fbpx

Atreju 2023, најголемиот настан на годината за европскиот конзерватизам

Култура - декември 4, 2023

Мислиме дека не постои човек кој не го слушнал барем еднаш во својот живот познатиот израз, изведен пред стотици години од голема вистина: „Mille viae ducunt homines per saecula Romam“ (Илјада патишта секогаш води луѓе во Рим). Овој израз особено се однесува на најславниот период на Римската империја, кога 29-те јавни патишта што ја преминуваа целата Римска империја ја имаа истата дестинација: Рим. Затоа, можеме цврсто да потврдиме дека и денес овој израз може лесно да се користи, имајќи предвид дека од 15-ти до 17-ти декември европските конзервативни патишта, од големото семејство на Европската конзервативна и реформистичка партија, ќе се сретнат на крајот на оваа година во Рим, каде што ќе се одржи овогодинешното издание на конференцијата Атреју.

На овој начин, оние кои сакаат да учествуваат ќе можат да се пријават на последниот настан годинава организиран од Европската конзервативна партија, која нуди можност да учествуваат на настанот организиран од италијанската конзервативна младина.

Како што беше наведено, конференцијата ќе се одржи од петок 15 декември до недела 17 декември 2023 година и заинтересираните можат да се пријават ТУКА, избирајќи ја проширената верзија (со дополнително ноќевање и повеќе време за посета на италијанската престолнина), за да можете да присуствувате на целиот настан Atreju 2023. Во оваа прилика, организаторите им нудат можност на учесниците, членовите и симпатизерите на европските конзервативни партии, да се сретнат и да ги зајакнат врските со нивните италијански колеги.

Што е Атреју и како настанало?

Настанот Атреју започна во 1998 година и беше инспириран од Атреју, детето воин од познатиот роман на Мајкл Енде „Бискрајна приказна“. Како Атреју кој беше испратен да ја спаси Фантазија, чие име значи „син на сите“, така е и младиот човек кој секојдневно се впушта во борба за вредностите во кои верува, против силите кои се обидуваат да му го задушат духот и идеалите. Од овој дух се роди Атреју, создавајќи поволен контекст за лидерите од спротивставените табори да се сретнат на пријателски и почитуван начин, за да го изразат своето мислење.

Иако настанот обично се одржува во септември, оваа година средбата ќе се одржи во средината на декември во Castel Sant`Angelo во Рим. Кастел Сант Анџело го добил своето денешно име во 590 година и првично бил дизајниран како мавзолеј на императорот Адријан и неговите потомци, но папите го претвориле во замок. Мавзолејот, изграден од пеперин (вулканска карпа), има кружен облик со висина од 20 метри и дијаметар од 64 метри. Во времето на нејзината изградба, Кастел Сант Анџело беше највисоката зграда во Рим.

Од 2014 година настанот Atreju го организира Gioventù Nazionale, младинската поделба на партијата Fratelli d`Italia (FdI) и е најголемиот настан организиран од FdI. Уште од првите изданија, беше создадена тематска маичка за да ја вклучи темата на настанот таа година. Овие маици остануваат горди спомени што ги чуваат учесниците, потсетувајќи ги дека „Атреју е симбол на борбата против Ништото што напредува, ја исцрпува фантазијата и ги дроби младите како сардини“.

Atreju е за младите луѓе кои одбиваат да молчат и одбиваат да бидат обични гледачи на одлуките кои влијаат на нивната иднина. Младиот Атреју сака активно да учествува во одлуките кои влијаат на нивната иднина и сака да биде протагонист на политичката сцена. Така, во 25-те години од почетокот на овој настан, многу млади луѓе кои сега се нарекуваат генерација на Атреју ги префрлија своите дебати од училниците или универзитетите на европската политичка сцена, а некои од нив станаа и пратеници во Парламентот.

Поради сите овие причини, важно е Атреју да продолжи бидејќи младите луѓе кои се вклучени денес ќе бидат иднината на утрешната земја. Ако сакаме просперитетна иднина, мора да инвестираме во младите.

Па, се гледаме во Рим бидејќи, нели, во декември сите патишта водат во Рим.