fbpx

Голем феномен на оставка во Италија и Европа: податоци и причини за промена на пазарот на трудот

Uncategorized @mk - октомври 18, 2022

Во текот на изминатите две години, пазарот на трудот претрпе неколку промени, некои неочекувани, ширум светот. Имаше два феномени, само навидум спротивни и не помирливи: Големи оставки и зголемена побарувачка од компаниите. Според тоа, од една страна се оние кои избраа радикално да ги променат своите животи и да ги напуштат своите работни места, а од друга, оние кои нудат работа и бараат да ја прошират својата работна сила, но не наоѓаат никакво совпаѓање. Но, зошто се случува ова? Кои се причините?

Дијалог, тој помеѓу оставка и вработување, наизменично и гломазен

Феноменот „Голема оставка“ се појави во летото 2021 година во Соединетите држави, кога, гледајќи ги податоците од тој август објавени од Министерството за труд на САД, 4,6 милиони Американци ги напуштија своите работни места. Со текот на месеците, трендот се прошири на глобално ниво. Причините? Барање стимулација и нови можности, незадоволство од платите и работните часови, менталното здравје предизвикано и желбата да се рекалибрира рамнотежата помеѓу работата и животот. Секако, пандемијата имаше големо влијание, но, како што ќе се види подолу, трансформацијата на пазарот на трудот е процес што започна пред некое време.

Во секој случај, податоците на Евростат за вработеноста на европска територија, кои датираат од јули и се однесуваат на првиот квартал од 2022 година, укажуваат дека, севкупно, стапката на вработеност е 74,5 отсто (женски работници на возраст од 20-64 години), со што е +0,5 проценти во однос на истиот период лани. Ова е многу интересна бројка бидејќи одредува стабилен раст што ветува добро, особено по две мачни години погодени од пандемијата. Сепак, треба да се земе предвид дека во многу земји – како што е Италија – администрацијата на договори на определено време е во пораст; затоа, може да се тврди дека ова е илузорен раст, бидејќи се заснова на несигурност. Оваа нумеричка заграда ги вклучува и последиците од феноменот Голема оставка.

Без факти, мора да се каже дека мешавината на договори на определено време и желбата на луѓето да најдат нов баланс помеѓу работата и животот создава конфузна и нималку розова слика. Јасно е дека во некои држави проблемот е поизразен отколку во други. Галуп, американски истражувачки институт, оваа ситуација ја нарече „Голема реконструкција“. Институтот неодамна откри дека во Германија, на пример, четири од десет Германци би ги напуштиле своите работни места ако можат; згора на тоа, 40 отсто од испитаниот примерок велат дека бараат нова работа, па затоа бараат наоколу. Ова укажува на силно незадоволство и покрај општиот раст.

Дополнително, покажано е дека 38 отсто од вклучените работници повеќе не го поддржуваат стресот и темпото диктирани на работното место.

Ова е состојба во која се наоѓаат и многу вработени жени и вработени од други земји.

Друго истражување направено од Lifeworks, канадска платформа, исто така дава извештај за ова. Студијата покажува дека во Италија, Франција, Полска, Шпанија и Холандија, менталното здравје на 41 отсто од испитаниците е загрозено поради работата; затоа, желбата да се промени секојдневната рутина и да се постигне прифатлива рамнотежа помеѓу работата и животот исто така се легитимизира.

Еуроњуз во оваа насока пишува: „Иселувањето од работното место не се намали кога животот се стабилизираше во новото постпандемиско нормално, ако ништо друго, нови околности беа додадени на причините зошто луѓето не се задоволни да останат на работа што не нуди доволно им е“. Ова покажува дека самата култура на работа и пристап кон работата не доживува минлива промена. Истиот труд известува и за истражувањето спроведено од сметководствената фирма PricewaterhouseCoopers, PWC на 52 илјади работници распоредени низ 44 земји, од кое е утврдено дека секој петти испитаник планира да го смени работното место во следните дванаесет месеци, најмногу заради подобра плата. Повеќе од една третина од испитаниците исто така планираат да побараат од својот работодавец покачување. Речиси сите веруваат дека промената треба да се однесува и на начинот на живот. Затоа е воспоставен тренд.

Две различни перспективи

Навлегуваме во равенката, значи, е растот на побарувачката од компаниите. Но, зошто луѓето не можат да вработуваат, иако тоа е потреба што ја споделуваат и оние кои бараат работа? Постојат многу причини; според различните студии подготвени на оваа тема, каде што работниците се испрашуваат, се чини дека барањата на работодавачите веќе не можат да се усогласат со потребите на оние кои сакаат и треба да бидат ангажирани. Не случајно некои земји ја тестираат четиридневната работна недела и се обидуваат да ја нормализираат состојбата на агилната работа. Дополнително, значајни критични прашања се типот на администриран договор и платата.

Ако и пред пандемијата и зголемената инфлација, последица на конфликтот во Украина, изгледите за раст, особено за помладите, не беа смирувачки, денес ситуацијата е длабоко променета, дефинирајќи се во уште понегативна смисла.

Од друга страна, многу компании сметаат дека не можат да вработат затоа што не можат да најдат квалификуван персонал. Односно: нема недостиг од апликанти, но оние кои учествуваат во селекциите презентираат вештини кои не се соодветни за испразнетото место. Гледано од таа перспектива, се се менува. Матрицата веќе не е желбата да се наруши пристапот кон работата, туку „лошиот“ квалитет на обуката. Со оглед на тековната дигитална и еколошка транзиција, очигледно е дека компаниите бараат профили вешти во овој поглед, кои можат да се справат со новите барања на пазарот.

Студијата насловена како „Преостанати работни места и невработеност помеѓу минатото и иднината“, спроведена од Randstand во 2021 година, објави дека за 58 проценти од компаниите во Италија, најголемиот проблем при вработување лежи во техничките и научните недостатоци на кандидатите. Дополнително, тој истакна дека 34 проценти од пребарувањата на работа во 2021 година не дале ништо; Така, се покажа дека дијалогот помеѓу работодавачот и кандидатот е периодичен, тежок и во основа губење време.

Критична ситуација: Италија, нејзините NEET и основниот приход

Зборувајќи за обуката и политиките насочени кон вработување, постојат две прашања за кои најмногу се дискутира и се решава во Италија во последно време: постојано зголемување на бројот на NEET или млади луѓе на возраст меѓу 15 и 29 години кои ниту студираат, ниту работа, и управување со Основниот приход. Во првиот случај, тоа е Истат, италијанскиот статистички институт, кој потврдува дека има повеќе од два милиони млади луѓе кои ниту се занимаваат со образование ниту вработување. Ова е обесхрабрувачка бројка што подразбира повторно разгледување не само на семејните политики (често девојчињата и момчињата не можат да си дозволат да посетуваат училишта или универзитети поради нестабилната економска состојба на семејствата), туку и оние насочени кон обука. Зборуваме за луѓе кои треба да имаат алатки за да можат да пристапат до светот на работата, да премостат важен јаз и кои треба да бидат способни да ѝ пристапат на иднината без да имаат страв дека нема да можат да ги надминат важните пречки како што е културниот јаз со другите земји или неможноста да се подмират трошоците, дури и суштинските.

Во последниве години, во одредени случаи, неуспехот да се пристапи кон посветеноста на студирањето и неподготвеноста да се стават таму за да бараат вработување се обвинуваат за основниот приход. Последните општи избори забележаа победа на десниот центар предводена од довербата изразена од гласачите во Фратели ди Италија: ова е релевантно за дискурсот бидејќи во програмата објавена од партијата на Џорџија Мелони е решена да го замени Основниот приход „со повеќе ефективни мерки на социјална инклузија и со активни политики на обука и вметнување во светот на работата“. Многу специфична мисла која има намера да реши една критична и сложена состојба, конкретно насочувајќи го својот поглед кон иднината на светот на работата како инструмент за социјална инклузија.

 

 

The text was translated by an automatic system