fbpx

Дали човечката слобода е во опаѓање?

Политика - јануари 4, 2022

Ако може да се измери човековата слобода, како се споредуваат различни земји? А различни времиња?…

Во последните дваесет и пет години, група економисти под раководство на професорот Џејмс Гвартни годишно ја мерат економската слобода во светот, како што опишав овде во The Conservative . Нивните наоди за силната врска помеѓу економската слобода и просперитетот се извонредни: ако земјите се поделени во квартали, просечниот приход во најслободниот квартал е речиси десет пати поголем отколку во најнеслободниот. Контрастот е уште поостар во случајот со сиромашните: просечниот приход на најсиромашните десет отсто во економски најслободните нации беше повеќе од двапати од просечниот приход по глава на жител во најнеслободните нации. Адам Смит е оправдан, уште еднаш. Но, сосема е точно дека има повеќе за добар живот отколку економска слобода. Човекот не живее само од леб. Затоа, во 2008 година, група експерти од два тинк-тенкови, Институтот Като во Вашингтон и Институтот Фрејзер во Ванкувер, почнаа да ја мерат слободата во поширока смисла, врз основа на работата на Гвартни, но проширувајќи го опсегот, вклучително во нивните истраги политички и интелектуални слободи.

82 Индикатори во 12 области

Експертите, Иан Васкез, Фред Мекмахон, Рајан Марфи и Гилермина Сатер Шнајдер, изградија Индекс на човекова слобода , користејќи 82 индикатори за лични и економски слободи во дванаесет области: Владеење на правото; Безбедност и безбедност; Движење; Религија; Здружението, собранието и граѓанското општество; Изразување и информации; Врски; Големината на владата; Правен систем и имотни права; Звучни пари; Слобода за меѓународна трговија; Регулатива.

Последните пет области се изведени од Индексот на економска слобода на Гвартни, но другите се однесуваат на личната слобода каде податоците доаѓаат од меѓународни организации и здруженија како што се Проектот за правда во светот, Институтот за економија и мир и Фридом хаус. Она што навистина се мери во повеќето случаи е до каде оди владата во ограничувањето на личните и економските слободи, иако неколку показатели се исто така за социјални или неофицијални ограничувања, кои произлегуваат на пример од широко распространето насилство или конфликт. Така, авторите го применуваат она што оксфордскиот филозоф Сер Исаја Берлин го нарече негативен концепт на слобода, отсуство на ограничување, а не позитивен концепт, зајакнување (додека разликата помеѓу негативниот и позитивниот концепт на слободата потекнува од францускиот писател Бенџамин Констант во 1819 година, како што јас посочи во првиот том од мојот Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители ).

Само 15 проценти во најслободен квартал

Во декември 2021 година, групата ги објави своите наоди за минатата година во која има доволно достапни податоци, 2019 година, истражувајќи 165 јурисдикции. Според Индексот на човековата слобода, Швајцарија е најслободна земја во светот, а по тој редослед следат уште четири мали земји, Нов Зеланд, Данска, Естонија и Ирска. Обединетото Кралство е на 14-то место на листата, САД се врзуваат со Германија и Јапонија на 15-то место, Бразил е на 78-то место, Русија е 126-та и Кина на 150-то место. Имено, во двете јурисдикции со најслободни економии, според Индексот на економска слобода, личната слобода се чини дека е многу помалку обемна: Хонг Конг е број 30 според Индексот на човекова слобода, а Сингапур број 48. Петте најнеслободни земји се, по опаѓачки редослед, Египет, Судан, Јемен, Венецуела и Сирија. Двете преостанати комунистички земји во светот, Куба од браќата Кастро и Северна Кореја од династијата Ким, не се вклучени.

Индексот на човековата слобода може да се користи за правење споредби со текот на времето, како и меѓу земјите. Извесен период по колапсот на комунизмот во 1989-1991 година светот од година во година стануваше послободен. Овој развој за жал е запрен. Додека глобалната човекова слобода остана во просек непроменета од 2018 година, рејтингот се намали за 82 јурисдикции во 2019 година и се зголеми за 67 јурисдикции. Десетте најнаселени земји во светот, Кина, Индија, САД, Индонезија, Пакистан, Бразил, Нигерија, Бангладеш, Русија и Мексико, сите забележаа намалување на вкупната слобода. Само 15 отсто од светското население живее во најслободниот квартал, најмногу во Европа, Северна Америка и Океанија.

Швајцарското достигнување

Најслободната земја во светот според ова мерење, Швајцарија, е навистина извонредна. Можеби Бог, откако ја создал Швајцарија и сфатил колку бил дарежлив, го создал вредниот, разумен Швајцарец за да го надомести недостатокот на природни ресурси во земјата. Сепак, нема сомнеж дека главното објаснување за успехот на Швајцарците е дека тие во текот на вековите развиле имплицитен општествен договор кој ја ограничува моќта со тоа што ја дели помеѓу локалните заедници, кантоните и федерацијата. Лордот Актон еднаш забележа дека слободата на една земја најдобро може да се процени според тоа како таа се однесувала кон своите малцинства. Ова е добро илустрирано во Швајцарија. Таа е земја од многу различни групи, религиозни и лингвистички, кои успеваат да живеат заедно мирно бидејќи секоја група се воздржува од обидот да им го наметне својот идентитет и интереси на другите. Она што е сепак клучно, мислам, е дека моќта за оданочување е исто така поделена меѓу овие политички единици. Оние кои ги плаќаат даноците исто така одлучуваат, на редовни референдуми, колку тие треба да бидат високи, а не голема, нефлексибилна, семоќна, нетранспарентна бирократија.

Пред 20 години објавив книга за тоа како Исланд може да го усвои швајцарскиот модел, да ги намали даноците и да создаде средина поволна за бизнисот, и како мојата земја на тој начин може да стане Швајцарија на Северот. На 12 декември 2002 година го презентирав мојот аргумент во едно литературно кафуле во Рејкјавик. Собата беше преполна. Во публиката беше и познатиот левичарски автор Халгримур Хелгасон. Тој скокна и праша: „Зошто да се обидеме да ја имитираме Швајцарија? Ништо не произведоа освен часовникот со кукавица!’ Тој се разбира мислеше на Орсон Велс познатата шега во Третиот човек (1949): „Во Италија триесет години под Борџиите имаа војни, терор, убиства и крвопролевање, но ги создадоа Микеланџело, Леонардо да Винчи и ренесансата. Во Швајцарија имаа братска љубов, имаа петстотини години демократија и мир, а што даде тоа? Часовникот со кукавица.’

Јас му одговорив на Хелгасон: „Прво, мит е дека Швајцарија го создала часовникот со кукавици. Измислен е во Шварцвалд во Баварија. Второ, аналите на среќен народ имаат празни страници. За среќа, во Швајцарија не се случува ништо многу интересно. Тоа е аргумент за тоа, а не против него. Трето, запомнете дека Швајцарија, дури и ако нема тотално беспрекорно досие, со текот на времето беше азил и за луѓето и за нивниот имот од тираните и диктаторите“.

Нордиските земји се слободни

Друг интересен факт е дека петте нордиски земји имаат високи резултати на Индексот на човековата слобода: Данска е број 3, Финска се врзува со Канада на 6-то место, Шведска е број 9, Исланд број 12 и Норвешка 13. Имено, сите тие се послободни од САД. Бидејќи сенаторот Берни Сандерс ги повика своите сограѓани Американци да го прифатат нордискиот модел, се чини дека тоа значи дека Американците треба да се обидат да ја зголемат слободата, а не да ја намалат. Но, секако дека е мит дека нордиските земји се примери за успешен социјализам. Нивниот просперитет е и покрај социјалдемократијата, не поради неа. Трите главни причини зошто нордиските земји се и слободни и просперитетни се, јас тврдам, дека тие цврсто го поддржуваат владеењето на правото, вклучително и почитувањето на приватната сопственост и слободата на договори, дека практикуваат слободна трговија (како што треба да прават малите економии ако тие треба да имаат корист од меѓународната поделба на трудот), и дека барем до неодамна нордиските општества беа релативно хомогени, со широка социјална кохезија, високо ниво на доверба и силна работна етика. Но, успехот на нордиските земји не треба да се преувеличува. Тие би можеле да се споредат со оние држави во САД и оние региони во Канада кои се на многу начини слични, како што се Минесота, двете Дакоти и Манитоба. Овие „нордиски земји во Северна Америка“ би се покажале подеднакво добро или дури и подобри според повеќето критериуми од петте „нордиски земји во Европа“.

Сепак, сметам дека е благо изненадувачки што Исланд е на четвртото место од пет меѓу нордиските земји, а не на првото или второто место што би го очекувал. Ги погледнав податоците, и иако изгледаат претежно веродостојни, има неколку чудни претпоставки. Еден пример е дека индикаторот „Академски и културен израз“ беше проценет на 10 во 2008–2016 година (што значеше никакви ограничувања), но потоа доделениот број одеднаш падна на 7,5 во 2017 година, каде што остана. Што се случи во 2017 година? Кои нови ограничувања на академското и културното изразување беа воведени тогаш? Немам идеа. Друг пример е индикаторот „Медиумска самоцензура“. Се проценуваше дека е 8,3 во 2008-2012 година, но во 2013 година доделениот број се намали на 6,9, останувајќи на тоа ниво до 2018 година, кога повторно се искачи на 7,2, а потоа во 2019 година повторно падна на 6,2. Повторно не можам да објаснам како се доделени броевите. Третиот пример е индикаторот „Слобода на медиумите“. Се проценуваше дека е 8,1 во 2008-2012 година и 8,6 во 2013-2018 година, но доделениот број одеднаш падна на 6,9 во 2019 година. Што се случи? Кои нови ограничувања на слободата на медиумите беа воведени?

Ако ништо друго, во случајот со двата медиумски индикатори требаше да биде обратно. Во 2008 година, најголемиот дел од приватните медиуми во Исланд беа во сопственост на малопродажниот магнат, Џон А. Јоханесон, кој беше најголемиот должник на исландските банки и кој ја искористи својата моќ за да ги нападне властите затоа што го подложија на полициска истрага. (На крајот му беше изречена условна затворска казна во Врховниот суд за книговодствени неправилности.) Јоханесон – кој го загуби најголемиот дел од својата деловна империја во падот во 2008 година – ги продаде своите радио и телевизиски станици на една компанија во 2017 година, а неговите весници и онлајн списанија на друга компанија во 2019 година.

Меѓу неколкуте среќни

Изворот за овие три чудни претпоставки за Исланд се чини дека е годишниот извештај Слободата во светот , објавен од Фридом Хаус. За 2019 година, Исланд доби помалку од целосни оценки од Фридом Хаус за неколку показатели, вклучително и влијанието врз политичкото одлучување од страна на силите надвор од политичката сфера и слободата на медиумите. Овие два рејтинзи особено се чини дека се поради случајот со големата рибарска фирма Самхерџи, која беше обвинета од новинарите на исландскиот национален радиодифузен сервис во сопственост на владата, во врска со два левичарски онлајн списанија, дека подмитувале службеници во Намибија со цел да се добијат дозволи за риболов таму. Мислам дека ова е крајно погрешно толкување на сè уште нерешениот случај, но е тема за друга прилика. Во секој случај, овие оценки не прават голема разлика. Не е важно дали на Индексот на човековата слобода Исланд е број 6 во светот како Финска, или 9 како Шведска, или 12, што е нејзиниот сегашен рејтинг, или 13 како Норвешка. Тоа би било кавга за ситни детали. Останува фактот дека Исланд, иако секако не е совршен, е една од најслободните земји во светот. Исланѓаните се меѓу среќните 15 отсто од светското население.

The text was translated by an automatic system