. Намалувањето на должината на информативните програми за да се направи простор за понесериозни забавни емисии е загрижувачки тренд што може да ја загрози мисијата на RTVE да обезбеди објективни и квалитетни информации за јавноста.

Дополнително, недостатокот на овластување на RTVE да интервенира во содржината и продукцијата на „La Resistencia“ во текот на првите 16 месеци од договорот покренува прашања за уредувачката автономија на мрежата. Со оваа одредба, продуцентската куќа на Бронкано има несразмерна моќ над содржините што се емитуваат на јавната телевизија, што може да ја поткопа различноста на мислењата и плуралноста на гласовите во медиумскиот простор.

Непријатноста кај вработените во РТВЕ се огледа и во можноста да се осуди договорот за неправедна управа и финансиска одговорност. Постои легитимна загриженост дека интересите на мрежата се жртвуваат за политичка или комерцијална агенда, наместо да се даде приоритет на јавниот сервис и општествената благосостојба.

На крајот, потпишувањето на Бронкано од страна на RTVE покренува важни прашања за иднината на јавната телевизија во Шпанија. Дали сме подготвени да го жртвуваме интегритетот и квалитетот за рејтингот на публиката и површната забава? Или треба да бараме повеќе од нашите јавни институции и да бараме програмирање што ги одразува нашите вредности и го збогатува нашиот живот? Одговорот на овие прашања ќе го одреди идниот тек на телевизијата кај нас.