fbpx

Романија победи, а Роша Монтана останува светско наследство на УНЕСКО

Култура - март 17, 2024

Роша Монтана, лоцирана во романските планини Апушени, останува светско наследство на УНЕСКО. Романската држава го доби случајот против Roșia Montană Gold Corporation и повеќе нема да биде обврзана да плаќа никаков надомест на канадската компанија.

Gabriel Resources Ltd. и Gabriel Resources (Џерси) побараа отштета во меѓународниот арбитражен случај против Романија во врска со проектот за ископување злато и други скапоцени материјали Roșia Montană во вредност од најмалку 6,7 милијарди долари. Меѓународниот арбитражен трибунал донесе одлука на 8-ми март и донесе одлука во корист на Романија. Меѓународниот арбитражен суд на Меѓународниот центар за решавање на инвестициски спорови (ICSID) при Светската банка во Вашингтон го имаше предметот во процес од јули 2015 година, а во септември минатата година, трибуналот што го расправаше случајот ја прогласи постапката за затворена.

Објавувањето на оваа исклучително важна победа на романската држава во многу чувствителен случај (чувствителен затоа што доколку Романија губеше ќе беше обврзана да плати сума од 6,7 милијарди американски долари, па дури и да понуди можност за обновување на дозволата за експлоатација на Чертеј и Росија Монтана) беше направена од премиерот Марсел Чиолаку.

„Го добивме судењето на Росија Монтана!!! Се боревме за Романија затоа што беше неправедно секој наемник и пензионер во оваа земја да биде казнет за злосторството на антироманците“ Благодарност до тимот на адвокати кои ја застапуваа Романија со професионализам, чесност и чест! Романците не треба да страдаат поради одлуките на некои премиери кои своите лични интереси ги ставаат над националните интереси. Не го прифативме грабежот во случајот со вакцините против КОВИД, не го направивме сега! Браво, Романија“, напиша премиерот Марсел Чолаку на Фејсбук веднаш по објавувањето на судската одлука.

Националното наследство од светска вредност не е на продажба

Од своја страна, поранешниот премиер Дачијан Чиолош, постојано обвинет за неодговорни одлуки во врска со случајот Роша Монтана, вклучително и доставувањето на досието за натписот на Роша Монтана во наследството на УНЕСКО, тврдеше дека националното наследство не е на продажба.

„Роша Монтана останува светско наследство на УНЕСКО и романската држава не плаќа никаков надомест. Се надевам дека оние кои ме обвинуваа во последните години разбраа дека националното наследство со светска вредност не е на продажба и дека наша должност е да го заштитиме искрено, до крај“, рече поранешниот премиер Дачијан Чиолос на својата Фејсбук страница.

Што вели документот на Трибуналот?

Одлуката на Вашингтонскиот трибунал за случајот Роша Монтана е меѓународно признание за борбата на граѓаните за спас на локацијата. Тие одбија да ги напуштат своите домови, цркви и гробишта и станаа инспирација за цела генерација. Случајот беше аргументиран пред Трибуналот со „три amicus curiae“ , специјализирани интервенции од романското граѓанско општество за поддршка на државата, бројот на интервенции кои го означуваат светскиот прв во меѓународната арбитража. Доказите во судењето открија дека рударскиот проект Роша Монтана никогаш не добил прифатеност од заедницата и општеството.

Арбитражниот трибунал одлучи романската држава да ги плати трошоците на постапката.

1. Едногласно ги отфрла приговорите на обвинетиот во однос на јурисдикцијата на Трибуналот и прифатливоста на барањата.

2. Ги отфрла мериторните барања на тужителите според БИТ Канада-Романија и БИТ ОК-Романија, им наредува на тужителите да му ги надоместат трошоците на арбитражната постапка на Повиканата страна во износ од 1,437,574,01 УСД, заедно со едноставна камата на стапка без ризик претставена преку каматната стапка на државните записи на САД за три месеци од датумот на оваа награда до целосна исплата. Наредува тужителите да му надоместат на тужениот дел од трошоците на тужениот во износ од 1.154.774,34 евра, 30.284.053,32 RON и 928.641,70 УСД, заедно со проста камата по стапка без ризик како што е претставена со каматна стапка на тримесечна благајна во САД. од денот на оваа пресуда до целосно плаќање. Ги отфрла сите други барања на странките“, се вели во одлуката на арбитражниот трибунал.

На почетокот на конечната одлука, кога прогнозите беа дека Романија ќе го загуби случајот, романската политичка класа беше поделена на два табора кои меѓусебно се обвинуваа. На министерот за финансии, Марсел Болош, адвокатите, наводно, само неколку дена претходно му рекле дека шансите за победа на Романија се минимални и дека би било чудо доколку Вашингтонскиот трибунал пресуди во корист на Романија.

„Адвокатите ми рекоа дека нашите шанси се минимални и дека би било чудо ако победиме. Сега чудото се случи и земјата се спаси од големи неволји“, рече Марсел Болош.

Адвокатите кои ја застапуваа Романија тврдеа во судењето дека корпорацијата Roșia Montană Gold не ги исполнува условите за овластување бидејќи не добила социјална лиценца за рударскиот проект.

„Со оваа одлука се става крај на арбитражната постапка која беше поведена од Габриел Рисорсис во јули 2015 година. , која се фокусираше на одговорноста и една помеѓу 28 септември и 4 октомври 2020 година, која се фокусираше на технички и квантни прашања. договор за инвестирање, вклучувајќи ја и обврската да не се експропријација на инвестициите без надомест Романија тврдеше дека Roșia Montană Gold Corporation, конзорциум помеѓу Gabriel Resources и романската државна сопственост Minvest, не ги исполнила барањата за дозволи, главно како резултат на нејзиниот неуспех да добие социјална лиценца за проектот за рударство. Откако го отфрли тврдењето на Габриел Рисорсис дека Романија ги прекршила двата билатерални инвестициски договори, трибуналот не продолжи да ги испитува аргументите на страните за висината на отштетата. Арбитражната одлука ќе биде објавена на веб-страницата на Меѓународниот центар за решавање на инвестициски спорови при Светска банка (ICSID/CIRDI) откако доверливите информации ќе бидат анонимизирани во одлуката, како што беше соопштението за печатот издадено од правниот тим што ја застапува Романија.

Проектот Роша Монтана и поврзаните контроверзии

Роша Монтана, лоцирана во романските планини Апушени, има богата рударска историја која датира од пред повеќе од два милениуми. Меѓутоа, во последниве децении, рударската операција во Роша Монтана беше предмет на интензивни дебати и контроверзии. Оваа дискусија особено се фокусира на рударскиот проект предложен од канадската компанија Габриел ресурсис, кој предизвика силни реакции и на национално и на меѓународно ниво. Најраните докази за рударството датираат од римско време. Сепак, златните ресурси во областа биле поинтензивно експлоатирани во средновековниот период и за време на владеењето на Хабсбург. Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, рударството доживеа значителен раст, влијаејќи и обликувајќи ја локалната заедница и социо-економскиот пејзаж.

Предложениот проект за рударство на Габриел Ресорсис предизвика широка дебата и протести и дома и во странство. Еден од најконтроверзните аспекти на проектот е употребата на цијанид за екстракција на злато од рудата, техника која предизвикува сериозна загриженост за нејзиното влијание врз животната средина и јавното здравје. Загриженоста за уништување на особено важен археолошки локалитет, исто така, предизвика незадоволство кај активистите и граѓаните загрижени за зачувувањето на културното наследство. Рударството во Роша Монтана би имало значително влијание врз животната средина. Употребата на цијанид во ископувањето злато претставува големи ризици за екосистемот, потенцијално влијаејќи на квалитетот на водата и водниот живот. Исто така, уништувањето на шумите потребно за проширување на рударските активности ќе доведе до губење на биолошката разновидност и големи промени во природниот пејзаж на областа. Дебатата за рударството во Роша Монтана не се однесува само на влијанието врз животната средина. Исто така, постои загриженост за социјалните и економските ефекти од проектот. Некои тврдат дека рударството ќе донесе значителни економски придобивки, вклучително и отворање работни места и зајакнување на локалната економија. Спротивно на тоа, други предупредуваат на ризикот од колапс на локалната заедница, како и на долгорочна зависност од рударската индустрија, подложна на економски флуктуации и трошење на ресурсите.