fbpx

Сектор за животна средина и автомобилизам: Пристап на Владата на Мелони

Животна средина - април 7, 2024

Во пресрет на европските избори, кои ќе се одржат на 8 и 9 јуни, на европско ниво повторно се зборува за животната средина и автомобилите со внатрешно согорување. Минатата година, претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, најави стопирање на продажбата на автомобили со внатрешно согорување од 2035 година, утврдено од Европската комисија, Парламентот и Советот (октомври 2023 година).

Неодамна, кога Фон дер Лајен ја објави својата кандидатура за европските избори, таа уште еднаш ја подигна темата, известувајќи: „Имаме закон кој вели дека до 2035 година мора да имаме нула емисии и, на предлог на Комисијата, има посебна улога за е-горивата. Многу е важно во 2026 година да имаме преглед во врска со ова прашање, за да се увериме дека има можности за потрошувачите, но и за производителите.“ Претседателот сакаше да не потсети дека 2035 година е важен датум, но не и навремен, имајќи предвид дека, како што беше утврдено минатата година, во 2026 година ќе можеме да разговараме за ревизија. Ова е важен чекор во процесот што води до нула емисии.

Затоа, ревизијата ќе биде неопходна, имајќи предвид дека податоците зборуваат за раст во однос на регистрациите и употребата на еколошки одржливи автомобили, но не доволно значителен за да доведе до неупотреба на други мотори освен хибридни или целосно електрични.

 

Договорот од 2023 година

Постигнатиот договор има за цел да ги намали просечните емисии на нови автомобили за 15 отсто до 2025 година, 55 отсто до 2030 година и 100 отсто до 2035 година, во споредба со 2021 година.

Затоа, потребата од намалување на емисиите колку што е можно повеќе не е предмет на дискусија; еколошкиот проблем бара големо внимание и ништо повеќе не може да се остави на случајноста.

Идејата е дека хибридните и електричните автомобили постепено ќе станат норма, а тоа бара прилагодување на автомобилскиот пазар и пред се активно учество на купувачите. Но, тоа не е толку едноставно; во моментов економската криза низ која поминува Европа и губењето на куповната моќ на граѓаните не дозволува толку голем скок. Според податоците за електричните автомобили објавени од платформата ev-volumes.com, Европа е втор по големина пазар во светот со над 2 милиони возила (+26,8%) и зголемување од +16 процентни поени во однос на 2022 година. Меѓу земјите кои забележаа значителен раст, исто така гледајќи напред кон 2035 година, е Германија, која забележа регистрирање на 524.000 електрични автомобили. Велика Британија и Франција исто така одржуваат чекор, со 315.000, односно 298.000 единици регистрирани во изминатата година. Италија, од друга страна, и покрај тоа што е еден од главните европски пазари, во 2022 година броеше само 66 илјади нови регистрации.

Затоа постои потреба да се интервенира, да се смени курсот за да се усогласат со европските стандарди и да се исполнат целите.

Владата предводена од Џорџија Мелони покажа чувствителност на прашањето за емисиите и од 2023 година се планирани неколку важни мерки да се спроведат во овој поглед, вклучително и стимулации и интервенции што треба да се применат во годините што доаѓаат.

 

Електрични автомобили: бонуси и стимулации

Бонусот воведен со буџетскиот маневар за 2023 година во врска со инсталацијата на електрични станици за полнење е продолжен и за 2024 година. Во последниве месеци имаше многу дебати за трендот на пазарот на електрични автомобили во Италија, од две причини: првата се однесува на делумно загрижувачките опаѓачки податоци за секторот; вториот е чисто практичен: како може да се поттикне купувањето на електрични автомобили? Како да се компензира недостатокот на станици за полнење? Одговорите може да се најдат во мерките што Владата внимателно ги разгледа. Тие вклучуваат бонус од 80 отсто за инсталирање на приватни станици за полнење: предвидени се приближно 40 милиони евра, плус продолжување до 2024 година, што всушност е потврдено.

Во Палацо Пјачентини, седиштето на Министерството за претпријатија и производство во Италија во Рим, на 1 февруари се одржа состанок на Автомобилската маса „за презентација на содржината на указот на премиерот за реструктуирање на стимулации за купување на возила со ниска емисија на загадувачи (Екобонус)“, се вели во белешка издадена од предметното Министерство.

На состанокот, со кој претседаваше министерот Урсо, носител на министерството, присуствуваа заменик министерот Валентино Валентини, потсекретарот Фауста Бергамото и претставници на компании кои произведуваат возила во Италија, на синдикатите и на организациите на работодавачи во секторот, Региони и на ANFIA.

Накратко, тие ги презентираа новитетите својствени на Екобонус, односно стимулации за купување возила со ниска емисија на штетни гасови, како и ресурсите што ги стави на располагање самата влада, во износ од 950 милиони евра, за да му вдахне нов живот на секторот. Ресурсите ќе бидат распределени на следниов начин: 793 милиони за автомобили; 35 милиони за мопеди, мотоцикли и четирицикли; 53 милиони за лесни комерцијални возила; 20 милиони за користени автомобили; 50 милиони за експериментална програма за долгорочно изнајмување.

Урсо не пропушти да ја илустрира програмата за стимулации планирани за 2024 година „за купување и инсталирање инфраструктура за полнење на електрични возила дома“. Густа програма, изградена од повеќе акции и артикулирана на таков начин што целите може лесно да се постигнат.

 

Коментар на министерот Адолфо Урсо: „ Повеќе еколошка одржливост, со поглед на социјалната одржливост

Овој нов план на стимулации за автомобилскиот сектор “, објасни Урсо, „стои на три столба: обновување на италијанскиот возен парк, еден од најстарите во Европа; поддршка на побарувачката на луѓе со пониски примања; заживување на производството на возила во Италија. Овој пристап се заснова на убедувањето дека е неопходна длабока промена на курсот од претходните години“.

На крајот, тој извести: „ Поголема еколошка одржливост, со внимание на социјалната одржливост, со оглед на посебното внимание што им се посветува на семејствата со ниски приходи и компаниите во националниот синџир на снабдување, основен дел од нашето „Произведено во Италија “.

Така, како што се очекуваше, владата има намера да ја смени насоката, да се движи кон промена која исто така има задача да определи нови рути во однос на производството и растот на земјата.

 

Развој на секторот, заложба на Џорџија Мелони

Пристап кој дури и самата Мелони во повеќе наврати го опишува како пат напред. За време на неодамнешното време на прашања во Домот на пратеници, премиерот објасни на оваа тема: „Сакаме да воспоставиме урамнотежени односи со Стелантис, толку многу што министерот Урсо се сретна со нив неколку пати за да го зачува производството, вработувањето и приходите во Италија. Потпишавме протокол MIMIT-ANFIA, поставивме постојана маса за развој на секторот и обезбедивме стимулации како што е Ecobonus за поддршка на побарувачката и мерките за финансирање на новите инвеститори и производители“.

Таа продолжи: „ На крајот, ги променивме правилата со поттикнување на оние што се враќаат да произведуваат во Италија и обесхрабрувајќи ги оние што се преселуваат, кои ќе мора да ги вратат сите јавни придобивки или субвенции добиени во последните 10 години “.

Таа заклучи: „Сакаме да се вратиме на производство на еден милион возила годишно со оние кои навистина сакаат да инвестираат во историската италијанска извонредност. Ако сакате да продадете автомобил на меѓународниот пазар рекламирајќи го како италијански скапоцен камен, тогаш тој автомобил мора да се произведува во Италија. Тоа е прашањето што мора да го решиме“.