fbpx

Хибридна војна, италијански Раути: ЕУ има стратешка улога во поширокиот Медитеран

Политика - мај 28, 2024

Во контекст на глобалната безбедност, хибридното војување е растечка закана која ги комбинира традиционалните воени операции со неконвенционални тактики за дестабилизација на противниците. Клучен елемент на оваа закана се однесува на подморските кабли, витална инфраструктура за глобалните комуникации, кои станаа потенцијални цели за хибридни напади. Подморските кабли се одговорни за 93% од светските комуникации, вклучувајќи податоци за интернет, телекомуникации и финансиски трансакции. Се протегаат преку 1,2 милиони километри, овие кабли го формираат столбот на глобалното поврзување. Нивната стратешка важност е немерлива, а нивната ранливост е критична слабост за современите економии. Русија разви напредни подморнички способности, фокусирајќи се на способноста за саботажа на подморнички кабли како дел од нејзината стратегија за хибридно војување. НАТО изрази голема загриженост за способноста на Русија да ја загрози оваа критична инфраструктура, особено по нападот на гасоводот Северен тек, кој ја истакна ранливоста на подморската инфраструктура од надворешен напад. Во Црвеното Море, бунтовничката група Хути покажа интерес за саботирање на поморската инфраструктура, вклучително и подморските кабли. Нападите врз комерцијалните бродови и поморската инфраструктура во регионот го нагласуваат ризикот од недржавните актери кои можат да ја загрозат безбедноста на глобалните комуникации преку релативно едноставни и евтини средства. Покрај Русија и Хутите, други државни и недржавни актери би можеле да ја искористат ранливоста на подморските кабли. Инцидентите што ја вклучуваат оваа инфраструктура може да настанат и од природни причини, како што се бури и земјотреси, или од случајни судири со бродови. Сепак, најзагрижувачкиот ризик останува намерната саботажа, која може да има катастрофални последици за глобалните комуникации и националната безбедност. Европската унија ја препозна важноста на заштитата на подморските кабли и презеде неколку мерки за подобрување на нивната безбедност. Иницијативите како што е Националниот подводен домен кластер, предводен од Италија, вклучуваат големи технолошки компании и имаат за цел да ги зајакнат надзорните и одбранбените способности на подморската инфраструктура. ЕУ исто така ја истражува употребата на напредни сензори и други иновативни технологии за следење и заштита на овие кабли. Заштитата на подморските кабли бара блиска меѓународна соработка. НАТО ги подобрува своите способности за војување против подморница, работејќи со сојузниците и партнерите за да го подобри надзорот и брзиот одговор на инцидентите. Овие заеднички напори се од суштинско значење за да се обезбеди безбедност на критичната инфраструктура ширум светот.

Сенаторката Изабела Раути , потсекретар за одбрана во Владата на Мелони, разговара за ова со нас во ова интервју.

Кои се клучните елементи на хибридната војна и како таа се разликува од традиционалните конфликти?

Хибридните конфликти ги вклучуваат државните актери – како што се редовните вооружени сили – со неконвенционални инструменти способни политички да го дестабилизираат и материјално да го ослабат противникот, особено во новите домени како што се сајбер или вселената, и во новите димензии како што е таканаречената „когнитивна војна“, средина во која заканата се состои од искривувачка употреба на информации или дезинформации за условување на мислењата или однесувањето со цел да се постигнат политички или стратешки предности. Хибридните алатки се движат од сајбер-напади до акти на тероризам, покривајќи широк спектар кој вклучува кампањи за дезинформации базирани на лажни вести и генерирани преку апликации за вештачка интелигенција; но и напади на стратешка подводна инфраструктура како што се кабли и гасоводи; манипулација со колективните перцепции; и злонамерно мешање во изборните процеси. Хибридната војна вклучува различни државни и недржавни актери, од локални милиции и меѓународни мрежи на фланкери и финансиери до организирани хакерски групи за сајбер напади. Од оперативна гледна точка, карактеристична карактеристика на хибридното војување е двосмисленоста на самите напади и тешкотијата да се идентификуваат агентите и непријателските субјекти; оваа „флуидност“ ги отежнува одбранбените одговори. Хибридната војна е необјавена и може да се води на таен начин без да се премине „прагот“ на отворен, традиционален конфликт. Хибридниот режим може суптилно да премине во контекст на очигледен мир и не е скап во економска смисла; всушност, лесно е да се спроведе и може да биде и ефективно, па дури и способно да му нанесе значителна штета на противникот без борби на теренот, за разлика од традиционалните конфликти.

Кои се главните ризици за подморските кабли во хибриден конфликт и како тие можат да се заштитат од оваа закана за комуникациите и економијата?

Подводниот домен – таканаречениот „подморски“ – е петта физичка димензија, покрај копното, морето, воздухот и вселената. Саботажата на гасоводот Северен тек под водите на Балтичкото Море во 2022 година – со отворање на најмалку три протекувања во гасоводите Северен тек 1 и 2 – предизвика сериозна штета на енергетската инфраструктура што ги поврзува Русија и Европа и истакна не само последиците од енергетската зависност како потенцијален инструмент за политичка уцена, но и важноста на неколку стратешки безбедносни инфраструктури во подводната димензија. Нападите на таквата подморска инфраструктура – како што се каблите што носат 98% од светскиот дигитален сообраќај или гасоводите кои гарантираат снабдување со енергија – со право се дел од стратегиите за хибридна војна, бидејќи тие се непредвидливи, нарушувачки дејства со непосреден ефект, а исто така подложни на медиумска манипулација во однос на одговорноста на сторителите. Физички, заканата може да се носи со посветени бродови и подморници, или со беспилотни подводни возила (UUV) способни да ја саботираат целта преку рудиментирани методи како што е ненамерното влијание на сидра или намерното влечење на рибарските мрежи или преку пософистицирани интервенции. За да се одбрани од напади на подморници, неопходно е да се подобрат технологиите и да се инвестира во иновативни аспекти. Лесно е да се предвиди зголемување на активностите на автономните подводни возила (AUV), т.е. високотехнолошки возила способни да работат на длабочина и да детектираат и интервенираат наспроти заканите, чии продроми мора однапред да се пресретнат и надгледуваат. Во „подморското“ поле, италијанските вооружени сили, преку италијанската морнарица, играат клучна улога со Националниот подводен центар (ПНС) што ќе биде инаугуриран во Ла Специја на 12 декември 2023 година, центар на извонредност што ќе ги собере и забрза сите национални надлежности, вклучително и индустријата, истражувањето и академијата, помагајќи да се консолидира технолошката предност на Западот во овој сектор што се појавува.

Каква улога треба да има Европската унија во геополитичката област позната како „поширок Медитеран“?

Европската унија, за безбедноста и одбраната на земјите-членки, се повикува на „Стратешкиот компас“, документот усвоен – по години дискусија – од страна на Европскиот совет на 21 март, веднаш по руската агресија во Украина, настан кој го означи враќањето на конвенционалната војна на европскиот континент. Образложението на „Компасот“ е да ја „јакне“ Унијата пред се` поголемите предизвици и закани преку зајакнување на нејзините одбранбени способности преку конкретен и стратешки пат што треба да се заврши до 2030 година, без слабеење на соработката со НАТО и Обединетите нации. Процесот на градење на заедничка европска одбрана бара заеднички економски напор од страна на земјите на Унијата и развој на безбедносна доктрина и стратегија што ги обединува вооружените сили на земјите-членки, знаејќи дека ниту една држава не може да се брани сама; безбедносен систем кој е комплементарен на НАТО, но автономен и има за цел да гарантира мир и стабилност на европскиот континент на меѓународно и глобално ниво, овозможувајќи и на Европската унија да игра централна улога на светската сцена. Европа има стратешка улога во таканаречениот „поширок Медитеран“, геополитички концепт што ги опфаќа областите непосредно во непосредна близина на Медитеранот „во строга смисла на зборот“, до Балканот и Црното Море, Средниот Источна (вклучувајќи ги Арапскиот Полуостров и Персискиот Залив) и Северна и Субсахарска Африка, кои се протегаат од Рогот на Африка преку Сахел до Гвинејанскиот Залив. Токму во овој регион се концентрирани и се рефлектираат сите сегашни тензии и конфликти, директно или индиректно, од војната на Блискиот Исток до заканата што ја претставуваат Хутите во Црвеното Море, кои имаат за цел да ги пресечат патиштата кон Медитеранот. со огромни негативни последици за европските економии и конкурентна неповолна положба за Западот во корист на другите народи. Проширениот Медитеран станува хибридна област, а овој потенцијален извор на нестабилност може да влијае и на иднината на Европа во однос на трговијата, миграцијата, па дури и снабдувањето со енергија. Европа и Италија мора да се ослободат од енергетската зависност и да ја изградат својата автономија; Владата на Мелони работи во оваа насока со „Планот Матеи“, кој има за цел да создаде услови за економски и социјален раст на Африка преку нови форми на соработка и партнерство и да ја направи Италија европски енергетски центар во центарот на Медитеранот. во сознанието дека нема иднина за Европа без иднина за африканскиот континент.