fbpx

Проституцијата како деградација на жените: неверојатно

Култура - октомври 4, 2021

Патернализмот на старите конзервативци е заменет со матернализам на радикалните феминистки…

Долги години предавав курс на Универзитетот во Исланд наречен „Вовед во политичка филозофија“ каде што дискутирав за идеите и аргументите на некои големи западни мислители. Еден од нив бил Џон Стјуарт Мил кој во својата Есеј за слободата (1859) се расправаше против патернализмот, идејата дека слободата на поединците да избираат може и треба да биде ограничена за нивно добро, или за нивен вистински интерес, а не само со цел да се заштити еднаквата слобода на другите да избираат. . Мил истакна дека патернализмот претпоставува постоење на група која знаела подобро од обичните граѓани што ќе биде за нивно добро или за нивен вистински интерес. Понатамошна премиса е дека оваа група може да биде идентификувана, овластена, чувана некорумпирана од моќта и непречено да се обновува кога старите членови неизбежно ќе умрат или ќе се пензионираат. Секоја од овие претпоставки се многу дискутабилни. Затоа е примамливо да се заклучи, со Мил, дека патернализмот како конзистентна, ефективна политика е неверодостојна, иако секако широко се практикува.

Од патернализам до матернализам

Во минатото, оние кои го поддржуваа патернализмот беа главно конзервативци кои сакаа владата не само да ги фаворизира традиционалните вредности како што е семејството, туку и да ги користи законот и неговите санкции за наметнување на тие вредности на граѓаните, забранувајќи на пример блуд и прељуба (пред- брачен или вонбрачен секс), хомосексуалност, проституција и порнографија. Во некои муслимански земји, како што се Иран на Мула и Авганистан на Талибанците, овие сексуални активности сè уште се нелегални и доколку се откријат, подлежат на тешки казни, вклучително и каменување за прељуба. Сепак, ставовите на Запад значително се променија во последните неколку децении. Денес термините како блуд, прељуба, па дури и хомосексуалност звучат чудно и застарено. Сексот помеѓу возрасните кои се согласуваат се смета за прашање на избор. Од владата се очекува да остане надвор од спалната соба, освен ако не заштитува групи од кои не може да се очекува да направат избор за себе, како што се децата.

Сепак, гласното и моќно движење не прифаќа проширување на индивидуалниот избор на проституција и порнографија. Радикалните феминистки користат различни аргументи за користење на законот и неговите санкции за да забранат такви активности (иако тие често сакаат само да ги казнат купувачите на овие услуги, а не продавачите). Проституцијата и порнографијата не се злосторства без жртви, тврдат тие. Тие вклучуваат и деградација и експлоатација на жените и на тој начин ги одржуваат невидливите окови во кои патријархатот ги држел низ вековите. Овде би сакал да се фокусирам на проституцијата и на аргументот за деградација според кој жените кои се занимаваат со проституција се третираат како предмети или стоки, само средства за задоволување, а не како луѓе. Тоа се штетни и понижувачки активности, велат радикалните феминистки, и за купувачите и за продавачите. Сексот на пазарот е безличен и емоционално неисполнувачки, продолжува расправијата, оставајќи ги учесниците со чувство на срам и самонанесено понижување. Жените кои продаваат секс не знаат што е за нивно добро или за нивен вистински интерес, додаваат радикалните феминистки.

Иако е малку иронично што радикалните феминистки прибегнуваат кон патернализам. Како што сугерира името, патернализмот го фрла односот меѓу владата и граѓаните во сликата на односот меѓу таткото и неговите деца. Тој знае подобро од неговите деца. Можеби затоа овој нов патернализам треба да се нарече матернализам. Исто така, треба да се забележи дека не е строго кажано точно дека сета проституција вклучува жени како даватели. Некои од нив се мажи. Но, ова само слабее и не мора да го побива аргументот за деградација. Останува фактот дека на пазарот за секс купувачите се главно мажи, а продавачите жени.

Интригантен канадски случај

Ако ги оставиме на страна машките проститутки, дали е вистина дека жените секогаш се понижуваат кога продаваат секс? Во 1994 година, канадската полиција изврши рација во она што се нарекуваше „непријатна куќа“ во Торнтил, Онтарио, или на едноставен англиски бордел. Услугите што ги давале жените кои работат таму не вклучувале сексуални односи или каков било друг интимен физички контакт. Наместо тоа, тие беа облечени во црна кожа од глава до пети, мафтајќи со јавачките култури што ги користеа на своите клиенти, исто така на други начини понижувајќи ги, на инсистирање на самите мажи и како што претходно беше договорено. Секако, се чини дека е донекаде тешко да се тврди дека активноста во која мажите им плаќаат на жените за нивно понижување вклучува деградација на жените. Она што го покажува овој реален пример е дека не секоја проституција од страна на жените вклучува деградација на жените. Ако тој аргумент е валиден, важи само за некои видови проституција, не за сите.

Сепак, ова не беше крајот на канадската приказна. „Доминатрикс“ кој раководи со борделот (канадскиот печат живописно опишан како „ропски бунгалов“), Тери-Џин Бедфорд , го однесе случајот на суд и по долга правна битка, каде што и се придружија уште две „сексуални работнички“, како што претпочитаа да се нарекуваат себеси, во 2013 година Врховниот суд на Канада пресуди во нивна корист. Тој ги прифати аргументите на тужителите дека постојните закони против чување бордел, живеење од корист на проституција и улично барање ја загрозуваат безбедноста на сексуалните работници и дека тие ги прекршуваат нивните уставни права. Треба да се напомене и дека во еминентно конзервативната земја Швајцарија проституцијата е легална.

Вилата не работи

Старо е сознанието дека последиците од забраната на проституцијата може да бидат полоши од последиците од нејзино толерирање. Едвај е случајно што проституцијата е наречена „најстарата професија“. Или, како што извика Хорас: Naturam expellas furca, tamen usque recurret. Може да ја истерате природата со вила, но таа постојано ќе бега назад. Најистакнатите мислители на црквата, свети Августин и свети Тома Аквински, и двајцата го препознаа овој увид. Аквински пишува во Вториот дел од вториот дел на Summa Theologiae (Прашање 10, член 11): „Човековата влада е изведена од божествената влада и треба да ја имитира. Но, иако Бог е семоќен и врвно добар, Тој сепак дозволува да се случат многу лоши работи во универзумот што Тој би можел да ги забрани – за да не, доколку тие лоши работи се потиснат, да се отстранат поголемите добра или да следат уште полоши лоши работи.’ Аквински потоа го цитира свети Августин: „Отстрани ги проститутките од човечките работи и ќе го згрчиш светот со страст“.

Аргументот што го поддржуваат свети Августин и свети Тома Аквински е дека потребата за секс е вистинска човечка потреба која веројатно не може да се исполни само со непарични активности на возрасните кои се согласни. Меѓутоа, дискусиите за проституцијата се главно за понудата, а не за побарувачката на пазарот за секс. Тие вообичаено се однесуваа на маките на (женските) проститутки, а не на потребите на нивните (машки) клиенти. Но, размислете за младиот, срамежлив, незгоден маж кој никогаш немал секс со жена и затоа посетува бордел за да научи и тренира. Или погледнете го мажот кој е во среќна врска со девојка или сопруга, но има одредени фантазии кои не сака да ги открие на партнерката, но лесно може да побара од блудницата да ги задоволи. Или замислете дебел, хендикепиран или на друг начин деформиран поединец кој не може да најде возрасно лице кое се согласува со кого да има секс и чиј единствен начин да го добие е затоа да плати за тоа. (Побрзам да додадам дека немам предрасуди кон дебелите или хендикепираните лица, иако ми се чини веројатно дека тие имаат повеќе потешкотии од другите групи во пронаоѓањето на спремни сексуални партнери. Ако тоа не е случај, јас сум исправен.

Вистина е дека односот помеѓу проститутката и нејзиниот клиент е безличен. Но, така се и многу други односи на пазарот, како што е онаа помеѓу сопственикот на куќа и собирачот на ѓубре. Вистина е и дека проститутката дозволува пристап до своето тело, на интимен начин. Но, истото го прави и беспомошниот постар пациент во болница, кој мора да се потпре на помошта на медицинската сестра за неговите основни телесни функции. Тој (или владата во негово име) ја плаќа медицинската сестра за тоа што му помага, исто како што клиентот на проститутка и плаќа за задоволување на неговите желби. Некои задачи кои медицинските сестри треба да ги преземат може да бидат непријатни, но едвај произлегува дека негата како професија е понижувачка. Истото може да се каже и за влажните медицински сестри и сурогат мајките. Понатаму, личните тренери, масери и гинеколози обично се во одреден физички контакт со своите клиенти без никаков малтретирање. Се разбира, постои контра-аргумент дека луѓето можат да останат живи дури и ако треба да бидат чесни, а нема да преживеат ако нивните тела не можат да извршуваат некои основни функции. Така, медицинската сестра е незаменлива за разлика од проститутката. Но, ова не го менува фактот дека кај повеќето луѓе потребата за секс е реална и дека може само да ги влоши работите ако се обиде да ја спречи неговата продажба на пазарот.

Признавање на вице без поддршка на вице-одредите

Како и да е, и конзервативките и радикалните феминистки, патерналистите и матерналистите, можеби се во право дека проституцијата е понижувачка. Но, тоа не е понижувачко затоа што се вклучени жени, туку затоа што само по себе е понижувачко бидејќи открива одредени човечки несовршености или недостатоци, и на купувачот и на продавачот на секс. Сепак, ова се несовршености или недостатоци кои треба да се толерираат, ако им се верува на свети Августин и свети Тома Аквински. Можеби се пороци, но не треба да бидат злосторства. Од веродостојната претпоставка дека проституцијата е понижувачка, не мора да следи дека таа треба да биде забранета со закон, при што полицијата е во жешка потера, пренасочувајќи ги ресурсите од други поитни задачи. Вицето можеби постои, но не значи дека вице-одредите треба. Навистина, проституцијата изгледа помалку понижувачка за жените отколку нејзината законска забрана, која ја принудува да биде под земја и ги остава жените да се занимаваат со неа без заштита на законот. Како што тврди Аквинас, ако некои лоши работи се потиснат, може да се отстранат поголеми добра или уште полоши лоши работи може да се случат. Додека либералите како Мил уверливо тврдат дека патернализмот (или во денешно време матернализмот) не функционира, тие се чини дека веруваат дека државата треба да биде неутрална за вредностите и дека треба да ги почитуваме сите избори, доколку правата на другите не се повредени. Но, со тоа тие одбиваат да ја препознаат разликата помеѓу добрите и лошите избори, помеѓу порокот и доблест. Тие ги спојуваат толеранцијата и прифаќањето. На слободата и даваат лошо име.

The text was translated by an automatic system