fbpx

Жени и СТЕМ предмети: еднакви можности во додипломското образование

Uncategorized @mk - октомври 18, 2022

STEM (акроним за наука, технологија, инженерство и математика) и жени: добитна комбинација, но само половина од неа. Тоа е затоа што податоците собрани на темата зборуваат за остра родова разлика: момчињата претставуваат најголем број на уписи во програми за дипломи кои вклучуваат природни предмети. Сепак, постои финта: во последниве години, се забележува раст на интересот за ваквите предмети и кај девојчињата, а истовремено и зголемување на уписите во научно-технолошките институции. Од друга страна, на светот се повеќе му требаат работници кои можат да пополнат специфични улоги во науката и технологијата.

 

Кога зборуваме за нееднаквост овде, се мисли на социјалните, практичните и културните причини кои водат до горенаведениот јаз. Значи, тргнуваме од претпоставката дека идејата младите жени да не пристапуваат кон природните предмети не е секогаш слободен и свесен избор; има влогови, понекогаш идеални, понекогаш структурни, кои се големи пречки. Иако пазарот на труд нуди малку стимули и можности – а астронаутот Саманта Кристофорети, сега шеф на Меѓународната вселенска станица, ќе биде среќен да не се согласи – исто така, културните наследства, предрасудите и јавното мислење формираат ѕид што е тешко да се се расипа. Всушност, како и во другите области, еднаквоста меѓу мажите и жените допрва треба да се постигне во светот на образованието, и покрај тоа што календарот не потсетува дека тече 2022 година.

СТЕМ и жени: тековни податоци

 

Пред да продолжиме со анализата на причините за зборување за родовиот јаз во STEM, да известиме неколку корисни податоци. Во Италија, за академската 2020/2021 година, жените сочинуваат 60 проценти од дипломираните студенти (податоци земени од Првиот тематски извештај за полот на Алмалауреа: „Дипломирани и дипломирани жени: професионални избори, искуства и достигнувања“). Меѓутоа, истражувањето спроведено од Ипсос за Save the Children, споделено на 11 февруари 2022 година по повод Меѓународниот ден на жените и девојките во науката, известува дека во текот на 2021 година, само 22 отсто од девојчињата во Бел Паезе избрале да се занимаваат со СТЕМ предмети. Иако бројката е зголемена во однос на претходните години, сепак ова се загрижувачки бројки. Сепак, Save The Children, исто така, потврдува дека постои голема свест кај младите студентки за тоа колку клучен може да биде нивниот придонес во науката и технологијата.

 

Проширувајќи ја анализата на глобално ниво, неодамнешниот извештај на WeWorld, „Ние произлегуваме за нашата иднина“, открива дека само 35 проценти од луѓето запишани на специјалност СТЕМ ширум светот припаѓаат на женскиот пол. Навлегувајќи подлабоко во податоците, на пример: 7 проценти посетуваат инженерство, во споредба со 22 проценти од машките студенти.

 

Но, зошто се случува ова? Зошто и покрај големиот интерес на девојките за СТЕМ темите, сликата е толку матна и небулозна?

 

Надолен тренд диктиран од социо-економскиот контекст

 

Причините зошто младите жени не одат по некој пат по предметите СТЕМ треба да се најдат во социо-економскиот контекст во кој растат и се движат секојдневно.

Ова се рефлектира во неколку студии спроведени во последните години. Многу девојки се условени од културни наследства кои иако анахрони продолжуваат да ги диктираат. Професорката по право на Универзитетот во Калифорнија-Хастингс, Џоан К. Вилијамс, тврди дека предрасудите сè уште се еден од најострите елементи во изборот на колеџ и кариера на жените. Претпоставувајќи дека жените заработуваат околу половина повеќе од нивните машки колеги во истата улога и дека во STEM во Соединетите држави, женскиот пол сочинува 27 отсто од работната сила, Вилијамс реши да интервјуира примерок од жени и мажи за да врати фактичко размислување за пристрасност. Од истражувањето таа откри дека многу жени сметаат дека треба да ја докажат својата вредност и способности и на машките колеги и на оние кои се во лидерски улоги. Покрај тоа, таа исто така тврди дека многумина чувствуваат постојан притисок едноставно затоа што се жени: Вилијамс објаснува дека некои се плашат да бидат сметани за премногу женствени и истовремено да обрнат премалку внимание на нивните вештини; други се плашат да бидат сметани за машки ако ја „запостават“ облеката или општата лична нега. Предавачот продолжува со цртање на друг профил, кој потоа, во реалноста, влијае на сите области на работата: станувањето родител и на тој начин губење на улогата на работник за да ја преземе улогата на мајка. Во овој случај, мора да се направи понатамошна проценка: ако институциите не ги поддржуваат семејствата соодветно, може да стане сложено да се отповика наследството. Она што е потребно во САД, како и во Италија, е соодветен пристап кон семејните политики.

 

Потоа, треба да се истражи релевантно прашање – веќе воведено од Вилијамс: тоа за компензација. Ако младите жени имаат перцепција дека почнуваат во неповолна положба, јасно е дека нивните аспирации се намалуваат.

Во овој поглед, извештајот на Confcommercio за женските бизниси од 2022 година, составен од Terziario Donna Confcommercio заедно со студискиот центар за стопански комори „Guglielmo Tagliacarne“, покажа дека женските бизниси во Италија забележале остар пад во 2021 година, -12,1 отсто. Таквите бизниси се борат да го задржат темпото на машките бизниси и имаат слаба интернационализација. Покрај тоа, тие не уживаат поволни инвестиции.

Во секој случај, компаниите претпочитаат да вработуваат мажи обучени за STEM предмети: и поради тоа што партерот е поширок, имајќи го предвид бројот на дипломирани научно-технолошки дисциплини, и затоа што, како што се очекуваше, се верува дека машкиот пол има предиспозиција, поголема способност за овој вид на активност.

 

За евиденција, се постигнува напредок. Иако паритетот е многу далеку, најновите податоци на Еуростат собрани на оваа тема зборуваат за раст на европско тло. Исто така, треба да се земе предвид уште еден фактор: променливиот наратив. Ако светот се движи кон дигитални и еколошки транзиции, ќе бидат потребни се повеќе специјализирани личности, без разлика на полот, кои можат да се движат професионално. Се чини дека и помладата генерација е многу внимателна кон прашањето на еднаквите можности. На социјалните мрежи често се дебатира за оваа тема и се чини дека старите наследства отстапуваат место на наративот ослободен од ограничувања кој е застарен и нефер.

Исто така, се зголемуваат „примерите“ на жени во лидерски улоги кои стануваат икони на промени. Веќе беше споменато астронаутот Саманта Кристофорети, која на промоцијата на куклата Барби што ја претставува во 2018 година, изрази надеж дека: „Можеби забавата и сликите на мојата кукла која лебди во бестежинска состојба ќе ја поттикне имагинацијата на малите девојчиња и ќе ги доведе до размислете за кариера во СТЕМ, тоа навистина би било нешто неверојатно“. Се разбира, тоа е само пример бидејќи од шестотини луѓе кои до денес „пловеле во бестежинска состојба“, само 12 отсто припаѓаат на женскиот род.

Сепак, се чини дека времето е зрело. И иако околностите понекогаш го комплицираат напредокот на процесот – пандемијата и војните – постои голема желба кај многу млади и млади во срцето да учат за науката и новите технологии, неселективно.

 

За време на последната изборна кампања, во Италија, онаа во која триумфираше Фратели ди Италија, лидерот на партијата, Џорџија Мелони, потсети на важноста на универзитетските студии и правото на студирање, зајакнувањето на субвенциите и стипендиите. Таа, исто така, се осврна на „поддршката“ за STEM дисциплините, препознавајќи ја нивната важност особено како неопходна и меѓународна.

The text was translated by an automatic system